Zbadano poziom pestycydów w truskawkach z Lidla i z Biedronki. Znamy wyniki

Dodano:
Truskawki Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Fundacja Pro-Test wzięła pod lupę polskie truskawki sprzedawane w sieciach Lidl i Biedronka. Wyniki nie są optymistyczne.

Czy polskie truskawki są zanieczyszczone pozostałościami środków ochrony roślin? Sprawdziła to Fundacja Pro-Test, która w akredytowanym laboratorium porównała zawartość ponad 540 pestycydów w truskawkach kupionych w dwóch największych sieciach handlowych: Lidlu i Biedronce.

Więcej pestycydów w truskawkach z Biedronki

Fundacja podała najważniejsze ustalenia testu. Okazało się, że wszystkie badane truskawki zawierały pozostałości kilku pestycydów, chociaż żadna z próbek nie przekroczyła dopuszczalnych limitów ustalonych przez europejskie normy. Najwięcej, bo aż siedem różnych szkodliwych związków, zawierały polskie truskawki kupione w Biedronce. Z kolei polskich truskawkach z Lidla wykryto trzy różne pestycydy.

Truskawki z Biedronki to owoce odmiany alba, oferowane w kilogramowych łubiankach pod biedronkową marką Warzywniak. Znaleziono w nich azoksystrobinę, cyprodynil, difenokonazol, fludioksonil, kaptan, spirotetramat i trifloksystrobinę. Badane truskawki z Lidla to owoce odmiany Lady Emma firmowane marką Ryneczek Lidla sprzedawane w jednym z warszawskich sklepów w półkilogramowych opakowaniach. Te owoce zawierały pozostałości cyprodynilu, fludioksonilu i fosetylu.

Przykładowo cyprodynil oraz fiudioksonil wykryty zarówno w truskawkach z Lidla, jak i z Biedronki, to substancje grzybobójcze.

Ile pestycydów zjadamy z żywnością?

Eksperci Fundacji Pro-Test podkreślają, że choć „wykryte ilości pestycydów w badanych truskawkach nie przekraczały dopuszczalnych norm, to i tak wyniki testu budzą niepokój ze względu na dużą liczbę różnych szkodliwych związków, szczególnie w truskawkach z Biedronki. Nawet jeżeli pojedynczo mieszczą się one w granicach normy, to efekty działania mieszanki wielu różnych pestycydów na nasze zdrowie wciąż nie jest dobrze poznane. Badania pokazują, że toksyczność poszczególnych pestycydów może wzrosnąć, jeśli wejdą w reakcję z innymi”. A jak pokazały wcześniejsze testy, pozostałości pestycydów są również w innych produktach spożywczych (fundacja przeprowadzała m.in. testy pomidorów, jabłek i ziemniaków).

Źródło: Fundacja Pro-Test
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...