Włoskie tiramisu daleko za polskim przysmakiem. Zaskakujący ranking najlepszych deserów świata

Dodano:
Smażenie pączków Źródło: Shutterstock / Milosz_G
Przysmak z Polski znalazł się na podium rankingu najlepszych deserów świata. Wyprzedził włoskie i francuskie klasyki. Pierwsze miejsce również może być zaskoczeniem.

Kulinarny serwis Taste Atlas regularnie publikuje rankingi najlepszych i najgorszych potraw świata. Rankibki tworzone są na podstawie głosów i ocen użytkowników serwisu. Wyniki niejednokrotnie zaskakują i tak może być tym razem. Pierwsze miejsce zajął bowiem deser rodem z Anglii, czyli śmietankowe lody. Tuż za nim jest za to przysmak z Polski.

Polskie pączki w rankingu deserów

Drugie miejsce w rankingu najlepszych deserów zajęły polskie pączki. „Pączki to znacznie więcej niż tylko smakołyk. Mają znaczenie kulturowe w Polsce i wśród Polonii na całym świecie” – czytamy w opisie pączków na stronie serwisu. Tradycyjne pączki robione są z drożdżowego ciasta z dużą ilością cukru, jajek, mleka i tłuszczu. Te najbardziej klasyczne nadziewane są konfiturami.

Tuż za pączkami uplasował się portugalski klasyk, czyli pastel de nata, czyli budyniowe babeczki z ciasta francuskiego. Dla wielu może być zaskoczeniem, że znane włoskie tiramisu znalazło się dopiero na ósmym miejscu, wyprzedzając jednak francuskie crepy i creme brule.

Nie tylko pączki w rankingu deserów

Na liście najlepszych deserów świata znalazł się jeszcze tradycyjny polski sernik, który zajął 14 miejsce. To nie koniec festiwalu naszych rodzimych smakołyków na liście. 38 miejsce przypadło bowiem polskiej szarlotce. Wiele osób, pomyśli – ale jaka wersja szarlotki? Odpowiedź można znaleźć w opisie na stronie Taste Atlas: „Istnieje niezliczona ilość sposobów przygotowania szarlotki, ale zazwyczaj robi się ją z ciasta kruchego lub półkruchego i gotowanych lub surowych jabłek i kruszonką na wierzchu. Jednak dobrze znana jest jedna odmiana szarlotki, która zawiera również warstwę bezową pod kruszonką. Do szarlotki można dodać także inne owoce np. brzoskwinie i gruszki, nadzienie jabłkowe może zawierać rodzynki, a kruszonkę można wymieszać z migdałami”.

Źródło: smaki.pl, Taste Atlas
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...