Moja beza ma tylko 4 składniki i zawsze wychodzi. Przepis jest dziecinnie prosty
Kiedyś myślałem, że upieczenie bezy, to skomplikowany proces. Zdanie zmieniłem, gdy po raz pierwszy odważyłem się zrobić ją samodzielnie. Okazało się, że nie jest to trudne zadanie, ale trzeba pamiętać o przestrzeganiu kilku ważnych zasad. Po pierwsze i najważniejsze – do przygotowania bezy nadają się jedynie białka z bardzo świeżych jajek. A jak to rozpoznać? Białko ze świeżych jajek ma konsystencję kisielu. Jeżeli białko jest wodniste, to oznacza, że jajka były zbyt długo przechowywane i nie nadają się do użycia.
Równie ważna jest temperatura składników – wyjmij jajka z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do ubijania bezy, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej.
Jak upiec bezę?
Aby przygotować doskonałe bezy, wystarczą podstawowe składniki: białka, cukier, skrobia i odrobina soku z cytryny. Przygotowanie bezy ułatwia natomiast wcześniejsze przygotowanie sobie wszystkich składników.
To przygotowania bezy z poniższego przepisu wybierz jaja średniej wielkości. Możesz upiec wtedy dużą bezę Pavlova o średnicy 24 cm, 2 blaty bezowe do tortu lub małe beziki, które później podasz na przykład jako dodatek do deseru lodowego.
Przepis: Beza
Z tego przepisu zrobisz podstawową bezę, która następnie posłuży do przygotowania pysznego deseru w ulubionej formie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Australijska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 40 min.
- Liczba porcji
- 15
Składniki
- białka z 4 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie blachy do pieczeniaPrzed przystąpieniem do pieczenia bezy przygotuj blachę, na której ją upieczesz – ubite białka trzeba od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Na blasze z wyposażenia piekarnika rozłóż papier do pieczenia. Aby ułatwić sobie formowanie bezy, zrób na papierze do pieczenia obrys tortownicy o średnicy 22-24 cm. Gdy przygotujesz blachę do pieczenia, włącz piekarnik i ustaw temperaturę 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Bezę musisz wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.
- Oddzielanie żółtek od białekOddziel żółtka od białek. Musisz to zrobić bardzo starannie – jeżeli w białkach znajdzie się odrobina żółtka, to beza się nie ubije.
- Ubijanie bezyPrzygotuj wysokie naczynie ze szkła lub stali nierdzewnej. Dokładnie je umyj i wytrzyj do sucha. Przelej białka do naczynia, dodaj sól i zacznij je ubijać na najniższych obrotach miksera. Gdy białka nieco zgęstnieją, zacznij stopniowo dodawać cukier – po dodaniu każdej porcji cukru, miksuj do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Czynność powtarzaj do momentu, aż dodasz cały cukier. Do ubitych białek dodaj sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną. Miksuj jeszcze 1-2 minuty. Gdy uzyskasz śnieżnobiałą, gęstą i błyszczącą masę z białek, możesz przystąpić do formowania bezy.
- Formowanie bezyNa przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia wykładaj porcjami ubite białka, formując bezę. Jeżeli chcesz upiec dużą bezę, którą później wypełnisz kremem, to uformuj z białek kopczyk.
- PieczenieWłóż uformowaną bezę do nagrzanego piekarnika – 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 7 minut, a następnie obniż temperaturę do 150 stopni Celsjusza i susz bezę przez 90 minut. Po upływie czasu suszenia wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia. Jeżeli pieczesz 2 spody bezowe, to obniż temperaturę po upływie 5 minut.
Jedną dużą bezę podawaj wypełnioną np. kremem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone oraz świeżymi owocami. Zaczyna się sezon na truskawki, więc warto skorzystaj z tego przepisu i zrób iście królewski deser. Ja kocham bezę z bitą śmietaną i świeżymi malinami.
Przydatne wskazówki do przepisu na bezę
Aby beza wyszła idealna warto pamiętać o poniższych zasadach:
- Pierwsze miksowanie białek na bezę nie powinno trwać zbyt długo – wystarczy 2-3 minuty, aby zaczęła tworzyć się piana. Po takim czasie możesz zacząć dodawać cukier.
- Do bezy najlepszy jest cukier drobny, ale możesz również dodać cukier puder zmieszany z cukrem kryształem w proporcji 1:1.
- Sok z cytryny możesz zastąpić octem winnym lub octem jabłkowym.
- Do bezy możesz również dodać ekstrakt waniliowy do smaku. Jeśli się na to zdecydujesz, to wanilię dodaj razem ze skrobią ziemniaczaną i sokiem z cytryny.