Śledź – popularna ryba na polskich stołach. Sprawdź, czy warto po nią sięgać w codziennej diecie

Śledź – popularna ryba na polskich stołach. Sprawdź, czy warto po nią sięgać w codziennej diecie

Dodano: 
Śledzie
Śledzie / Źródło: Pixabay / furbymama
Śledź to ryba, której smak znają wszyscy Polacy. Nie każdy za nim przepada, ale okazuje się, że jest skarbnicą zdrowych kwasów tłuszczowych i minerałów. Czy warto jeść śledzie w śmietanie, w occie i w oleju?

Śledź to ryba o białym mięsie, która rozmnaża się w słodkiej wodzie, ale przez większość życia bytuje w oceanie. Zdecydowana większość śledzi pochodzi z wód pobliżu Szkocji i Irlandii Północnej. Ryby te są bogate w składniki odżywcze i warto je spożywać nie tylko w Wigilię!

Mięso ryb na ogół zawiera mnóstwo składników odżywczych, które są trudne do znalezienia w innych pokarmach. Mowa tu zwłaszcza o kwasach tłuszczowych omega-3. Jednak zdecydowana większość ludzi nie je dostatecznej ilości ryb – i śledzie nie są tutaj wyjątkiem. Przyjrzyjmy się niektórym korzyściom, które zapewni jedzenie ryb, takich jak śledź.

Śledź a zdrowie serca

Jednym z powodów, dla których eksperci w dziedzinie odżywiania zalecają spożywanie większej ilości ryb niż na przykład czerwonego mięsa, jest to, że jedzenie mięsa ryb znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca. Kwasy omega-3 znajdujące się w śledziu mogą również pomóc w regulacji pracy tego organu.

Śledź a rozwój płodu

Kwasy tłuszczowe omega-3 mają również kluczowe znaczenie dla rozwoju mózgu płodu. Jedno z badań wykazało, że dzieci kobiet, które w każdym tygodniu ciąży jadły dwie lub więcej porcji ryb, wykazywały lepsze wyniki w zakresie inteligencji, zachowania i rozwoju.

Śledź: przeciwutleniacze

Większość ludzi, słysząc słowo „przeciwutleniacze”, myśli o takich produktach jak zielona herbata i czerwone wino. Ale to właśnie śledź zawiera silne przeciwutleniacze: witaminę E i selen. Oba te składniki odżywcze odgrywają ważną rolę w pracy układu odpornościowego. Pomagają zminimalizować szkody wyrządzone przez wolne rodniki.

Śledź: wartości odżywcze

Śledź jest doskonałym źródłem chudego białka. Pojedyncza porcja śledzia (85 g) zawiera aż 20 g białka. Oprócz wysokiej zawartości białka śledź może poszczycić się wieloma innymi istotnymi składnikami odżywczymi, takimi jak kwasy tłuszczowe omega-3, witamina D, selen.

Jedna porcja pieczonego śledzia dostarcza:

  • Kalorie: 173
  • Tłuszcz: 10 g
  • Cholesterol: 65 mg
  • Sód: 98 mg
  • Węglowodany: 0 g
  • Błonnik: 0 g
  • Cukier: 0 g
  • Białko: 20 g.

Śledź: środki ostrożności. Czy można jeść go w ciąży?

Kobiety w ciąży lub karmiące piersią mogą na ogół bezpiecznie jeść ryby. Obejmuje to także śledzie, które mają niską zawartość rtęci w porównaniu z niektórymi innymi rybami. Mimo to należy pamiętać, że zanieczyszczenie wody może wpływać na jakość mięsa ryb.

Czytaj też:
Wielu z nas nie odróżni śledzia od matiasa. Podpowiadamy, jak to zrobić
Czytaj też:
Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię?
Czytaj też:
Czy warto jeść śledzie?

Czytaj także