Grillowane marchewki to prosty i smaczny pomysł na przekąskę – a oto przepis. Spróbujesz?

Grillowane marchewki to prosty i smaczny pomysł na przekąskę – a oto przepis. Spróbujesz?

Dodano: 
Grillowane marchewki
Grillowane marchewki / Źródło: Shutterstock
Grillowane marchewki brzmią super, prawda? To nasz nowy ulubiony sposób na jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców. Sprawdź, jak je przyrządzić.

Marchewki wymieszane z pikantną pastą harissa i odrobiną miodu, a następnie grillowane do momentu skarmelizowania i osiągnięcia miękkości miąższu pod chrupiącą, opieczoną warstewką zewnętrzną stanowią doskonałe dopełnienie każdego dania obiadowego. Podkreślają wytrawny smak mięs, jednak podawane z chłodnym, kremowym jogurtem i prażonymi pistacjami mogą stanowić samodzielną przekąskę, która zachwyci każdego stołownika.

Ale zastanawiasz się zapewne, czym jest harissa. Podstawą pasty są papryczki chili, do których dodaje się oliwę, czosnek, kmin rzymski oraz kolendrę. Można ją bez problemu dostać w Polsce.

Grillowane marchewki – składniki dania

Do przygotowania grillowanych marchewek potrzeba czegoś więcej, niż warzyw i grilla. Ale spokojnie, to nic trudnego. Przygotuj następujące składniki:

  • 2 pęczki cienkich marchewek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka pasty harissa
  • 30 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki prażonych i drobno posiekanych pistacji.

Grillowane marchewki – sposób przygotowania

Aby przygotować grillowane marchewki:

  1. Rozgrzej grill (jeszcze) do niskiej temperatury. W razie potrzeby przekrój na pół duże marchewki wzdłuż, aby mieć pewność, że wszystkie marchewki mają podobną szerokość. W dużej misce wymieszaj olej, miód i harissę. Dodaj marchewki i obtocz je w mieszance.
  2. Umieść marchewki na grillu (prostopadle do rusztów) i grilluj, przykryj pokrywą. Przewracaj marchewki w połowie na drugą stronę, aż będą przypieczone i miękkie, co potrwa od 10 do 12 minut. Przełóż na półmisek.
  3. W międzyczasie w misce wymieszaj jogurt, tahini, sok z cytryny i 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. Stopniowo rozrzedzaj 2 łyżkami ciepłej wody, dodając więcej, jeśli mieszanina wydaje się zbyt gęsta. Polej marchewki i posyp pistacjami.

Brzmi pysznie, prawda? A zatem marsz do kuchni i... smacznego!

Czytaj też:
Żurek wegański też może pachnieć świętami: oto, jak go przygotować
Czytaj też:
Crème brûlée według Mateusza Gesslera: idealny pomysł na weekend
Czytaj też:
Ciasto bez pieczenia: 3 przepisy na proste ciasta bez pieczenia

Źródło: goodhousekeeping.com
-

Czytaj także