Skład
-
30 dag pieczarek,
-
1 cebula,
-
2 łyżki masła,
-
1-2 ząbki czosnku,
-
około 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
-
3-4 łyżki śmietany 18%,
-
pęczek szczypiorku
-
sól, pieprz do smaku
Zaczynamy
Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i smażymy aż pieczarki puszczą sok. Wówczas wszystko przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, blendujemy i ponownie wstawiamy na gaz. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy. Przed podaniem wierzch posypujemy drobno siekanym szczypiorkiem, na wierzch możemy położyć także plasterki podsmażonych pieczarek.