Co musisz wiedzieć o pomarańczach w kontekście zdrowia?

Co musisz wiedzieć o pomarańczach w kontekście zdrowia?

Dodano: 
Pomarańcze, zdjęcie ilustracyjne
Pomarańcze, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Fotolia / lisa870
Pomarańcze to jedne z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Nic dziwnego, ponieważ są bardzo zdrowe.

Pomarańcze cieszą się popularnością przez cały rok. Latem dają orzeźwienie, zimą stanowią doskonałe źródło witaminy C, która wspomaga odporność organizmu. Do tego wyśmienicie smakują i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Dlaczego jeszcze warto je spożywać?

Pomarańcze – nie tylko witamina C

Pomarańcze są powszechnie uznawane za jedno z najlepszych źródeł witaminy C. Oferują 70–100% dziennej zalecanej zawartości witaminy C w jednym owocu. Ale dostarczają o wiele więcej niż tylko pojedynczą witaminę – mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Co można tu wymienić?

Korzyści zdrowotne pomarańczy

Pomarańcze pomagają zapobiegać chorobom. Są bowiem doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy – a wszystko to wpływa na ogólny stan zdrowia i dobre samopoczucie. Świetnie nadają się do pielęgnacji skóry i wzrostu komórek. Pomarańcze wspomagają odnowę zdrowia od wewnątrz. Kwas foliowy zawarty w tych owocach wspomaga budowę komórek i zdrową ciążę. Witamina C wspomaga produkcję kolagenu, który pomaga goić się ranom, wzmacnia skórę i pomaga skórze zachować młodzieńczy blask, chroniąc przed uszkodzeniem komórek.

Dostępność przez cały rok

Pomarańcze w Polsce są dostępne przez cały rok. Dla tych, którzy chcą zwiększyć spożycie witaminy C, świetną praktyką jest codzienne spożywanie owoców. Są doskonałym dodatkiem do słodkich i pikantnych potraw, napojów, koktajli, sosów i nie tylko. Dodatkowo są wszechstronne w domu. Ich skórki można wykorzystać np. do czyszczenia powierzchni.

Jak wybrać dobrą pomarańczę?

Zachowaj zawartość witaminy C pomarańczy: ponieważ witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, jedz świeże cytrusy lub unikaj rozgotowania i używaj minimalnych ilości wody. Wybieraj ciężkie owoce: kupując cytrusy, wybieraj owoce, które pachną świeżo i wydają się ciężkie jak na swoją wielkość – im cięższa jest pomarańcza, tym więcej można z niej wycisnąć.

Czytaj też:
Globalne badanie wykazało, czy można jeść za dużo owoców i warzyw

Opracowała:
Źródło: Real Simple
-

Czytaj także