Nowe przepisy dotyczące nalewek alkoholowych. Mogą się posypać kary
Nowe regulacje obowiązują od 20 sierpnia. Tego dnia w życie weszło rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczące znakowania napojów alkoholowych. Jedna z ważnych zmian dotyczy nalewek – przepisy jasno określają teraz, jaki produkt może być nazwany nalewką.
Czym jest nalewka według nowych przepisów?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) zwraca uwagę, że możliwość zastosowania określenia „nalewka” na napoju alkoholowym, nie była zdefiniowana zarówno w przepisach krajowych jak i unijnych. Polacy z kolei kojarzą nalewki z konkretnymi wyrobami, dlatego nowe przepisy mają być gwarancją, że nalewka rzeczywiście będzie nalewką w powszechnym rozumieniu.
Dlatego każdy produkt, który został wprowadzony do sprzedaży po 20 sierpnia 2024 r. i ma na etykiecie określenie „nalewka”, nie może być barwiony, aromatyzowany i nie można dodawać do niego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego lub wyrobów winiarskich. Oprócz tego samo macerowanie musi odbywać się przez co najmniej 15 dni.
Jak podkreślają specjaliści zajmujący się kontrolą rynku, produkty, które zostały wprowadzone do obrotu, przed wejściem w życie rozporządzenia i zawierają określenie „nalewka”, pomimo że nie spełniają wymagań, mogą być sprzedawane do wyczerpania zapasów. W innym przypadku na producentów mogą zostać nałożone surowe kary.
Nowe przepisy dotyczące alkoholu
Kwestia związana ze znakowaniem nalewek, nie jest jedyną zmianą dotycząca alkoholu. Rozporządzenie wprowadza także wymóg podawania rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu oferowanego do sprzedaży w gastronomii (zapis nie dotyczy jednak drinków i koktajli przyrządzanych na miejscu na zamówienie klienta). Jak podkreśla IJHARS, taka zmiana umożliwi dokonanie świadomego wyboru przy zamawianiu alkoholu.