Łączę zdrowe płatki z bananami i piekę pyszne ciasto bez cukru. Zajadam je nawet na diecie

Dodano:
Ciasto bez dodatku cukru Źródło: Shutterstock / Amallia Eka
Czy istnieją zdrowe ciasta? Jak najbardziej, a nasz wypiek jest tego najlepszym przykładem. Robimy go bez dodatku cukru, z samych zdrowych składników. Można go więc jeść bez większych wyrzutów sumienia.

Jeśli nie potraficie zrezygnować z ciast, a chcecie nieco schudnąć, postawcie na zdrowe wypieki. Do ich przygotowania nie używa się cukru, bo wystarcza naturalny znajdujący się w owocach. Zamiast białej mąki, używa się jej zdrowszych odpowiedników, takich jak na przykład mąka pełnoziarnista czy płatki owsiane. Dziś zapraszamy was właśnie na taki wypiek, którego głównymi składnikami są płatki owsiane i dobrze dojrzałe banany. To ciasto nie zaszkodzi waszej wadze, możecie nim też częstować dzieci.

Czym zastąpić cukier w ciastach?

Cukier to najmniej pożądany składnik ciast. Jest oczywiście potrzebny, by smakowały jak deser, jednak nie dostarcza nam nic wartościowego. Cukier to jedynie czyste kalorie. By więc „uzdrowić” ciasto, najlepiej zrezygnować z jego dodatku. Trudno jednak wyobrazić sobie ciasto gorzkie lub kwaśne. Po to je jemy, bo mamy ochotę na słodkie. I tu z pomocą przychodzą nam naturalne dosładzacze. Najlepszymi są dobrze dojrzałe owoce, a zwłaszcza banany. Zawierają one naturalne cukry, które są lepiej przetwarzane przez nasz organizm, niż zwykły, biały cukier. Oprócz bananów można też sięgnąć po dojrzałe gruszki, morele czy słodkie jabłka. Dobrze dosładzają też suszone owoce, np. daktyle, żurawina, w których jest większa koncentracja naturalnych cukrów.

Oczywiście cukier można też zastąpić miodem czy syropem klonowym, które także zawierają cukry naturalnego pochodzenia. Miód w czasie pieczenia straci co prawda swoje zdrowotne właściwości, ale i tak pozostanie lepszym wyborem od białego cukru. Zawsze też możecie sięgnąć po słodziki typu ksylitol czy erytrytol.

Przepis na ciasto z płatków owsianych i bananów

Do tego ciasta najlepiej jest użyć płatków owsianych górskich czy zwykłych, które zawierają najwięcej cennych składników. Przed dodaniem do ciasta, połowę można zemleć na mąkę, a resztę lekko rozdrobnić lub pozostawić w całości.

Przepis: Ciasto bananowo-owsiane

Ciasto z bananów i płatków owsianych bez dodatku cukru

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 dobrze dojrzałe banany
  • 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie płatków owsianychPłatki owsiane lekko rozdrobnij w malakserze lub kubku miksującym. Mleko podgrzej, dodaj do płatków, wymieszaj, odstaw na pół godziny.
  2. Mieszanie ciastaBanany obierz, podziel na kawałki, wrzuć do miski, rozgnieć widelcem. Dodaj syrop, olej i jajka, wymieszaj. Do masy dodaj płatki z mlekiem oraz sodę, cynamon i orzechy, wymieszaj łyżką.
  3. Pieczenie ciastaNiedużą, podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, posyp płatkami owsianymi. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Czym warto wzbogacić ciasto bananowo-owsiane?

Ciasto bananowo-owsiane można zamienić w niezwykle wartościowy przysmak, przy pomocy kilku dodatków. Jednym z nich są np. suszone owoce. Mogą to być: morele, daktyle, figi, żurawina, rodzynki. Przed dodaniem do ciasta warto namoczyć je w letniej wodzie, dokładnie osączyć i obtoczyć w mące. Oczywiście większe owoce należy posiekać. Do tego ciasta doskonale pasują też orzechy i to nie tylko laskowe, ale też np.: włoskie, nerkowce, migdały. Gdy zaś dodacie do ciasta trochę ciemnego kakao lub gorzkiej czekolady, wypiek będzie bogatszy w magnez i żelazo.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...