Czy picie piwa po treningu daje korzyści? Odpowiedź może cię zaskoczyć!

Czy picie piwa po treningu daje korzyści? Odpowiedź może cię zaskoczyć!

Dodano: 
Piwo, zdjęcie ilustracyjne
Piwo, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Fotolia / mhp
Piwo jest trzecim najczęściej spożywanym napojem na świecie po wodzie i herbacie. Chociaż niektórzy promują je jako idealny napój potreningowy, piwo jest lekko wysuszające. Dlatego możesz się zastanawiać, czy jest tak skuteczne, jak inne napoje sportowe, takie jak woda, koktajle proteinowe i napoje elektrolitowe.

Piwo po treningu – jakie ma zalety?

Chociaż piwo nie jest idealnym napojem dla sportowców, jego pewne właściwości mogą wspierać twój organizm po wysiłku. Pamiętaj, że nie ma jednoznacznych dowodów na to, że picie piwa po treningu jest korzystne. Dlatego potrzeba w tym celu przeprowadzenia większej liczby badań.

Piwo: źródło węglowodanów

Piwo jest zwykle warzone z wody, ziaren, chmielu i drożdży. W rezultacie jest umiarkowanym źródłem węglowodanów, a przeciętne piwo zawiera ich 10-15 gramów.

Kiedy ćwiczysz, zmagazynowana forma węglowodanów - zwana glikogenem - może zostać wyczerpana. Stopień ubytku glikogenu zależy w dużej mierze od treningu. Ćwiczenia aerobowe, takie jak bieganie lub jazda na rowerze, wyczerpują glikogen w większym stopniu niż ćwiczenia takie jak podnoszenie ciężarów lub krótkie interwały sprinterskie.

Ponieważ spożywanie węglowodanów po wysiłku może uzupełnić zapasy energii, piwo może czasami służyć jako przyzwoita opcja po treningu.

Należy pamiętać, że z badań nie wynika, że picie mocnego piwa zapewnia jakiekolwiek znaczące korzyści potreningowe w porównaniu z napojami sportowymi.

Czytaj też:
Czy zimne piwo faktycznie gasi pragnienie?

Piwo: źródło elektrolitów

Podczas ćwiczeń o umiarkowanej lub dużej intensywności wraz z utratą potu dochodzi do utraty elektrolitów.

Elektrolity to minerały, w tym sód, potas, magnez i wapń, które zawierają ładunek elektryczny. Pełnią różne ważne funkcje w organizmie, takie jak utrzymywanie właściwej równowagi pH, równoważenie poziomu wody i ułatwianie transmisji nerwów.

Dlatego tradycyjne napoje dla sportowców dostarczają niezbędnych elektrolitów, które pomagają nawodnić się po treningu.

Warto zauważyć, że popularność tzw. piw elektrolitowych wzrosła, ponieważ wywołują ten sam efekt. Zawierają dodatkowe elektrolity - szczególnie sód, potas i magnez - dzięki czemu są dobrym napojem potreningowym.

Należy pamiętać, że nadmierne picie może utrudniać regenerację po wysiłku, dlatego wiele piw elektrolitowych ma niską zawartość alkoholu.

Piwo: źródło przeciwutleniaczy

Piwo zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy ze względu na naturalnie wysoką zawartość przeciwutleniaczy w chmielu - głównym składniku większości piw.

Spożywane przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, które są niestabilnymi cząsteczkami, które sprzyjają przewlekłemu zapaleniu i zwiększają ryzyko wystąpienia różnych dolegliwości.

W szczególności piwo jest dość bogate w polifenole, które są przeciwutleniaczami występującymi w różnych owocach i warzywach.

Związki te mogą być powodem, dla którego skromne spożycie piwa wiąże się z poprawą zdrowia serca i zmniejszeniem ryzyka raka.

Nadmierne spożycie piwa lub jakichkolwiek napojów alkoholowych niweczy wszelkie korzyści i zwiększa ryzyko choroby. W związku z tym umiar jest kluczowy.

Czytaj też:
Czy piwo typu Radler można pić na diecie?

Piwo po treningu – potencjalne wady, zagrożenia i skutki uboczne

Podczas gdy picie piwa po wysiłku fizycznym wiąże się z potencjalnymi korzyściami, kilka istotnych wad może je przeważyć.

Ponadto regularne spożywanie alkoholu może uzależniać, dlatego należy zawsze ograniczać jego spożycie.

Piwo: spowolnienie syntezy białek

Aby przeciwdziałać stresowi wywołanemu wysiłkiem mięśniowym, twoje ciało stymuluje syntezę białek mięśniowych - złożony proces, który tworzy nowe białka w celu naprawy i wzmocnienia mięśni.

Kilka badań sugeruje, że picie alkoholu po treningu może zaburzać syntezę białek mięśniowych. To z kolei może opóźnić czas regeneracji.

Jedno badanie z udziałem 8 aktywnych mężczyzn wykazało, że synteza białek mięśniowych spadła 2 godziny po spożyciu alkoholu, chociaż ważne jest, aby pamiętać, że dawka alkoholu odpowiadała 12 standardowym drinkom – a to jest o wiele więcej niż wypija się zwykle.

Inne badanie sugeruje, że niska dawka alkoholu - 0,5 grama na kg masy ciała - nie ma wpływu na wydajność mięśni po forsownych ćwiczeniach.

Na podstawie aktualnych danych najlepiej jest powstrzymać się od picia dużych ilości alkoholu po wysiłku.

Piwo: odwodnienie

Nawodnienie jest szczególnie ważne, jeśli chodzi o wyniki sportowe i ćwiczenia.

Umiarkowane spożycie alkoholu nieustannie wiąże się z łagodnym efektem odwadniającym. Wynika to z jego właściwości moczopędnych, które powodują niewielki wzrost produkcji moczu po spożyciu.

Mniejsze ilości alkoholu, takie jak te znajdujące się w jasnym piwie, prawdopodobnie nie powodują znaczącego efektu odwodnienia.

Czytaj też:
Piwo „na rozgrzewkę” – czy pozwala uniknąć kaca?

Źródło: healthline.com

Czytaj także