To ciasto bez pieczenia zawsze się udaje. Obłędnie pyszny deser robię z 5 składników i zdrowej posypki
To intensywnie czekoladowe ciasto, które robi się bez pieczenia często gości na moim stole. Deser ten stanowi doskonałą alternatywę dla sklepowych gotowców m.in. torcików czekoladowych, których skład potrafi przyprawić o zawrót głowy.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z ciasteczek i czekolady?
Ciasto bez pieczenia z mojego przepisu nie wymaga wiele pracy. Wystarczy przygotować puszysty mus czekoladowy, przełożyć nim ciasteczka i wstawić deser do lodówki. Chłodzenie ciasta czekoladowego bez pieczenia powinno trwać co najmniej 4-5 godzin – biszkopty muszą zmięknąć, wchłaniając wilgoć z czekoladowego kremu. Możesz zastąpić biszkopty herbatnikami maślanymi, kakaowymi lub pełnoziarnistymi ciastkami (np. owsianymi).
Wskazówka: czasami zdarza się, że biszkopty, pomimo długiego terminu przydatności do spożycia, okazują się bardzo twarde. Takie ciastka polecam przed ułożeniem w formie namoczyć wodą z dodatkiem odrobiny cukru, miodu, soku z cytryny lub w naparze herbaty bądź kawy.
Do przygotowania musu czekoladowego używam śmietanki kremówki 36%, która nie wymaga długiego schładzania przed ubijaniem. Śmietanka 30% powinna chłodzić się około 12 godzin, a do jej ubijania najlepiej użyć mocno schłodzonego naczynia. Robię mus czekoladowy z gorzką czekoladą do topienia, ale możesz również użyć zwykłej czekolady gorzkiej lub mlecznej oraz czekolady w pastylkach. Używając mlecznej czekolady, możesz zrezygnować z dodawania cukru lub zmniejszyć jego ilość.
Przepis: Ciasto bez pieczenia z ciasteczek i czekolady
Czekoladowe ciasto bez pieczenia możesz zrobić z gorzkich lub mlecznych tabliczek.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 482 w każdej porcji
Składniki
- 350 g okrągłych biszkoptów
Na mus czekoladowy:
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 350 g czekolady
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do dekoracji:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Topienie czekoladyCzekoladę połam na mniejsze kawałki i przełóż do miski, która jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Ustaw miskę z czekoladą na garnku z delikatnie wrzącą wodą i rozpuść czekoladę, od czasu do czasu mieszając. Do płynnej czekolady dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Zdejmij miskę z roztopioną czekoladą z garnka i pozostaw do ostudzenia. Od czasu do czasu mieszaj stygnącą czekoladę.
- Ubijanie śmietanyGdy czekolada stygnie, do wysokiego naczynia wlej śmietankę i rozpocznij ubijanie, stopniowo zwiększając obroty miksera. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodawaj cukier i ubij na sztywno na wysokich obrotach.
- Łączenie składników musu czekoladowegoDo miski z ostudzoną czekoladą dodaj 3-4 łyżki zimnej śmietany i wymieszaj mikserem lub silikonową szpatułką. Powstałą masę przełóż do miski z bitą śmietaną i miksuj na wysokich obrotach do połączenia się składników. Mus czekoladowy jest gotowy, gdy ma jednolitą konsystencję.
- Wykonanie i chłodzeniePrzygotuj wysoką tortownicę o średnicy 20-22 cm lub kwadratową formę do pieczenia (najlepiej ze zdejmowanym, wysokim rantem). Wyłóż formę papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Odłóż 1/4 masy do osobnej miseczki. Na dnie formy ułóż warstwę biszkoptów. Na warstwie biszkoptów rozsmaruj niezbyt grubą warstwę musu czekoladowego. Powtarzaj czynności do momentu, aż zużyjesz wszystkie składniki – ostatnią warstwę powinny tworzyć biszkopty. Na biszkoptach rozsmaruj wcześniej odłożony mus czekoladowy. Ciasto posyp orzechami. Przykryj formę folią spożywczą lub kloszem i wstaw do lodówki.
Ciasto czekoladowe bez pieczenia podawaj mocno schłodzone.
Ciasto bez pieczenia z ciasteczek i czekolady – wskazówki
Smak musu czekoladowego możesz wzbogacić, dodając do niego np. ekstrakt pomarańczowy lub skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy, a także odrobinę rumu lub likieru czekoladowego.
Natomiast dekorację z pokruszonych orzechów włoskich możesz zastąpić orzechami laskowymi, pistacjami, migdałami (w kształcie słupków lub płatków) lub np. grubo posiekaną czekoladą i wiórkami kokosowymi. Wyśmienicie smakuje również ciasto bez pieczenia z ciasteczek i czekolady, które zostało udekorowane malinami i kleksami bitej śmietany.