Domowe lody z blendera zawsze się udają. Biorę proste składniki, a lody mają smak jak z najlepszej cukierni

Dodano:
Lody z blendera Źródło: Shutterstock / Nataliya Arzamasova
Odkryj mój patent na lody bananowo-czekoladowe z blendera. Zobi się je szybko, a smakują wyśmienicie. Polecam ten przepis na pyszne domowe lody.

Uwielbiam lody w każdej odsłonie. Często robię domowe sorbety oraz lody na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone i mleka skondensowanego. Ostatnio poznałem sposób na ekspresowe w przygotowaniu lody z blendera, które zachwycają bogatym smakiem i aksamitną konsystencją.

Porada: jeżeli chcesz przygotować lody bananowo-czekoladowe lub inne lody z blendera, musisz wcześniej zamrozić owoce. Powinny one mrozić się minimum 3-4 godziny. Pamiętaj, że do przygotowania lodów możesz wykorzystać zapasy mrożonych owoców z lodówki. Jeśli więc jakieś zalegają w twojej zamrażarce, wykorzystaj je do tego przepisu.

Jak zrobić lody bananowo-czekoladowe z blendera?

Przepis na lody bananowo-czekoladowe z blendera jest banalnie prosty i uwzględnia mrożone banany, niewielką ilość śmietanki kremówki lub mleka oraz gorzką czekoladę. Do lodów tych możesz również dodać orzechy i naturalne kakao. Przepis ten łatwo modyfikować, zastępując banany innymi owocami (koniecznie mrożonymi) oraz np. białą czekoladą i pistacjami.

Wskazówka: przygotuj wszystkie składniki lodów z blendera przed rozpoczęciem miksowania. Przystąp do łączenia składników tuż przed podaniem deseru. Jeżeli chcesz przygotować lody bananowo-czekoladowe na później, to możesz dodać nieco więcej śmietanki, przełożyć zmiksowane banany z dodatkami do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Od czasu do czasu pomieszaj lody w czasie mrożenia, ale nie schładzaj ich zbyt długo, bo staną się bardzo twarde.

Przepis: Lody bananowo-czekoladowe z blendera

To świetny pomysł na pyszne lody ze zdrowych i wartościowych składników, które każdy ma w domu.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
4 godz. 15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże banany
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 110 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka miodu
  • 2/3 szklanki orzechów nerkowca

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBanany obierz, pokrój na cienkie plasterki, rozłóż na tacce i wstaw do zamrażalnika na 3-4 godziny. Do przygotowania lodów z blendera idealnie nadają się dojrzałe banany z brązowymi plamkami na skórce. Jeżeli robisz lody z bardzo słodkich bananów, to możesz zrezygnować z dodawania miodu. Śmietanę kremówkę schłodź w lodówce. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Gorzką czekoladę (opcjonalnie czekoladę mleczną lub białą) połam na mniejsze kawałki i posiekaj.
  2. Łączenie składnikówWyjmij zamrożone banany i przełóż je do misy blendera kielichowego lub malaksera. Dodaj schłodzoną śmietankę kremówkę, uprażone orzechy, miód oraz czekoladę.
  3. MiksowanieZmiksuj składniki na jednolitą, gładką masę. Wystarczy 5 minut miksowania, aby cieszyć się smakiem domowych lodów. Gotowe lody są gęste i bez problemu można je formować w kulki za pomocą specjalnej łyżki do lodów. Jeżeli lody wydają się „blade” lub chcesz, żeby miały intensywny czekoladowy smak, to możesz dodać 1 łyżkę naturalnego kakao.

Lody z blendera podawaj w pucharkach lub wafelkach do lodów. Możesz udekorować deser kawałkami czekolady, świeżych bananów i posiekanymi orzechami.

Rada: polecam robić przerwy w miksowaniu podczas przygotowywania lodów bananowo-czekoladowych – zbyt słaby blender może się przegrzać i spalić. Lody możesz podawać od razu po ich przygotowaniu (to jedna z największych zalet tego przepisu) lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki.

Lody bananowo-czekoladowe z blendera w wersji wegańskiej

Możesz przygotować wegańskie lody bananowo-czekoladowe z blendera, zastępując śmietanę kremówkę śmietaną roślinną lub mlekiem kokosowym, migdałowym bądź sojowym. Sprawdź również, czy gorzka czekolada, którą chcesz wykorzystać, nie zawiera dodatku mleka krowiego.

Korzystając z powyższego przepisu, możesz również przygotować lody z blendera o innych smakach. Doskonale smakują tradycyjne i wegańskie lody truskawkowe, malinowe, mango oraz jagodowe. Aby wzbogacić smak deseru, możesz dodać mleko skondensowane, masło orzechowe lub krem czekoladowy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...