Ten lekki niczym chmurka deser z czekoladą podaję, gdy nie mam siły na pieczenie. Przepis jest banalny
Mus czekoladowy z malinami po raz pierwszy zrobiłam, gdy ochota na coś słodkiego naszła mnie w dniu wolnym od pracy. Na dnie szafki znalazłam tabliczkę czekolady i resztki cukru, a w lodówce ostatnie jajka, trochę śmietanki i maliny. Szybko okazało się, że to dość klasyczne połączenie nie jest tak nudne, jak się obawiałam.
Zdecydowałam się więc na dopracowanie receptury i wymyślenie eleganckiego sposobu udekorowania, by podać deser czekoladowy po uroczystym rodzinnym obiedzie. Reakcje gości przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Jeśli i ty chcesz zachwycić bliskich czymś pysznym, nie poświęcając całego popołudnia na przygotowania, zerknij na przepis.
Jak zrobić mus czekoladowy z malinami?
Deser czekoladowy powstanie w mgnieniu oka. Musisz tylko stopić czekoladę w kąpieli wodnej i lekko ją schłodzić, by możliwe było połączenie jej z koglem-moglem bez ścinania jajek. Poem pozostaje przenieść masę do naczyń, schłodzić i udekorować. Prawda, że proste?
Przepis: Mus czekoladowy z malinami
Pyszny deser czekoladowy z dodatkiem smakowitych owoców, który zachwyci każdego łasucha.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 1 godz. 45 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 139 w każdej porcji
Składniki
Na mus:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 20 g cukru
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- 100 g malin
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 100 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMaliny umyj pod bieżącą wodą, delikatnie osusz. Śmietanę do ubijania mocno schłodź. Czekoladę podziej na kostki.
- Robienie musu czekoladowegoStop czekoladę w kąpieli wodnej. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj je do lekko ostudzonej, ale wciąż płynnej czekolady. Powstałą masę przenieś do szklanek. Przenieś do lodówki na 90 minut.
- Dekorowanie musu czekoladowegoZestalony deser udekoruj kleksami śmietany ubitej na sztywno z cukrem pudrem. Na wierzchu ułóż maliny.
Jak podać deser czekoladowy z malinami?
W przepisie zaproponowałam serwowanie musu czekoladowego z bitą śmietaną i malinami, ale możesz wprowadzić dodatkowe urozmaicenia. Pięknie wyglądały będą dekoracje z listków mięty lub startej na tarce czekolady. Możesz wybrać zarówno mleczną, gorzką, jak i białą – zależne od gustu gości.
Inne warianty musu czekoladowego
Zamiast malin możesz ułożyć inne owoce. Pasowały będą wiśnie bez pestek – także te z syropu – truskawki czy borówka amerykańska. Ze względu na delikatną strukturę deseru nie polecam jednak śliwek. Nie sprawdzi się też moim zdaniem dodawanie posypek z niektórych orzechów m.in. włoskich, ziemnych czy brazylijskich. Są ciężkie, a ich smak nie koniecznie dobrze komponuje się z czekoladą. Możesz natomiast zaryzykować użycie wiórków kokosowych lub płatków migdałowych. Nie spowodują opadnięcia ani musu czekoladowego, ani bitej śmietany.