To mój deser na specjalne okazje. Poznaj sekret idealnego sernika z rosą
Kruchy spód, delikatna warstwa sera, lekka bezowa pianka i ona… rosa na wierzchu sernika. Osoby podejmujące się pieczenia tego ciasta widzą jednak, że rosa na serniku nie zawsze się pojawia. Najczęściej winowajcą tego okazuje się pośpiech, który powoduje, że masa serowa jest niedopieczona lub piana z białek niedokładnie ubita. W jednym i drugim przypadku rosa jest, ale przenika do środka ciasta, więc nie możesz cieszyć oka jej widokiem.
Skorzystaj z poniższego przepisu na sernik z rosą. To idealne połączenie kruchego spodu, masy serowej z dodatkiem budyniu oraz przygotowywanej ze schłodzonych białek i cukru bezowej pianki.
Przestrzegaj tych ważnych wskazówek, a sernik z rosą wyjdzie idealny:
- Masło do kruchego ciasta musi być zimne.
- Jajka do przygotowania pianki bezowej powinny być świeże i schłodzone.
- Masę serową wyłóż na gorące kruche ciasto, a pianę z białek wylej na ładnie zapieczoną i również gorącą masę serową (na serze powinna być widoczna „twarda” warstwa). Kruchy spód podpiecz, gdy będziesz w trakcie przygotowywania masy serowej, żeby nie ostygł! Pod koniec pieczenia masy serowej rozpocznij ubijanie piany z białek.
Przepis: Sernik z rosą
Ten przepis na sernik z rosą przyniesie oczekiwany rezultat i na deserze faktycznie powstanie efekt rosy. Składniki obliczone zostały na formę do pieczenia o wymiarach 25 x 40 cm.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
Na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 220 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- sól
Na masę serową:
- 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
- 1 szklanka białego cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 2 budynie waniliowe bez dodatku cukru
- 400 ml mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Na piankę bezową:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie kruchego ciastaDo dużej miski lub na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól. Do suchych składników wbij całe jajko i dodaj 1 żółtko oraz dodaj posiekane nożem zimne masło. Zagnieć jednolite ciasto. Postaraj się jak najszybciej połączyć wszystkie składniki kruchego ciasta. Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki. Kruche ciasto schładzaj minimum 20 minut.
- Pieczenie spoduSchłodzone ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Możesz je rozwałkować na kształt prostokąta i przenieść na wałku lub równomiernie wylepić ciastem blachę do pieczenia. Ponakłuwaj kruche ciasto widelcem. Kruchy spód sernika podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia ciasta to około 10 minut – powinno być zrumienione z wierzchu. Po wyjęciu kruchego ciasta z piekarnika zmniejsz temperaturę do 170 stopni.
- Uszykowanie masy serowej3 całe jajka i 3 żółtka ubij mikserem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawaj cukier z cukrem wanilinowym (opcjonalnie cukier z ekstraktem z wanilii lub ziarenkami z laski wanilii) i ubijaj na najwyższych obrotach miksera jeszcze 3-4 minuty. Do masy jajecznej dodaj otartą z 1/2 cytryny skórkę i stopniowo dodawaj zmielony twaróg (po 2 łyżki), miksując składniki na średnich obrotach miksera. Możesz też wymieszać jajka z serem za pomocą rózgi kuchennej lub łyżki. Do mleka dodaj proszek budyniowy, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Dodaj mleko z budyniami oraz olej do masy serowo-jajecznej. Miksuj lub mieszaj do momentu całkowitego połączenia się składników. Gotowa masa ma rzadką konsystencję, dlatego wylewana jest na podpieczony spód.
- Pieczenie masy serowejWylej masę serową na gorący kruchy spód. Piecz w temperaturze 170 stopni około 70 minut – wierzch sera powinien nieco się przypiec. Gdy ser będzie upieczony, zmniejsz temperaturę pieczenia do 150 stopni.
- Ubijanie piany z białekWyjmij jajka z lodówki. Starannie oddziel żółtka od białek. W wysokim naczyniu ubijaj białka ze szczyptą soli (na wysokich obrotach) przez około 2 minuty. Gdy białka staną się gęste, zacznij stopniowo dodawać cukier puder. Ubij pianę z białek i cukru na sztywno – powinna mieć śnieżnobiały kolor i połysk.
- Wykładanie piany z białek na masę serowąNa gorącej masie serowej szybko rozprowadź za pomocą szpatułki pianę z białek. Na pianie zrób za pomocą widelca lub specjalnej szpatułki cukierniczej z ząbkami fale. Wstaw ciasto do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piecz 15 minut. Po upływie czasu pieczenia wyjmij sernik z piekarnika i poczeka, aż zaczną pojawiać się kropelki rosy.
Sernik z rosą ma elegancki wygląd i delikatny smak, za którym przepada cała moja rodzina. Ponieważ jego upieczenie kosztuje trochę wysiłku, to szykowanie tego deseru zostawiam sobie na szczególne okazje. Gości on u nas na Boże Narodzenie, Wielkanoc, Dzień Matki, niektóre ważne rocznice i urodziny. Klasyczna elegancja sernika z rosą doskonale wpisuje się w charakter tych wydarzeń.