Co kofeina robi z sercem? Nowe badania mogą być zaskoczeniem
Filiżanka małej czarnej może być nie tylko doraźnym zastrzykiem energii, ale czymś, co realnie ograniczy ryzyko chorób kardiometabolicznych – wynika z badania przeprowadzonego przez dr. Chaofu Ke z Uniwersytetu Soochow w Suzhou w Chinach. Naukowiec przyjrzał się napojom zawierającym kofeinę (a więc nie tylko kawie, ale też herbacie) pod kątem ich wpływu na ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak choroba wieńcowa, cukrzyca, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, insulinooporność, ale też udar. Szczególną uwagę zwrócił na tych pacjentów, którzy już minimum dwie z tych chorób mają. Wnioski wyciągnięte na podstawie danych z brytyjskiego Biobianku ucieszą kawoszy.
Czy z chorym sercem i cukrzycą można pić kawę?
Z badania wynika, że osoby, które dostarczają organizmowi ilość kofeiny, jaka jest w trzech filiżankach kawy, miały zmniejszone ryzyko wystąpienia nowych chorób kardiometabolicznych o 48,1% w porównaniu z osobami, które nie piły lub piły mniej niż jedną filiżankę kawy. „Badanie obejmowało dużą próbkę i wykorzystywało wiele biomarkerów do poparcia ustaleń, co czyni je ważnym spojrzeniem na to, jak kofeina wpływa na zdrowie serca”– skomentował cytowany przez CNN dr Gregory Marcus z University of California w San Francisco. „Te obserwacje stanowią uzupełnienie rosnącej liczby dowodów na to, że kofeina i powszechnie spożywane substancje naturalne zawierające kofeinę, takie jak herbata i kawa, mogą poprawiać zdrowie układu sercowo-naczyniowego” – doprecyzował dr Marcus.
Ile kawy można wypić?
Bezpieczna dawka kofeiny to ok. 300 mg na dobę (odpowiednik trzech filiżanek kawy). Jednak specjaliści przypominają, że nie tylko kawa i herbata są jej źródłem, stąd, aby rzeczywiście kontrolować jej ilość w diecie, należy zwrócić uwagę także na inne produkty z kofeiną, które znajdują się w diecie, to np. kakao. Na liście napojów, które przyniosą więcej szkody niż pożytku, są niezdrowe napoje energetyczne.
W przypadku osób, które zmagają się z chorobami kardiometabolicznymi, dietę, w tym bezpieczną i korzystną dla zdrowia ilość kofeiny, zawsze warto skonsultować z lekarzem. Nowe badanie zostało opublikowane w czasopiśmie „Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”.