Ze zwykłych naleśników robię obłędny deser. To nietypowe ciasto zachwyca smakiem i wyglądem

Dodano:
Deser z naleśników Źródło: Shutterstock / OlgaBombologna
Gdy mam więcej wolnego czasu, to z delikatnych naleśników robię efektowny deser w formie wielowarstwowego tortu. Smak tej słodkiej przekąski w pełni wynagradza czas poświęcony na stanie przy kuchni. Poznaj mój przepis na mocno czekoladowy deser z naleśników.

Usmażenie góry naleśników jest czasochłonne, ale warto się poświęcić, żeby zobaczyć szeroki uśmiech na twarzach swoich bliskich. Obłędnie pyszny tort naleśnikowy z kremem czekoladowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Aby nieco zrównoważyć słodki smak kremu czekoladowego, podaję deser z naleśników z dodatkiem świeżych owoców o kwaskowatym smaku np. porzeczek i borówek.

Jak zrobić czekoladowy deser z naleśników?

Deser z naleśników to pyszny pomysł na zaskakującą smakiem i wyglądem przekąskę, którą pokochają dzieci oraz dorośli. Żeby go przygotować, wystarczy usmażyć naleśniki i przełożyć je domowym kremem czekoladowym lub gotowym kremem ze słoika. Robię krem czekoladowy z gorzkiej czekolady i śmietanki kremówki 36%, ale możesz użyć 30% i mlecznej czekolady lub czekolady mlecznej i gorzkiej w dowolnych proporcjach. Mając usmażone naleśniki, trzeba jedynie przełożyć je kremem. Warstwa kremu powinna być cieniutka, bo inaczej deser wyjdzie bardzo słodki.

Możesz przygotować deser z naleśników, jedynie przekładając placki kremem i dekorując wierzch owocami lub warstwą kremu i owocami bądź owinąć gotowy tort naleśnikami, tworząc efektowną „sakiewkę”. Dokładne instrukcje wykonania „sakiewki” znajdziesz w poniższym przepisie.

Liczba warstw naleśnikowego tortu to kwestia gustu i cierpliwości. Najlepiej prezentuje się deseń zrobiony co najmniej z 20 naleśników. Placki powinny być bardzo cieniutkie. Jeżeli chcesz zrobić deser z naleśników dla np. 3-4 osób, to polecam zmniejszyć ilość składników o połowę i użyć patelni o średnicy 14-16 cm. Z poniższych proporcji składników usmażysz około 30 cienkich naleśników o średnicy 24 cm.

Przepis: Czekoladowy deser z naleśników

Te pyszny deser robi wrażenie na wszystkich, a smakuje obłędnie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
8

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 4 średnie jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • szczypta soli

Na krem czekoladowy:

  • 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%

Do dekoracji:

  • 1/2 szklanki borówek
  • 1/2 szklanki czerwonych porzeczek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta naleśnikowegoW wysokim naczyniu wymieszaj mikserem mleko, jajka oraz wodę gazowaną. Gdy składniki się połączą, dodaj szczyptę soli, cukier (możesz pominąć ten składnik) i ekstrakt waniliowy oraz stopniowo dodawaj mąkę, cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Możesz również połączyć składniki ciasta, mieszając rózgą kuchenną. Ciasto powinno mieć konsystencję słodkiej śmietany. Odstaw gotowe ciasto na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Porada: jeżeli masz patelnię z nieprzywierającą powłoką, to możesz dodać do ciasta 1-2 łyżki oleju – wówczas nie trzeba będzie natłuszczać patelni przed smażeniem każdego placka.
  2. Smażenie naleśnikówSmaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Uważaj, żeby placki się nie przypaliły – powinny być rumiane z obu stron. Usmażone placki odkładaj na deskę lub odwrócony do góry dnem talerz.
  3. Przygotowanie kremu czekoladowegoPołam czekoladę na małe kawałki i roztop w kąpieli wodnej (ustaw metalową lub odporną na działanie wysokiej temperatury, szklaną miskę na garnku z delikatnie wrzącą wodą i mieszaj łyżką lub rózgą kuchenną). Do płynnej czekolady dodaj śmietankę kremówkę i mieszaj do połączenia się składników. Porada: jeżeli używasz śmietanki 30%, to zahartuj ją gorącą czekoladą, żeby się nie zwarzyła. Gdy składniki się połączą, dodaj miód (możesz pominąć ten składnik lub zmniejszyć/zwiększyć jego ilość dopasowując smak kremu do indywidualnych preferencji).
  4. WykonaniePrzygotuj duży talerz i ułóż pierwszy naleśnik. Jeżeli chcesz owinąć deser naleśnikami, to ułóż 3 placki w taki sposób, żeby jedynie były delikatnie wsunięte pod pierwszą warstwę tortu, tworząc coś na kształt płatków kwiatka. Odłóż jeden placek do przykrycia wierzchu deseru. Smaruj całą powierzchnię kolejnych naleśników cienką warstwą kremu. Układając placki, delikatnie dociskaj je do nadzienia, żeby dobrze się skleiły. Gdy przełożysz wszystkie naleśniki, owiń wsuniętymi pod pierwszą warstwę plackami gotowy tort, żeby powstał zgrabny kopiec. Na wierzchu deseru ułóż odłożony wcześniej naleśnik – możesz posmarować go od spodu kremem. Przykryj gotowy deser papierem do pieczenia i połóż na nim deskę do krojenia oraz np. wypełniony wodą, mały garnek. Po kilkunastu minutach zdejmij obciążenie, przykryj deser z naleśników kloszem lub miską i schłodź w lodówce.

Jak podawać czekoladowy tort z naleśników?

Przed podaniem udekoruj wierzch deseru z naleśników umytymi i osuszonymi borówkami oraz porzeczkami lub innymi owocami, które masz. Równie świetnie ze smakiem tortu komponują się maliny, śliwki czy brzoskwinie. Deser z naleśników możesz też podawać z innym nadzieniem np. słodkim twarogiem, marmoladą lub kremem budyniowym. Zachęcam do eksperymentowania.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...