Puszyste ciasto drożdżowe zrobisz bez zagniatania. To najszybsza drożdżówka, jaką znam
Wiele osób nie lubi piec ciasta drożdżowego ze względu na czas i pracę, jaką trzeba włożyć w tradycyjny wypiek. Mówi się, że ciasto drożdżowe należy wyrabiać nawet 15-20 minut, aby było idealnie puszyste i sprężyste. Ten przepis łamie wszystkie schematy. Nie trzeba tu ani żadnego wyrabiania, ani czasu na wyrastanie ciasta.
Jak zrobić ciasto drożdżowe bez zagniatania?
Wystarczy duża miska i szpatułka lub solidna trzepaczka do mieszania. Najpierw do ciasta daje się połowę mąki i trzeba je odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Potem wystarczy dodać resztę mąki, wymieszać i gotowe! Można ciasto wkładać do piekarnika. My oczywiście dodajemy do niego obowiązkową kruszonkę.
Ważne: wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Kolejny etap również może być zaskoczeniem, ponieważ to ciasto wkłada się do... zimnego piekarnika. Kiedy ciasto jest w środku, należy ustawić piekarnik na odpowiednią temperaturę i piec ok. 45 minut. Ciasto idealnie wyrośnie.
Przepis: Ciasto drożdżowe bez zagniatania
Szybka i smaczna drożdżówka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki mleka
- 30 g drożdży
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 40 g masła
- 40 g cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaWymieszaj w misce jajka, mleko, cukier, cukier wanilinowy, drożdże i połowę mąki. Odstaw na ok. 15 minut. W tym czasie uszykuj kruszonkę: zagnieć składniki na kruszonkę i wstaw do lodówki. Do ciasta dodaj olej, resztę mąki i wymieszaj.
- Pieczenie ciastaPrzełóż ciasto do keksówki. Posyp kruszonką i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 170 stopni i piecz ok. 45 minut.
Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem cytrynowym (zrobionym z cukru pudru oraz soku z cytryny).
Inne pomysły na drożdżówkę bez zagniatania
Ciasto z tego przepisu można aromatyzować na różne sposoby, można też dodać do niego ulubione składniki. Oprócz cukru waniliowego można dorzucić np. skórkę otartą z cytryny, skórkę otartą z pomarańczy albo ekstrakt migdałowy. Jeśli lubisz ciasto drożdżowe z rodzynkami, dorzuć rodzynki.
Można również eksperymentować ze smakiem kruszonki. Mąkę pszenną lub jej część można zastąpić mąką migdałową. Do kruszonki także można dodać cukier waniliowy albo skórkę otartą z cytrusów.