Polskie specjały na liście najlepszych serów świata. Zdeklasowały nawet grecką fetę

Dodano:
Bryndza Źródło: Shutterstock / MEDIANA
Aż pięć polskich specjałów znalazło się w setce najlepszych serów świata. Ranking opublikował serwis kulinarny Taste Atlas.

Serwis Taste Atlas regularnie publikuje rankingi najlepszych i najgorszych potraw świata. Tym razem jest to ranking najlepszych serów i choć podium w całości zajęli Włosi, to Polska może mieć powody do zadowolenia. W zestawieniu znalazło się pięć tradycyjnych polskich serów. O miejscach w rankingu zawsze decydują głosy użytkowników serwisu, a ci uznali, że aż cztery sery z Polski są lepsze, niż np. grecka feta (88 miejsce) czy włoska gorgonzola (72 miejsce).

Jaki jest najlepszy ser świata?

W aktualnym rankingu serów tym najlepszym został parmezan – włoski ser Parmigiano Reggiano jest bez wątpienia jednym z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Ten twardy ser ma swoje tradycje sięgające średniowiecza, a produkuje się go z mleka krowiego. Na podium znalazły się również dla inne włoskie sery. To Mozzarella di Bufala Campana oraz Stracchino di Crescenza.

Najlepsze polskie sery

W światowym rankingu serów znalazło się pięć serów z Polski. Choć pewnie większości na myśl od razu przyjdzie słynny oscypek, to od razu zaznaczamy: jest na liście, ale zajął ostatnie setne miejsce. Najlepszy polski przysmak w rankingu serów zajmuje 18 miejsce i jest to bryndza podhalańska, czyli miękki owczy ser podpuszczkowy produkowany na Podhalu. To właśnie ten region Polski, jeśli spojrzeć na ranking, urasta do serowej potęgi kraju, bo inne sery również stamtąd pochodzą.

Na 25 miejscu w rankingu znalazł się bundz, również ser owczy produkowany głównie na Podhalu. Kolejne miejsca zajęły gołka (36 miejsce) oraz redykołka (50 mejsce).

Redykołka to niewielki serek półtwardy i półtłusty. Jest lekko słony i ma wyraźny zapachu wędzenia. Redykołka zawdzięcza swoją nazwę tradycyjnym redykom. Rozdawano je bezpłatnie w czasie „redykania się”, czyli powrotu owiec z hali. Z kolei gołka to wędzony ser krowi, i to właśnie skład odróżnia go od oscypka, bo oba sery są wytwarzane w podobny sposób.

A wy który z polskich serów lubicie najbardziej?

Źródło: smaki.pl, Taste Atlas
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...