Sanepid ostrzega przed tym mięsem. Jest skażone groźną bakterią

Dodano:
Tatar wołowy Źródło: Shutterstock / Christin Klose
Sanepid wydał właśnie ostrzeżenie publiczne dotyczące skażonej partii tatara wołowego. W mięsie od popularnego producenta wykryto bowiem groźną bakterię. Omijaj więc ten produkt szerokim łukiem.

Żywność powinna być nie tylko smaczna, ale przede wszystkim bezpieczna dla konsumentów. Dlatego często jest poddawana wyrywkowym badaniom. Gdy nie spełnia określonych norm, reagują specjalnie powołane do tego celu jednostki. Tak też się stało w przypadku skażonej partii tatara wołowego od znanego producenta. W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto w poniższej partii produktu bakterię Escherichia coli, która wytwarza toksynę Shiga (STEC). Bakteria występowała w 4 z 5 badanych próbek mięsa.

Szczegóły dotyczące produktu

Oto szczegółowe dane dotyczące skażonej partii produktu:

  • Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
  • Numer partii: 1032604
  • Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
  • Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów

Po informacji otrzymanej od Sanepidu, producent niezwłocznie zaczął wycofywać skażoną partię towaru z obrotu. Proces wycofywania produktu z rynku jest nadzorowany przez organy urzędowej kontroli żywności.

Osoby, które zakupiły wyżej wymieniony produkt nie powinny go spożywać. Jeśli natomiast po spożyciu felernego produktu wystąpią niepokojące objawy, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Dlaczego bakteria Escherichia coli STEC jest groźna?

STEC należy do najgroźniejszych bakterii Escherichia coli. Bakterie te produkują silną toksynę Shiga. Zakażenie tą bakterią może powodować krwotoczne zapalenie jelita grubego, krwawe, ale też bezkrwawe biegunki. Może również prowadzić do wystąpienia zespołu hemolityczno-mocznicowego lub zakrzepowej plamicy małopłytkowej.

Źródłem bakterii STEC dla człowieka może być spożycie surowego albo niewłaściwie przetworzonego termicznie mięsa wołowego. Bakterie te mogą też występować w niepasteryzowanym mleku i w niepasteryzowanych sokach, a także w warzywach liściastych i w kiełkach.

Źródło: gis.gov.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...