Ekspresową napoleonkę robię w 15 minut. Nie znam szybszego ciasta bez pieczenia
Miałam wczoraj ochotę na coś słodkiego. Jednak nie na czekoladowy batonik czy cukierek, bo jak dla mnie to za duża dawka cukru. Marzyło mi się ciasto, najlepiej lekkie i umiarkowanie słodkie. Wtedy w szufladzie znalazłam dużą paczkę krakersów i przyszła mi na myśl napoleonka. Tak, właśnie ją zrobię. Przecież w lodówce zawsze mam jajka, mleko i masło, a w szafce mąkę i cukier. Tyle wystarczy, by niedługo raczyć się domowym ciastem.
Jak się robi klasyczną napoleonkę?
Tradycyjną napoleonkę przygotowuje się z ciasta francuskiego i kremu budyniowego. Krem wykłada się między dwie warstwy upieczonego ciasta, a wierzch posypuje się cukrem pudrem. Napoleonka jest ciastkiem nieco podobnym do kremówki, z tą różnicą, że w kremówce na warstwę budyniową wykłada się dodatkowo bitą śmietanę. Niektórzy robią też napoleonkę z ciasta kruchego.
Jak zrobić ekspresową napoleonkę bez pieczenia?
Jeśli nie chcesz piec spodów do napoleonki, możesz je zastąpić herbatnikami lub tak, jak ja, krakersami. Choć robiłam kiedyś napoleonkę na herbatnikach, to jednak wolę tę na krakersach. Ciastka te mają bowiem lżejszą strukturę, a ich słonawy smak doskonale przełamuje słodycz budyniu.
Przepis: Ekspresowa napoleonka
Budyniowe ciasto bez pieczenia na krakersach
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 1 duża paczka słonych krakersów
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie budyniuW garnku zagotuj 2 szklanki mleka z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę i żółtka rozmieszaj w pozostałym mleko. Wlewaj do gorącego mleka, ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Gotuj 3-4 minuty na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje.
- Przygotowanie napoleonkiDużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dno wyłóż krakersami, przykryj gorącym budyniem i znów warstwą ciastek. Gdy budyń wystygnie, przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Napoleonka bez pieczenia – kilka wskazówek
Oto kilka wskazówek, dotyczących przygotowania ekspresowej napoleonki:
- Zamiast domowego budyniu do przygotowania napoleonki możesz wykorzystać budyń z torebki.
- By masa budyniowa dobrze związała się z krakersami, trzeba wykładać ją na ciastka póki jest gorąca.
- Jeśli chcesz przygotować napoleonkę z puszystym kremem, możesz wystudzić budyń, a potem zmiksować go ze zmiękczonym masłem.
- Zamiast posypywać wierzch ciasta cukrem pudrem, możesz go posmarować podgrzaną masą kajmakową. W ten sposób uzyskasz smak słonego karmelu.
- Napoleonka najsmaczniejsza jest, gdy postoi kilka godzin w lodówce. Wtedy ciastka odpowiednio napęcznieją i idealnie połączą się z budyniem.