Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 213 tekstów

  • Ile tak naprawdę powinniśmy pić wody? 8 sie 2015, 17:09 Organizm można nawadniać nie tylko pijąc wodę mineralną. W dzienny bilans płynów można włączyć także te pochodzące z pożywienia, np. owoców i warzyw. Wbrew powszechnym opiniom nawadnia także kawa i herbata, pod warunkiem że są pite regularnie. Zgodnie z zaleceniami kobiety...
  • Biznes spożywczy spotyka się w Warszawie! 11 kwi 2016, 12:35 W dniach 19-21 kwietnia odbędzie się III edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw. W wystawie udział weźmie ponad 250 firm i instytucji z  polskiego i międzynarodowego sektora spożywczego.
  • Cierpisz na nadciśnienie? Jedz kiwi 10 lut 2012, 8:36 Kiwi jest bogate w różnorodne mikroelementy zbawienne dla naszego organizmu. Zawarte w tym owocu witaminy B, C, E, potas i cynk, wspomagają walkę z przeziębieniem, wpływają na poprawę samopoczucia, a nawet przeciwdziałają chorobom serca i obniżają ciśnienie.
  • Komórki macierzyste w... twojej bułce? 20 lut 2012, 14:39 W Holandii, w ramach badań nad komórkami macierzystymi, naukowcy mają zamiar stworzyć pierwszego na świecie hamburgera, który od początku do końca zostanie stworzony w laboratorium. Cel? Opracować metody produkcji mięsa, które są bardziej produktywne niż tradycyjna hodowla.
  • Liczysz kalorie? Nie schudniesz... 26 lut 2012, 14:55 Najpopularniejszy sposób na odchudzanie, czyli skrupulatne liczenie kalorii i ograniczanie posiłków, może na dłuższą metę... uniemożliwić nam zrzucenie zbędnych kilogramów. Powód? Spowolnienie metabolizmu.
  • Czy mleko naprawdę jest zdrowe? 13 mar 2012, 14:19 Do niedawna królowała opinia, że mleko jest jednym z najzdrowszych pokarmów, których można dostarczyć organizmowi. Stopniowo zaczęto odchodzić od tego poglądu. Coraz częściej mówi się nawet o negatywnych skutkach jego spożywania. Jaka jest zatem prawda na temat mleka?
  • Dzieci najchętniej jedzą jabłka i gruszki 27 mar 2012, 12:57 Agencja Rynku Rolnego podsumowała trzy lata unijnego programu "Owoce w szkole". Ocena wykazała, że program zmienia nawyki żywieniowe dzieci, które jedzą więcej owoców i warzyw.
  • Cynamon wyleczy trądzik i przyspieszy odchudzanie 11 kwi 2012, 12:31 Żucie gumy cynamonowej pobudza procesy kognitywne i sprzyja pracy naszego mózgu - wynika z badań. Cynamon wspomaga także pamięć, odżywia skórę i ułatwia odchudzanie.
  • Lubisz owoce? W tym roku zjesz ich mniej 11 kwi 2012, 13:13 Zbiory owoców w tym roku będą niższe niż w 2011 r., kiedy zebrano 3,4 mln ton - ocenił prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych Eberhard Makosz. Dodał, że mimo niesprzyjającej pogody nie trzeba obawiać się wyjątkowo niskich zbiorów o słabej jakości.
  • Państwo radzi: kobieto, nie pij i nie pal! 16 lip 2012, 10:16 Ograniczenie używania alkoholu i palenia papierosów przez kobiety w wieku prokreacyjnym - to główny cel programu profilaktycznego, który rozpoczyna Główny Inspektorat Sanitarny. GIS chce z nim dotrzeć do pięciu milionów osób.
  • Jedzenie orzechów w ciąży obniża ryzyko alergii u dziecka? 23 lip 2012, 16:33 Dzieci kobiet, które regularnie jadły w ciąży orzechy ziemne, a także inne orzechy, np. włoskie czy migdały mogą być mniej narażone na alergię i astmę niż potomstwo pań, które unikały orzechów – wynika z duńsko-amerykańskich badań.
  • Kurczaki będą droższe, ale wieprzowina potanieje 30 lip 2012, 12:51 Drożeje kurczak, spada cena wieprzowiny - podało ministerstwo rolnictwa.
  • Kobiety i mężczyźni odczuwają smaki tak samo, ale... 2 kwi 2014, 20:21 Kobiety i mężczyźni tak samo odczuwają smaki, jednak mają inne preferencje smakowe. Panie wolą potrawy łagodne i słodkie, a mężczyźni ostre i pikantne. U wielu osób z wiekiem zmieniają się jednak upodobania kulinarne, ponieważ ludzie coraz więcej podróżują, próbują nowych...
  • Czym dogrzewać się jesienią? 20 paź 2009, 17:52 I znowu mamy jesień, noce coraz zimniejsze, a dzień coraz krótszy. Mamy coraz większą ochotę zaszyć się pod ciepłym kocem z filiżanką gorącej herbaty. Instynktownie szukamy produktów rozgrzewających i aromatycznych, produktów, które pomogą nam przetrwać nadciągające chłody.
  • Apetyt – nasz wróg 23 paź 2009, 12:33 Amerykańscy naukowcy z UT Southwestern Medical Center w Dallas odkryli niedawno, że niektóre kwasy tłuszczowe zawarte m.in. w lodach i fast foodach, przyczyniają się do powstrzymania nieopanowanego apetytu.
