Niedobór witaminy A niekorzystnie wpływa na wzrok

Niedobór witaminy A niekorzystnie wpływa na wzrok

Dodano: 
Badanie wzroku
Badanie wzroku / Źródło: Fotolia / max dallocco
Niedobór witaminy A (retinolu) może spowodować poważne problemy ze zdrowiem. A to dlatego, że witamina ta bierze udział w wielu istotnych procesach, zachodzących w naszym organizmie. Sprawdź, jakie funkcje pełni witamina A, czym charakteryzuje się jej niedobór i w jakich produktach występuje.

Witamina A (retinol) należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Kobiety w ciąży i osoby, żyjące w krajach rozwijających się są najbardziej narażone na niedobór witaminy A. Warto jednak wiedzieć, że nadmiar witaminy A również jest szkodliwy, dlatego suplementacja zawsze powinn odbywać się pod kontrolą lekarza – szczególnie w przypadku kobiet ciężarnych.

Jej odpowiednia ilość w codziennej diecie jest bardzo ważna przede wszystkim dla zachowania dobrej kondycji oczu. To właśnie dzięki witaminie A nasze oko potrafi przystosować się do ciemności. To jednak nie wszystkie jej zadania.

Witamina A – funkcje

Witamina A pełni kilka istotnych funkcji w organizmie człowieka. Oto kilka najważniejszych z nich:

  • Bierze udział w procesie widzenia, a przede wszystkim umożliwia adaptację oka do widzenia w ciemności.
  • Wspomaga układ odpornościowy i zapobiega infekcjom.
  • Wspiera układ rozrodczy i prawidłowy rozwój płodu.
  • Odgrywa istotną rolę w rozwoju wszystkich tkanek organizmu, w tym skóry i włosów. Przyczynia się do produkcji sebum – oleju, który pomaga utrzymać poziom wilgoci w skórze i włosach.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i cukrzycę typu 2.

Czytaj także:
Niepokojące objawy niedoboru witaminy D u dzieci

Witamina A – niedobór

Niedobór witaminy A bardzo łatwo zignorować. Problemy z widzeniem, które są najbardziej charakterystycznym objawem niedoboru tej witaminy można tłumaczyć sobie ogólnym zmęczeniem, godzinami spędzonymi przed ekranem komputera czy też wiekiem. Warto jednak o swoich objawach porozmawiać z lekarzem.

Niedobór witaminy A obejmuje następujące objawy:

  • problemy z widzeniem po zmroku,
  • obniżenie odporności,
  • suchość skóry,
  • zaburzenia płodności,
  • spowolnienie wzrostu u dzieci.

Witamina A – dieta i suplementacja

Dobrym źródłem witaminy A są przede wszystkim zielone warzywa liściaste, takie jak: szpinak czy jarmuż. Znajdziemy ją także w innych warzywach. Warto sięgać po cukinię, paprykę, dynię, marchew, kabaczki, słodkie ziemniaki, a także inne, pomarańczowe warzywa i owoce, takie jak papaja i mango.

Pokarmy roślinne zawierają karotenoidy, przeciwutleniające formy witaminy A. Są przekształcane w organizm w retinol. Karotenoid to pomarańczowy pigment, który przyczynia się do koloru niektórych owoców i warzyw.

Retinol (gotowa, aktywna postać witaminy A) możemy natomiast znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego. Przy niedoborze witaminy A warto więc włączyć do codziennej diety wątróbkę, tłuste ryby, takie jak śledź i łosoś oraz oleje rybne. Bogate w witaminę A jest także masło, mleko i ser oraz jajka.

Suplementacja witaminy A powinna odbywać się pod kontrolą lekarza i po wykonaniu badań. Dotyczy to w szczególności kobiet w ciąży, ponieważ nadmiar witaminy A ma bardzo zły wpływ na płód (może powodować m.in. deformację).

Czytaj także:
Nietypowe produkty, w których znajdziesz kwasy omega-3

Witamina A – nadmiar

Nadmiary witaminy A może spowodować następujące objawy:

  • zmiany skórne,
  • zwiększona wrażliwość na światło słoneczne,
  • podwójne widzenie u dzieci,
  • wypadanie włosów i łamliwość paznokci,
  • zmniejszenie apetytu,
  • zawroty i bóle głowy,
  • nudności i wymioty,
  • zaburzenia pracy wątroby.

Objawy te wymagają wykonania szczegółowych badań.

Czytaj także