3 produkty, których lepiej nie podgrzewać w kuchence mikrofalowej

3 produkty, których lepiej nie podgrzewać w kuchence mikrofalowej

Dodano: 
Mikrofalówka
Mikrofalówka / Źródło: Shutterstock / Zynatis
Chociaż kuchenka mikrofalowa to bardzo wygodne urządzenie, nie powinno się do niej wkładać wszystkich potraw.

Mikrofalówka zdaje się być ratunkiem dla tych, którzy chcą szybko podgrzać danie. Wiele osób jest jednak jej przeciwnych, ponieważ nie pozwala wydobyć najlepszego smaku i pożądanej faktury dania. Niezależnie od tego, czy wspierasz się jej użytkowaniem na co dzień, czy też robisz to sporadycznie, istnieją określone produkty, których nie warto w niej podgrzewać.

Czego nie podgrzewać w mikrofalówce?

  • Sos pomidorowy

Podgrzewanie sosów w kuchence mikrofalowej często kończy się rozpryskaniem we wnętrzu urządzenia. Ciepło i para wytwarzane po podgrzaniu mają trudności z wydostaniem się przez gęsty sos. Para gromadzi się, aż będzie na tyle silna, by przedostać się przez potrawę. Dlatego sosy podgrzewaj w małym rondlu na kuchence. Umożliwi to równomierne ogrzewanie potrawy i mieszanie jej w czasie podgrzewania, aby zapobiec gromadzeniu się pary.

  • Papryczki chilli

Czerwona, pomarańczowa lub zielona papryka zawiera związek zwany kapsaicyną. Gdy papryczka jest podgrzewana, zwłaszcza bardzo ostra, zawarta w niej kapsaicyna odparowuje do powietrza zamkniętego w kuchence mikrofalowej. Otwarcie drzwiczek kuchenki mikrofalowej naraża na kontakt z oparami, które mogą podrażniać płuca, gardło, oczy i nos. Dlatego zamiast wkładać do kuchenki mikrofalowej, papryczki chilli upiecz, podsmaż lub zgrilluj.

  • Przetworzone mięso

Boczek, parówki i kiełbaski śniadaniowe nie powinny być podgrzewane w kuchence mikrofalowej. Dzieje się tak, ponieważ podgrzewanie przetworzonych produktów mięsnych prowadzi do powstawania produktów utleniania cholesterolu. POCh zostały powiązane z chorobą wieńcową serca. Badania sugerują, że mogą być również związane ze stanem zapalnym, odkładaniem się płytki nazębnej w tętnicach i innymi schorzeniami. Pieczenie w piekarniku lub smażenie może być najbezpieczniejszą opcją.

Czytaj też:
Czym zastąpić mięso? Sprawdź, które produkty zastąpią mięso

Opracowała:
Źródło: Real Simple
-

Czytaj także