Chlebek bananowy robię z tego, co zawsze mam w domu. Już nie wyrzucam zbyt dojrzałych bananów
Chlebek bananowy to pyszne ciasto, które nie tylko zaspokaja ochotę na słodkie pokarmy, ale także ma wysokie wartości odżywcze. Porcja chlebka bananowego to idealny wybór na drugie śniadanie oraz zdrowa przekąska, którą możesz bez wyrzutów sumienia podać nawet małemu dziecku. Słodkie ciasto bananowe obłędnie smakuje w wersji podstawowej oraz z dodatkami (np. posiekanymi orzechami włoskimi, masłem orzechowym oraz suszonymi owocami i aromatycznymi przyprawami). Sprawdź, jak zrobić chlebek bananowy, który nie wymaga użycia miksera.
Z jakich bananów wychodzi najlepszy chlebek bananowy?
Chleb bananowy to ciasto, które świetnie zaspokaja głód, zapewniając długie uczucie sytości, co sprawia, że doskonale sprawdza się jako słodka przekąska pomiędzy głównymi posiłkami. Najlepszy chleb bananowy to ciasto przygotowane z bardzo dojrzałych bananów. Im bardziej dojrzałe owoce, tym jego smak jest intensywniejszy. Najlepiej do przygotowania chlebka bananowego sprawdzą się bardzo dojrzałe banany, na których skórce widoczne są brązowe plamki. Nie każdy lubi ich smak, który nadaje chlebkowi bananowemu dodatkowej słodyczy, pozwalając zmniejszyć ilość dodawanego cukru.
Rada: zanim sięgniesz po przejrzałe banany, sprawdź, czy nie zaczęły się psuć. Banany z brązowymi plamkami na skórce nie powinny mieć lekko alkoholowego zapachu oraz bardzo miękkiego miąższu. Do przygotowania chlebka bananowego nie nadają się również niedojrzałe banany, które sprawiają, że ciasto jest suche i nie ma intensywnego, bananowego smaku.
Z poniższego przepisu możesz także przygotować nie tylko chlebek bananowy, ale i ciasto bananowe w formie babeczek.
Rada: aby ciasto dobrze wyrosło, wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej – jajka i masło wyjmij z lodówki na minimum godzinę przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta bananowego.
Przepis: Chlebek bananowy
Chlebek bananowy to popularny przepis w wielu kulturach, często podawany jako deser lub przekąska.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 banany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- sól
Sposób przygotowania
- Połączenie składnikówDojrzałe banany obierz ze skórki, rozgnieć widelcem w dużej misce i dodaj do nich roztopione masło oraz cukier (drobny biały lub brązowy). Do miseczki wbij jajka i lekko je roztrzep, a następnie dodaj do rozgniecionych widelcem bananów. Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiej do miski z bananami. Dodaj szczyptę soli.
- MieszanieSuche składniki wymieszaj ze składnikami mokrymi za pomocą metalowej trzepaczki lub drewnianej łyżki. Wszystkie składniki powinny dobrze się połączyć.
- PieczeniePrzygotuj wąską formę tzw. keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Możesz też użyć jednorazowych foremek z folii aluminiowej. Rozgrzej piekarnik do 170-175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj jego wierzch łyżką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Chlebek bananowy piecz około 1 godziny. Przed końcem pieczenia wykonaj test suchego patyczka.
Opcjonalnie mieszając składniki na ciasto, możesz dodać też kilka kropli ekstraktu waniliowego. Po upieczeniu ciasto bananowe powinno być rumiane z wierzchu i wilgotne w środku. Możesz udekorować gotowy chlebek bananowy lukrem lub posypać cukrem pudrem.