Rak piersi a dieta – co jeść, a czego unikać?

Rak piersi a dieta – co jeść, a czego unikać?

Dodano: 
Piersi
Piersi / Źródło: Fotolia / tanawatpontchour
Badania łączą intensywne picie, palenie, ekspozycję na estrogeny i niektóre wzorce żywieniowe ze zwiększonym ryzykiem raka piersi. Inne wzorce żywieniowe, takie jak dieta śródziemnomorska, wiążą się natomiast ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi. Określone pokarmy mogą nawet chronić przed tą chorobą.

Rak piersi jest najczęstszym nowotworem u kobiet. Występuje nawet wśród mężczyzn, chociaż rak piersi u panów stanowi mniej niż 1% wszystkich przypadków raka piersi.

Czytaj także:
1000 darmowych badań USG piersi dla 1000 kobiet w Polsce

Rak piersi – czy można się przed nim ustrzec?

Przyczyną tej choroby może być uszkodzenie DNA i mutacje genetyczne. Dziedziczenie niektórych genów, takich jak BRCA1 i BRCA2, może również zwiększyć to ryzyko, podobnie jak otyłość. Pamiętaj, że wiele czynników jest związanych z rozwojem raka piersi. Chociaż poprawa diety może poprawić ogólny stan zdrowia i ogólnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, jest to tylko jeden element układanki.

Nawet przy zdrowej diecie nadal potrzebujesz regularnych badań przesiewowych w kierunku raka piersi, takich jak mammografia i ręczne samobadanie. Warto mieć to na uwadze, ponieważ wczesne wykrycie i diagnoza znacznie zwiększają wskaźniki przeżycia. Porozmawiaj ze swoim lekarzem, aby uzyskać poradę na temat badań przesiewowych w kierunku raka piersi.

Czytaj także:
„Ekosystem” raka piersi pozwolił odkryć nowe kierunki leczenia

Rak piersi a dieta

Badania sugerują, że pewne pokarmy mogą obniżyć ryzyko tej choroby. Poniżej znajdziesz ich aż 10. Zaproś je do swojej kuchni już dziś!

Czytaj także:
5 właściwości soku z marchwi. Od dzisiaj miej go zawsze w lodówce!

Pokarmy i napoje, których należy unikać

Chociaż niektóre pokarmy mogą chronić przed rakiem piersi, inne mogą zwiększać to ryzyko. W związku z tym najlepiej ograniczyć spożycie następujących pokarmów i napojów – lub całkowicie ich unikać:

Alkohol. Picie alkoholu, zwłaszcza intensywne, może znacznie zwiększyć ryzyko raka piersi.

Fast food. Regularne spożywanie fast foodów wiąże się z wieloma problemami, w tym zwiększonym ryzykiem chorób serca, cukrzycy, otyłości i raka piersi.

Smażone jedzenie. Badania pokazują, że dieta bogata w smażone potrawy może znacznie zwiększyć ryzyko raka piersi. Rzeczywiście, w badaniu z udziałem 620 irańskich kobiet spożycie smażonego jedzenia było największym czynnikiem ryzyka rozwoju raka piersi.

Przetworzone mięso. Przetwory mięsne, takie jak bekon i kiełbasa, mogą zwiększać ryzyko raka piersi. Jedna analiza 15 badań powiązała wysokie spożycie przetworzonego mięsa z 9% większym ryzykiem raka piersi.

Dodany cukier. Dieta bogata w dodatek cukru może znacznie zwiększyć ryzyko raka piersi poprzez nasilenie stanu zapalnego i ekspresję niektórych enzymów związanych z rozwojem i rozprzestrzenianiem się raka. Ponadto diety bogate w rafinowane węglowodany, w tym typowa dieta zachodnia, mogą zwiększać ryzyko raka piersi.

Czytaj także:
Ta metoda dezaktywuje koronawirusa w mleku karmiącej matki

Źródło: healthline.com

Czytaj także