Tarta z owocami, delikatnym kremem i efektem WOW. Ten przepis kocha cała moja rodzina

Dodano:
Tarta z malinami Źródło: Pexels / JD
Bardzo lubię tarty na słodko. Często robię je ze świeżymi owocami i kremem. Dziś polecam przepis na jedną z moich ulubionych tart. Robię ją z malinami oraz kremem z mascarpone i białej czekolady, który możesz zastąpić np. bitą śmietaną lub budyniem.

Tarta to idealny wybór, jeżeli szukasz przepisu na szybką i niewymagającą wiele pracy przekąskę na słodko lub na słono. Kruche ciasto zawiera niewiele składników i nie trzeba długo go wyrabiać. Po upieczeniu i wystudzeniu wystarczy jedynie wypełnić tartę ulubionymi dodatkami. Zachęcam do wypróbowania przepisu na lekką tartę, która idealnie sprawdzi się jako deser na co dzień i od święta. Efekt WOW zapewnia deserowi pokrycie świeżych malin (lub innych owoców) cienką warstwą glazury, która sprawia, że nietrudne w przygotowaniu ciasto zyskuje efektowny wygląd.

Jak zrobić tartę z malinami?

Tarta z malinami to ulubiona tarta mojej rodziny. Żeby ją przygotować, musisz upiec spód, który po ostudzeniu, napełnisz kremem i udekorujesz owocami oraz glazurą. Do tarty polecam wybrać duże, jędrne maliny. Jeżeli owoce są pogniecione lub przejrzałe, to mogą rozpaść się podczas mycia i osuszania. Maliny możesz zastąpić innymi owocami np. borówkami, truskawkami lub jeżynami. Świetnie sprawdzą się również owoce jesieni – pokrojone na plasterki śliwki lub gruszki. Doskonale smakuje i wygląda tarta udekorowana kilkoma rodzajami owoców.

Spód do tarty robię z ciasta kruchego, do którego dodaję odrobinę skrobi ziemniaczanej. Dodatek skrobi sprawia, że ciasto jest chrupkie. Jeżeli chcesz przygotować bardzo delikatne i niezbyt twarde ciasto, to zastąp całe jajko 2 żółtkami. Składniki kruchego ciasta powinny być schłodzone.

Jeżeli nie masz formy do tarty, to możesz upiec ciasto w tortownicy. Wystarczy, że wylepisz cienką warstwą kruchego ciasta spód formy i jej brzegi (do połowy wysokości). Taki spód do tarty nie ma charakterystycznej falbanki na brzegach, ale pod względem smaku niczym nie różni się od klasycznej tarty.

Wskazówka: spód do tarty powinien być dobrze wypieczony. Żeby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia, należy przed włożeniem do piekarnika przykryć spód i brzegi papierem do pieczenia. Na papier trzeba wyłożyć obciążenie. Używam specjalnych kulek, które możesz zastąpić suchą fasolą, grochem lub ryżem. Obciążenie ciasta powinno sięgać do wysokości brzegów, dzięki czemu zachowają one kształt i nie będą odpadać od rantu formy. Do przykrycia ciasta użyj dość dużego kawałka papieru, żeby móc bez problemu zwinąć jego brzegi i zdjąć razem z obciążeniem.

Przepis: Tarta z malinami, kremem i glazurą

Do zrobienia tej pysznej i elegancko wyglądającej tarty możesz użyć ulubionych owoców.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
8

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 130 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka zimnej wody
  • sól

Na krem:

  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 tabliczka białej czekolady

Do dekoracji:

  • 400 g malin
  • 1/3 tabliczki białej czekolady

Na glazurę:

  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek wody

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka masło

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie kruchego ciastaMąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj całe jajko, pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier puder, skrobię ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) oraz 1 łyżkę zimnej wody. Wyrób gładkie ciasto. Z kruchego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Wyłożenie blachy ciastemFormę do tarty posmaruj cienką warstwą masła. Jeżeli chcesz upiec spód w tortownicy, to możesz wysmarować ją masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Silikonowej formy do tarty nie musisz natłuszczać. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm. Nawiń ciasto na wałek i przenieś do formy. Delikatnie dociskając, ułóż ciasto na spodzie formy i wylep nim brzegi. Za pomocą widelca zrób na całej powierzchni spodu oraz brzegów dziurki. Przełożone do formy ciasto przykryj papierem do pieczenia i obciąż. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
  3. PieczenieWstaw formę z tartą do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Po upływie czasu wstępnego pieczenia zdejmij papier do pieczenia razem z obciążeniem i piecz jeszcze 25-30 minut. Gotowe ciasto jest ładnie zrumienione i delikatnie odchodzi od brzegów formy. Upieczony spód do tarty wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Przygotowanie kremuBiałą czekoladę połam na małe kawałki i roztop w kąpieli wodnej – miskę z czekoladą ustaw na garnku z gotującą się wodą i mieszaj, aż się roztopi. Odstaw stopioną czekoladę do przestygnięcia. W wysokim naczyniu ubij śmietankę kremówkę 36%. Gdy zacznie gęstnieć, stopniowo dodawaj cukier oraz wlej ekstrakt waniliowy. Jeżeli chcesz zrobić krem z dodatkiem śmietanki 30%, to musisz mocno ją schłodzić. Polecam również schłodzić naczynie, w którym będziesz ubijać śmietankę kremówkę 30%. Nie przerywając miksowania, dodawaj do ubitej śmietany serek mascarpone i ostudzoną czekoladę. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryj naczynie z kremem i wstaw do lodówki.
  5. Przygotowanie glazury i owocówWymieszaj żelatynę z zimną wodą i odstaw, żeby napęczniała. Gdy żelatyna napęcznieje, dodaj cukier, wymieszaj i lekko podgrzej składniki glazury. Mieszaj do momentu, aż cukier oraz żelatyna całkowicie się rozpuszczą i glazura będzie miała jednolitą konsystencję. Do gotowej glazury możesz dodać odrobinę soku malinowego. Maliny umyj i starannie osusz. Możesz odsączone z nadmiaru wody owoce ułożyć na ręczniku papierowym lub chłonnej ściereczce.
  6. WykonanieOstudzony spód do tarty wypełnij schłodzonym kremem. Na krem wyłóż maliny, układając je jedna przy drugiej. Za pomocą pędzelka kuchennego nałóż cienką warstwę glazury na maliny. Postaraj się nakładać glazurę delikatnie, żeby nie poprzewracać malin. Udekorowane glazurą ciasto wstaw do lodówki, żeby glazura stężała. Włóż też do lodówki białą czekoladę do dekoracji deseru.

Z powyższego przepisu upieczesz tartę o średnicy 24 cm, z której wykroisz 8 lub 10 porcji. Napełniam ciasto niewielką ilością kremu i dodaję dużo świeżych malin. Jeżeli lubisz tarty z dużą ilością kremu, to użyj po 300 g serka mascarpone i śmietanki kremówki oraz 1 i 1/3 tabliczki białej czekolady.

Jak podawać tartę z malinami?

Gdy glazura zastygnie, wyjmij ciasto z lodówki i udekoruj startą na tarce o dużych oczkach białą czekoladą. Oczywiście deser smakuje wyśmienicie i bez tej dekoracji.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...