Zrobiłam to ekspresowe ciasto z przepisu od teściowej. Nie spodziewałam się aż takiego efektu
Serniki kochamy w każdej postaci, jednak latem najchętniej zjadamy serniki na zimno. Wyjęte prosto z lodówki orzeźwiają, jak mało co, a przy okazji zaspokajają ochotę na słodkie. Dziś zrobimy sernik z przepisu od mojej teściowej. Nie będzie w nim truskawek, a wiśnie i agrest, których zawsze ma pod dostatkiem, bo rosną u niej w ogrodzie. O tej porze oczywiście używa mrożonych, czasem też z kompotu. Spód do sernika tym razem nie będzie się składał wyłącznie z biszkoptów. Będzie grubszy i pożywniejszy dzięki wilgotnej masie.
Jak zrobić spód do sernika na zimno?
Sernik na zimno można zrobić bez spodu, jednak jego krojenie i nakładanie na talerzyki jest o wiele trudniejsze. A nie trzeba wkładać zbytniego wysiłku, by sernik miał spód. Wystarczy dno formy wyłożyć biszkoptami lub herbatnikami. Ciastka można też skruszyć w malakserze i wymieszać ze stopionym masłem. Będzie wtedy wyglądał niemal, jak pieczony z kruchego ciasta.
Moja teściowa ma jeszcze ciekawszy pomysł na spód do sernika na zimno. Robi go z dwóch warstw biszkoptów, które przekłada masą z kaszy manny i owoców. Muszę przyznać, że całość smakuje naprawdę znakomicie i podobnie się prezentuje.
Jak zrobić sernik na zimno z przepisu od teściowej?
Moja teściowa, jak już robi ciasto, to tylko duże i solidne. Chyba dlatego postawiła na dwie warstwy biszkoptów przełożonych masą z musu jabłkowego i kaszy manny. I choć sama zwykle kładę po prostu warstwę biszkoptów, to ta wersja wyszła zaskakująco smaczna.
Przepis: Sernik na zimno na podwójnym spodzie
Sernik na zimno na spodzie z biszkoptów i musu jabłkowego z galaretką wiśniową
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 150 g okrągłych biszkoptów
- 1/2 słoika prażonych jabłek
- 2 łyżki kaszy manny
Na masę serową:
- 750 g twarogu z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 4 łyżeczki żelatyny
Na wierzch:
- 2 galaretki wiśniowe
- 1,5 szklanki wiśni mrożonych lub z kompotu
- 0,5 szklanki agrestu mrożonego lub z kompotu (można pominąć)
Sposób przygotowania
- Rozpuszczanie galaretkiGalaretki wiśniowe wsyp do 600 ml wrzątku. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia.
- Przygotowanie spoduMus jabłkowy umieść w rondelku, podgrzewaj, aż zrobi się gorący. Wtedy wsyp do niego kaszę mannę, wymieszaj i gotuj na niedużym ogniu kilka minut, aż kasza zestali mus. Masę lekko przestudź. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Jej dno wyłóż warstwą biszkoptów, posmaruj musem z kaszą, przykryj drugą warstwą biszkoptów. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Przygotowanie masy serowejŻelatynę namocz w 5-6 łyżkach zimnej wody. Podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Twaróg zmiksuj z cukrem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Twaróg zmiksuj z żelatyną, a potem delikatnie wymieszaj z ubitą śmietanką.
- Wykańczanie sernikaMasę serową wyłóż na biszkoptowy spód, wyrównaj powierzchnię. Sernik wstaw do lodówki, by masa stężała. Na wierzchu rozłóż wiśnie i agrest. Owoce zalej tężejącą galaretką. Sernik przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki, by dobrze się zestalił.
Wskazówka: Jeśli chcesz przyspieszyć tężenie galaretki, na wierzchu ciasta możesz rozłożyć mrożone owoce.
Jakie inne owoce pasują do sernika na zimno?
Chyba najpopularniejszymi owocami używanymi do sernika na zimno są truskawki. I rzeczywiście w sezonie warto po nie sięgnąć, po są aromatyczne i pięknie prezentują się po przekrojeniu. Jednak jak widać, inne owoce równie dobrze sprawdzą się w serniku na zimno. I wcale nie muszą być świeże. Można do tego celu wykorzystać owoce mrożone, a nawet z kompotu, pod warunkiem, że są jędrne.
Jakie owoce można więc ułożyć na serniku oprócz truskawek, wiśni i agrestu? Dobrze sprawdzą się: borówki, pokrojone brzoskwinie, winogrona bez pestek, a także maliny i jagody. Jeśli lubicie kwaśne, wyraziste smaki, możecie sięgnąć po kolorowe porzeczki.