Przekroczone normy pestycydu w fasoli. Sanepid wydał pilne ostrzeżenie
Sanepid ostrzega konsumentów przed konkretną partią fasoli Adzuki: jeśli masz produkt wskazany w komunikacie w domu, lepiej go nie jedz. W fasoli w trakcie badań stwierdzono zbyt duże ilości pestycydu o nazwie glufosynat. „Na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy należy uznać, że spożycie produktu może wiązać się z zagrożeniem dla zdrowia ludzi” – czytamy w komunikacie.
Pestycyd w fasoli – szczegóły wycofanego produktu
GIS w ostrzeżeniu dla konsumentów podał szczegóły wycofywanego produktu.
- Nazwa produktu: FASOLKA ADZUKI, marki GEEN ESSENCE; opakowania 1kg i 500g
- Numer partii/ najlepiej spożyć przed końcem: 06.2025
- Data ważności jest jednocześnie numerem partii
- Kraj pochodzenia: Argentyna
- Dystrybutor: Green Essence Sp. z o.o., ul. Poznańska 20, 74-200 Pyrzyce
Jak przekazał GIS, dystrybutor niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu z obowiązującymi normami, powiadomił odbiorców oraz uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku.
Co to jest glufosynat?
Glufosynat to herbicyd stosowany do walki z chwastami. W żywności, która trafia do konsumentów, mogą być pozostałości określonych pestycydów, ale jest to zwykle obwarowane normami. Jak podkreślają eksperci Funcacji Pro-Test, która zajmuje się m.in. badaniem żywności pod kątem zawartości pestycydów, naukowcy dowiedli związek między ekspozycją na pestycydy a zwiększonym ryzykiem wystąpienia takich chorób, jak nowotwory, zaburzenia neurologiczne (np. choroba Parkinsona i Alzheimera), choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby płuc czy opóźnienia rozwojowe u dzieci. Mają także wpływ na zdolność reprodukcyjną i niepłodność zarówno u kobiet, jak i mężczyzn oraz mogą powodować zaburzenia poznawcze.