Takie lody je Dua Lipa. Internet oszalał na ich punkcie
Lody Dua Lipy to lody waniliowe z dodatkiem oliwy z oliwek i szczyptą soli. Brytyjsko-albańska piosenkarka opowiedziała o tym zaskakującym dla wielu połączeniu podczas wywiadu, którego udzieliła BBC Radio 1. „Wiesz, co lubię? To bardzo proste: biorę lody waniliowe, na wierzch daję oliwę z oliwek i sól morską. Wielu ludzi próbowało tego i wszyscy przeszli na ciemną stronę” – oznajmiła. Wkrótce po tym świat oszalał, a lody Dua Lipy stały się wręcz wiralowe, tak samo jak francuski lokal Folderol, gdzie piosenkarka spróbowała takiego przysmaku.
Korkosz i Szelągowska przetestowali lody Dua Lipy
Lody Dua Lipy urosły do rangi jednego z najbardziej wyrazistych trendów kulinarnych ostatnich tygodni. Pokusie spróbowania lodów w tym wydaniu nie oparł się m.in. Michał Korkosz znany jako Rozkoszny – kulinarny bloger, autor książek kucharskich i juror najnowszej edycji programu MasterChef Nastolatki. Do testowania zaprosił prezenterkę i projektantkę wnętrz Dorotę Szelągowską. Szelągowska wyraźnie była zaskoczona smakiem lodów. „Mogliśmy trochę mniej soli dać” – stwierdziła. „Nie, dla mnie duża ilość soli, to jest coś, co mnie tutaj stymuluje i sprawia, że te lody są wyjątkowe” – powiedział Rozkoszny.
Jak zrobić lody Dua Lipy?
Warto dodać, że połączenie lodów z oliwą i odrobiną soli nie jest niczym nowym. Takie połączenie znają m.in. Włosi. Aby zrobić wiralowy dziś przysmak, wystarczy porcja lodów waniliowych, dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin oraz odrobina soli morskiej. Skrop lody oliwą, posyp solą i gotowe. A jeśli jesteś osobą, która śledzi trendy i sama lubi za nimi podążać, nie zapomnij nagrać filmiku i podzielić się w mediach społecznościowych wrażeniami z testowania smaku lodów Dua Lipy.