Jak obierać morele? Ten sposób powinna znać każda pani domu

Jak obierać morele? Ten sposób powinna znać każda pani domu

Dodano: 
Morele
Morele / Źródło: Pixabay / Wounds_and_Cracks
Mogłoby wydawać się, że morele nadają się do jedzenia od razu po umyciu. A jednak, coraz więcej z nas pozbywa się skórki z tych owoców. Jak obierać morele prawidłowo?

Skórka moreli jest jadalna, ale jej usunięcie jest lepszą opcją, jeśli robisz gładkie puree, dżem morelowy, niektóre wypieki lub po prostu nie lubisz jeść skórki. Biorąc pod uwagę miękkość dojrzałych moreli i ich śliskość, gdy tylko zaczniesz je obierać, obieraczki do warzyw i wszystkie ostrza oprócz najostrzejszych noży do obierania nie sprostają temu zadaniu. Stosując szybką i łatwą technikę blanszowania, możesz od razu zdjąć skórki tylko palcami.

Czytaj także:
Wybierasz arbuza na lekką kolację lub podwieczorek? Musisz to przeczytać

Zatem, jak dobrze obrać morelę?

Rzeczy, których będziesz potrzebować:

  • Nóż
  • Rondel
  • Szczypce lub łyżka cedzakowa
  • Miska
  • Lód.

Czytaj także:
5 właściwości soku z marchwi. Od dzisiaj miej go zawsze w lodówce!

Wskazówki

Krok 1

Napełnij rondel wodą w takiej ilości, aby przykryć morele. Postaw go na kuchence i zagotuj wodę.

Krok 2

Natnij nożem „X” na górze i na dole każdej moreli i przekłuj skórkę w kilku miejscach ostrym nożem. Nie tnij zbyt głęboko – wystarczy naprawdę tylko przeciąć skórkę.

Krok 3

Napełnij miskę taką ilością zimnej wody, aby przykryła morele i dodaj jedną lub dwie garście kostek lodu. Przygotuj miskę, gdy woda na kuchence się zagotuje.

Krok 4

Wyłącz palnik, gdy woda osiągnie temperaturę wrzenia. Morele włóż do garnka za pomocą szczypiec lub łyżki cedzakowej.

Krok 5

Pozostaw morele w gorącej wodzie przez 30 sekund do 1 minuty. Powinieneś być w stanie zobaczyć skórki spadające z owoców w miejscach, w których przecinałeś je nożem.

Krok 6

Morele przełóż do miski z lodowatą wodą za pomocą szczypiec lub łyżki cedzakowej. Pozwól im pobyć w zimnej wodzie przez co najmniej 30 sekund.

Krok 7

Wyjmuj po jednej moreli z lodowatej wody i zsuwaj skórki palcami. Powinny bardzo łatwo się zsunąć.

Jeśli po zastosowaniu tej techniki na moreli pozostaną uparte kawałki skórki, należy je ostrożnie zdrapać ostrym nożem.

Oszczędzaj czas, gotując wodę w czajniku elektrycznym i wlewając ją do miski.

Użyj tej samej techniki blanszowania do obierania pomidorów i innych owoców pestkowych, takich jak brzoskwinie i śliwki.

Nie martw się, że gorąca woda ugotuje morele. Krótki czas przebywania moreli w wodzie wystarcza jedynie do zmiękczenia owoców bezpośrednio pod skórką.

Czytaj także:
Czy jedzenie pestek winogron jest bezpieczne?

Źródło: ehow.com

Czytaj także