Ewa Wachowicz dodaje to do brownie. Jej ciasto jest wilgotne i delikatne
Brownie to smakowite ciasto czekoladowe, które moi domownicy wręcz ubóstwiają. Niedawno zdecydowałam się na przygotowanie go w nowej wersji. Do masy, wzorem Ewy Wachowicz, dodałam ugotowane buraki. Przepisy Miss Polonia słyną z dopracowania, a wypieki to już prawdziwa poezja smaku. Tym razem było podobnie. Pracy przy tym smakowitym cieście nie ma wiele, wiec polecam spróbować.
Jak zrobić brownie z burakiem?
Wykonanie wilgotnego i pełnego smaku ciasta czekoladowego ze zdrowym warzywem nie jest skomplikowane. Musisz tylko ugotować buraki, rozdrobnić je i połączyć z pozostałymi składnikami masy. Efekt, który uzyskasz po upieczeniu, sprawi, że już nie będziesz chciała inaczej przygotować tego deseru.
Przepis: Brownie z burakiem
Pyszne ciasto z burakiem od Ewy Wachowicz.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 1 godz. 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 441 w każdej porcji
Składniki
- 250 g buraków
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 50 g kakao
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 100 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBuraki ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku (50-60 minut). Wystudź, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Gorzką czekoladę posiekaj.
- Robienie masy na brownieDo dużej miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszaj. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem. Nie przerywając miksowania, wsyp do nich suche składniki. Wlej też olej rzepakowy. Dokładnie połącz, a następnie dodaj starte buraki. Wymieszaj.
- Pieczenie brownie Ewy WachowiczTortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej ciasto, wyrównaj jego powierzchnię i posyp czekoladą. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 45 minut.
Jak podać ciasto Ewy Wachowicz?
Miss Polonia swoje ciasto dekoruje pestkami granatu. Układa je na dopiero co wyjętym z pieca brownie – zanim czekolada ułożona na jego powierzchni zdąży się ponownie zestalić. Ja nie miałam pod ręką owocu, więc pominęłam posypywanie wypieku. Ciasto bez chrupiącego dodatku też nam smakowało.
Inne warianty brownie z burakiem
Wilgotne ciasto czekoladowe możesz posypać cukrem pudrem lub polać karmelem. Ja nie lubię bardzo słodkich wypieków, więc je pominęłam. Zaproponowany przez Ewę Wachowicz dodatek w postaci pestek granatu możesz też wymienić na inne drobne owoce np. czerwone porzeczki lub jagody. Poza sezonem skorzystałabym z owoców mrożonych. Rozmroziłabym je wcześniej, osuszyła i posypała nimi wierzch ciasta na 15-20 minut przed końcem pieczenia.
Buraki do przyrządzenia tego brownie możesz też upiec. Wystarczy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, by stały się miękkie i aromatyczne. Takie ciasto czekoladowe będzie równie smaczne. Jeśli natomiast masz ochotę na lżejszą wersję deseru, zamień cukier na erytrytol lub ksylitol. Ten pierwszy nie zawiera kalorii, a drugi ma ich znacznie mniej niż cukier. Oba dodatki podmieniaj 1:1.