Genialny sernik bez pieczenia łączę z karmelem i orzeszkami. Nigdy nie zostaje nawet okruszek

Dodano:
Sernik karmelowo-orzechowy Źródło: Shutterstock / Ivanna Pavliuk
Sernik karmelowo-orzechowy z sera z wiaderka to wyjątkowe ciasto, które łączy idealnie dopełniające się smaki. Ten nietypowy sernik bez pieczenia robię, gotując masę serową. Sprawdź, jak zrobić efektowny i obłędny sernik.

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Przepadam za tradycyjnym sernikiem oraz różnymi wariantami tego deseru w wersji bez pieczenia. Przepis na sernik karmelowo-orzechowy z sera z wiaderka zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Możesz zastąpić tym deserem wiele ciast na specjalne okazje. Gwarantuję, że goście będą zachwyceni i poproszą o niejedną dokładkę.

Jak zrobić sernik karmelowo-orzechowy z sera z wiaderka?

Sernik karmelowo-orzechowy stanowi połączenie delikatnego spodu z herbatników i masła, wilgotnej, umiarkowanie słodkiej masy serowej oraz bardzo aromatycznych orzechów i karmelu. Spód do sernika robię z kakaowych herbatników, ale możesz również użyć herbatników maślanych lub pełnoziarnistych.

Masę serową robię z sera w wiaderku, który możesz zastąpić dwukrotnie zmielonym twarogiem tłustym lub półtłustym. Ważne, żeby biały ser miał delikatny, kremowy smak – jeżeli twaróg będzie kwaśny, to konieczne będzie dodanie do niego większej ilości cukru.

Przepis: Sernik karmelowo-orzechowy z sera z wiaderka

Z przepisu przygotujesz sernik w tortownicy o średnicy 24 cm lub formie kwadratowej o wymiarach 24 x 24 cm.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
10

Składniki

Na spód:

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 180 g masła

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 4 duże jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 75 ml mleka
  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii

Dodatkowo:

  • 1 szklanka łuskanych orzechów arachidowych
  • 200 g karmelu lub kajmaku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie spodu ciastaHerbatniki zmiel na pył. Masło roztop w rondelku lub kąpieli wodnej. Wymieszaj herbatniki z przestygniętym masłem – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Jeżeli wyjdzie zbyt sucha, to dodaj nieco więcej masła. Przygotuj tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Masą z herbatników i masła wylep nie tylko spód tortownicy, ale także jej brzegi. Wstaw tortownicę do lodówki, żeby spód i brzegi z herbatników stężały.
  2. Przygotowanie masy serowejPrzygotuj garnek lub rondel z grubym dnem. Ustaw go na małym palniku kuchenki i dodaj masło i cukier puder. Włącz gaz, ustawiając minimalną moc grzania i podgrzewaj, często mieszając, aż masło się roztopi i połączy z cukrem. W międzyczasie wybij jajka do miseczki. Do połączonego z cukrem masła dodaj twaróg sernikowy, ekstrakt waniliowy lub ziarenka z laski wanilii oraz jajka i mieszaj, aż składniki się połączą. Uważaj, żeby ser nie przywarł do dna garnka i się nie zagotował – powinien być podgrzewany na bardzo małym gazie. Po około 5 minutach gotowania masa serowa powinna być gorąca. Do gorącego sera dodaj wymieszany z mlekiem budyń i, cały czas mieszając, doprowadź masę serową do wrzenia – ser powinien lekko bulgotać. Po 5 minutach gotowania masa serowa zgęstnieje i możesz ją zdjąć z palnika. Odstaw masę serową do przestygnięcia. Od czasu do czasu wymieszaj ją rózgą kuchenną.
  3. Wykładanie masy serowej na spódWnętrze tortownicy ze spodem wypełnij masą serową i wyrównaj wierzch łyżką. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  4. Przygotowanie polewyOrzechy podpraż na suchej patelni. Gdy zaczną delikatnie się rumienić, dodaj karmel. Podgrzewaj przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Gęsty karmel pod wpływem ciepła zmieni konsystencję na bardziej płynną.
  5. Wykładanie polewy i chłodzenieWyjmij ciasto z lodówki i wyłóż na jego wierzch orzechy w karmelu. Pokryj polewą całe ciasto, równomiernie rozsmarowując ją za pomocą silikonowej szpatułki lub moczonej we wrzącej wodzie łyżki. Ponownie przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 5-6 godzin lub do całkowitego stężenia.

Sernik karmelowo-orzechowy podawaj mocno schłodzony. Po wyjęciu ciasta z lodówki ostrożnie zdejmij rant tortownicy i papier do pieczenia. Zanim przystąpisz do krojenia ciasta, zamocz ostry nóż we wrzącej wodzie.

Cenne wskazówki do przepisu na sernik karmelowo-orzechowy

Ja korzystam w przepisie z gotowego karmelu lub kajmaku, które kupuję w puszcze lub słoiku. Możesz również masę samodzielnie z białego cukru (150 g) i masła (50 g). Cukier musisz rozpuścić na małym ogniu (cukru nie można mieszać), uważając, żeby się nie przypalił. Gdy roztopiony cukier lekko zbrązowieje, wystarczy dodać masło i gotować, cały czas mieszając, do połączenia się składników. Jeżeli nie przepadasz za karmelem, to możesz zastąpić go kajmakiem. Zobacz przepis na domowy kajmak, który zrobisz z 2 składników w mniej niż pół godziny.

Jeżeli nie masz blendera lub malaksera, żeby zmielić herbatniki na spód, to możesz rozkruszyć je za pomocą wałka – przełóż ciastka do torebki strunowej, szczelnie zamknij i wałkuj, aż całkiem się rozpadną.

Porada: spód do sernika karmelowo-orzechowego możesz przygotować dzień wcześniej. Jeżeli chcesz uniknąć czekania, aż spód stężeje, to możesz wyłożyć ciepłą masę serową na całe herbatniki lub biszkopty.

Robiąc sernik karmelowo-orzechowy, używam orzechów arachidowych niełuskanych. Możesz jednak równie dobrze użyć orzechów arachidowych łuskanych niesolonych oraz innych orzechów np. laskowych.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...