Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Dodano:   /  Zmieniono: 
Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa Źródło: Fotolia

Skład

  • 30 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • około 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
  • 3-4 łyżki śmietany 18%,
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku

Zaczynamy

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i smażymy aż pieczarki puszczą sok. Wówczas wszystko przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, blendujemy i ponownie wstawiamy na gaz. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy. Przed podaniem wierzch posypujemy drobno siekanym szczypiorkiem, na wierzch możemy położyć także plasterki podsmażonych pieczarek.