Mandarynkowiec, to ciasto bez pieczenia z galaretką. Tej zimy zrobiłam je już 9 razy

Dodano:
Mandarynkowiec Źródło: Shutterstock / Shaiith
Uwielbiamy ciasta bez pieczenia, bo łatwo się je robi i zawsze się udają. Moja rodzina ostatnio pokochała mandarynkowiec. Specjalnie dla nich robię to ciasto bez pieczenia z galaretką raz na tydzień.

Ciasta bez pieczenia cieszą się niesłabnącą popularnością wśród smakoszy i przygotowujących. Trzeba przyznać, że ciasta te mają same zalety. Dość łatwo można modyfikować ich skład, bez ryzyka, że wyjdzie zakalec. Wyglądają bardzo apetycznie, robi się je łatwo, szybko i smakują wszystkim. Dziś zapraszam was na mandarynkowiec, czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem mandarynek i galaretki.

Jak zrobić mandarynkowiec – lekkie ciasto bez pieczenia z galaretką?

Spód do tego ciasta robię z ciemnych herbatników, środek z jogurtu naturalnego i bitej śmietany, a wierzch z owoców i galaretki. To tak w skrócie, a poniżej szczegóły.

Przepis: Mandarynkowiec

Ciasto bez pieczenia z galaretką i mandarynkami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 150 g herbatników kakaowych
  • 80 g masła

Na masę:

  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 łyżka żelatyny
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 mandarynki

Na wierzch:

  • 500 g mandarynek
  • 1 galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania

  1. Wykonanie spoduHerbatniki umieść w robocie, zmiksuj je na piasek. Dodaj stopione masło, ponownie zmiksuj. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia, przesyp na nią masę ciastkową, równomiernie rozprowadź, ugnieć łyżką. Wstaw do lodówki.
  2. Przygotowanie białej masyGalaretkę pomarańczową wraz z żelatyną rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstaw do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Jogurt zmiksuj z cukrem, połącz z tężejącą galaretką, a na koniec z ubitą śmietanką.
  3. Wykładanie białej masy na spód2 mandarynki obierz, pokrój w poprzek w grubsze plastry. Każdy z nich przekrój na 2 lub na 4 części. Kawałki owoców ułóż na kakaowym spodzie, zalej białą masą, zastudź.
  4. Przygotowanie galaretkiDrugą galaretkę pomarańczową rozpuść w 1 szklance gorącej wody, wystudź. Z mandarynek wyciśnij sok, połącz go z galaretką. Tężejącą galaretkę wylej na ciasto, całość dobrze schłodź.

Ciasto bez pieczenia mandarynkowiec w kilku odsłonach

Smak i wygląd tego ciasta bez pieczenia bardzo łatwo jest zmienić. W jaki sposób? Oto kilka podpowiedzi:

  • Spód ciasta mogą stanowić ułożone herbatniki lub biszkopty. Nie trzeba nawet ich miksować.
  • Białą masę można też zrobić na wzór sernika na zimno. Zamiast jogurtu naturalnego wystarczy dodać twaróg sernikowy lub serki homogenizowane.
  • Na wierzchu ciasta bez pieczenia można ułożyć plastry mandarynek i całość zalać tężejącą galaretką pomarańczową. Deser będzie wyglądał niezwykle apetycznie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...