Do kulek z ryżu dmuchanego dodaję 1 składnik. Zdrowszą wersję prostego deseru robię ekspresowo
Moja mama i babcia przygotowywały szyszki z ryżu preparowanego z dodatkiem domowej masy korówkowej na bazie długo gotowanego z cukrem mleka krowiego oraz masła. Obecnie w sklepach dostępne są różne rodzaje preparowanych zbóż, więc dostępny jest nie tylko chrupiący ryż. Dzięki tak dużemu wyborowi można wyczarować wiele smacznych i słodkich przekąsek. Poznaj sprawdzony przeze mnie przepis na kulki z ryżu dmuchanego i kaszy jaglanej.
Jak zrobić kulki z ryżu preparowanego i kaszy jaglanej?
Klasyczne szyszki z ryżu dmuchanego zawierają tylko to zboże. Ja jednak zachęcam, by jego część zamienić preparowaną kaszą jaglaną. Nie pożałujecie, a wasz organizm podziękuje za tę drobną zmianę w tradycyjnej recepturze.
Przepis: Kulki z ryżu preparowanego
Ten ekspresowy deser skrada serca małym i dużym miłośnikom słodyczy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 5
Składniki
- 100 g ryżu preparowanego
- 150 g kaszy jaglanej preparowanej
- 30 krówek
- 120 g masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówOdmierz potrzebną ilość ryżu preparowanego i kaszy jaglanej preparowanej. Cukierki krówki odwiń z papierków i połam lub pokrój na mniejsze kawałki.
- Topienie masłaW rondelku z grubym dnem stop masło. Masło roztapiaj na małej mocy palnika i uważaj, żeby się nie przypaliło – możesz mieszać masło podczas topienia. Porada: podczas topienia masła może pojawić się piana. Jeżeli jest jej dużo i nie opada na dno rondelka podczas podgrzewania masła, to przecedź je przez metalowe sitko.
- Dodanie krówekDo stopionego masła dodaj rozdrobnione krówki i szczyptę soli (opcjonalnie). Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż krówki się rozpuszczą. Masa z masła i krówek powinna mieć gładką konsystencję i być gęsta. Może być konieczne dodanie większej ilości masła lub krówek – konsystencja masy zależy m.in. od wagi cukierków i ich jakości.
- Dodanie preparowanych zbóżDo rondelka z przestygniętą masą korówkową dodaj preparowany ryż i kaszę jaglaną. Wymieszaj składniki silikonową szpatułką lub łyżką.
- Formowanie kulekSprawdź, czy masa nie jest zbyt ciepła i rozpocznij formowanie kulek. Nabieraj łyżką porcje obtoczonego w masie korówkowej ryżu preparowanego oraz kaszy jaglanej i uformuj kulki dłońmi. Polecam użyć rękawiczek kuchennych nitrylowych, które mogą być bezpiecznie stosowane podczas kontaktu z żywnością. Gotowe kulki z preparowanego ryżu i kaszy jaglanej przekładaj do papilotek.
Deser możesz podawać, gdy masa całkowicie stężeje.
Przydatne wskazówki, jak zrobić pyszne i zdrowsze szyszki z ryżu dmuchanego
Kulki z ryżu preparowanego i kaszy jaglanej możesz przygotować również z dodatkiem naturalnego lub smakowego kajmaku. Jeżeli chcesz zrobić ten deser w wersji wegańskiej, zastąp tradycyjne krówki krówkami bezmlecznymi, a tradycyjne masło wysokiej jakości masłem roślinnym.
Korzystając z powyższego przepisu na szyszki z ryżu preparowanego i kaszy jaglanej, możesz również przygotować pyszne kulki z innymi zbożami preparowanymi np. orkiszem i gryką.
Doskonale smakują również kulki z preparowanych zbóż oraz masy krówkowej z rozpuszczonych cukierków tego typu, z dodatkiem wiórków kokosowych, posiekanych migdałów lub różnego rodzaju orzechów.
Co daje jedzenie kaszy jaglanej?
Kasza jaglana jest zalecana w diecie ze względu na swoje wartości odżywcze i korzystne działanie na organizm. Jest m.in. bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Ponadto dostarcza cennych witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak: magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. Kasza jaglana zawiera również witaminę E i lecytynę, dlatego zalecana jest osobom, które chcą poprawić pamięć i koncentrację.
Podobnie jak ryż, kasza jaglana jest produktem całkowicie bezglutenowym. Mogą ją więc spożywać osoby uczulone na gluten oraz chorujące na celiakię.
Wskazówka: preparowaną kaszę jaglaną i ryż dmuchany możesz jeść jako dodatek do jogurtów, produktów mlecznych i deserów. Zboża te możesz też wykorzystać jako dekorację potraw.