  • Czekolada chroni przed rakiem skóry 11 lis 2009, 0:09 Brytyjscy naukowcy odkryli, że czekolada chroni skórę człowieka przed niszczącym działaniem promieni UV. Spożywanie kilku kawałków ciemnej czekolady każdego dnia zapobiega powstawaniu zmarszczek, a także zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia u danej osoby raka skóry.
  • Nowy ser szwajcarski 9 lut 2010, 17:55 Pierwszy raz w historii, producenci z Fryburga pobili w ilości wyprodukowanych kilogramów sera konkurentów z Berna. Z danych statystycznych za 2009 rok, które opublikowała niemiecka agencja LID wynika, że wyprodukowano o 3000 ton więcej gruyèra od ementalera. Całkowita...
  • Masło lepsze niż oliwa? 12 lut 2010, 13:02 Szwedzcy naukowcy stwierdzili, że masło jest lepiej przyswajane przez organizm niż tłuszcze roślinne.
  • Za 10 lat powstaną... fabryki wołowiny 13 mar 2010, 9:15 Wołowina, drób i wieprzowina produkowane w fabrykach, tak jak piwo czy jogurt? Tak - taka najprawdopodobniej będzie przyszłość przemysłu spożywczego. Pozostaje jeszcze kwestia smaku. "O to różowe nawet się poprawiło" - niewykluczone że takimi słowami bohatera Seksmisji...
  • Żujesz gumę, będziesz miał zmarszczki 15 mar 2010, 12:39 Chirurdzy plastyczni ostrzegają: ustawiczne żucie gumy prowadzi do powstawania zmarszczek, głównie wokół ust. Takimi obserwacjami podzielił się z czytelnikami "Daily Telegraph" amerykański dermatolog Joel Schlessinger z kliniki w Omaha w stanie Nebraska.
  • Szampan traci na wadze 18 mar 2010, 13:26 Dobra wiadomość dla amatorów szampana - już wkrótce butelki z tym trunkiem zrobią się lżejsze, a jednocześnie nie ubędzie im ani kropli z zawartości. Le Comite Interprofessionnel des Vins de Champagne — CIVC — chce zredukować wagę butelki o 65 gramów.
  • Masło wraca do łask 9 kwi 2010, 13:06 Po zjedzeniu masła poziom trójglicerydów - tłuszczów, które oprócz cholesterolu mają wpływ na ryzyko chorób serca - rośnie we krwi w znacznie mniejszym stopniu niż po tłuszczach roślinnych - wynika z badań szwedzkich naukowców.
  • Soja odchudzi po menopauzie? 2 cze 2010, 11:30 Soja pomoże zrzucić zbędne kilogramy po menopauzie - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Alabama w Birmingham. Czy na pewno?
  • Eliksir młodości z Coca-coli 26 lip 2010, 18:37 Międzynarodowy koncern Coca-cola zamierza wprowadzić na rynek napoje gazowane, które mają dać ich konsumentom piękno i młodość, a także wzmocnić ich system immunologiczny. To jeden z elementów nowej strategii firmy.
  • Włosi mają problem z... kolorem swoich serów 29 lip 2010, 11:06 We Włoszech nie minął jeszcze skandal z niebieską mozzarellą, gdy do handlu trafił czerwono-różowy ser ricotta, co być może nie byłoby dziwne, gdyby nie to, że ser ten jest zazwyczaj... biały. W związku ze znalezieniem takiego sera na Sardynii, rozpoczęły się masowe kontrole.
  • Włochy - kraina tęczowej mozzarelli 30 sie 2010, 12:29 Różowa mozzarella - po niebieskiej - trafiła do sklepów we Włoszech. Kolejne opakowanie sera w takim kolorze znaleziono w rejonie Palermo na Sycylii. Tegoroczne lato w handlu upływa we Włoszech pod znakiem epizodów ze zmieniającymi kolor białymi serami, podstawowymi produktami...
  • Suplement nie zastąpi diety 31 sie 2010, 11:25 Suplementy diety, które mają wspomagać odchudzanie są równie skuteczne jak dowolne placebo. Badania dowiodły, że magiczne tabletki z chromem, L-karnityną czy guaraną nie mają wpływu na utratę wagi.
  • Nasze tłuściutkie dzieci 2 wrz 2010, 10:29 Coraz więcej dzieci jest otyłych lub ma poważny problem z nadwagą. Powód? Brak aktywności fizycznej i niezdrowa dieta. Tymczasem otyłość w dzieciństwie znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II oraz choroby związane z krążeniem.
  • Szklanka mleka za 118 mln zł 8 wrz 2010, 13:21 Prawie 2,3 mln uczniów szkół podstawowych może uczestniczyć w I semestrze roku szkolnego 2010/2011 w akcji "szklanka mleka" - poinformowała Maria Pawłowska z Agencji Rynku Rolnego. To o 4 proc. więcej niż w całym ubiegłym roku.
  • Na wolne rodniki - kawa z ekspresu 20 wrz 2010, 12:59 Kawa to naturalne źródło związków pomocnych w zwalczaniu nadmiaru wolnych rodników, który szkodzi zdrowiu. Aby najlepiej wykorzystać te właściwości, kawę powinno się parzyć w ekspresie ciśnieniowym - przekonywała dr Katarzyna Zawada z Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego...