Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 196 tekstów

  • Masło lepsze niż oliwa? 12 lut 2010, 13:02 Szwedzcy naukowcy stwierdzili, że masło jest lepiej przyswajane przez organizm niż tłuszcze roślinne.
  • Za 10 lat powstaną... fabryki wołowiny 13 mar 2010, 9:15 Wołowina, drób i wieprzowina produkowane w fabrykach, tak jak piwo czy jogurt? Tak - taka najprawdopodobniej będzie przyszłość przemysłu spożywczego. Pozostaje jeszcze kwestia smaku. "O to różowe nawet się poprawiło" - niewykluczone że takimi słowami bohatera Seksmisji...
  • Żujesz gumę, będziesz miał zmarszczki 15 mar 2010, 12:39 Chirurdzy plastyczni ostrzegają: ustawiczne żucie gumy prowadzi do powstawania zmarszczek, głównie wokół ust. Takimi obserwacjami podzielił się z czytelnikami "Daily Telegraph" amerykański dermatolog Joel Schlessinger z kliniki w Omaha w stanie Nebraska.
  • Szampan traci na wadze 18 mar 2010, 13:26 Dobra wiadomość dla amatorów szampana - już wkrótce butelki z tym trunkiem zrobią się lżejsze, a jednocześnie nie ubędzie im ani kropli z zawartości. Le Comite Interprofessionnel des Vins de Champagne — CIVC — chce zredukować wagę butelki o 65 gramów.
  • Masło wraca do łask 9 kwi 2010, 13:06 Po zjedzeniu masła poziom trójglicerydów - tłuszczów, które oprócz cholesterolu mają wpływ na ryzyko chorób serca - rośnie we krwi w znacznie mniejszym stopniu niż po tłuszczach roślinnych - wynika z badań szwedzkich naukowców.
  • Soja odchudzi po menopauzie? 2 cze 2010, 11:30 Soja pomoże zrzucić zbędne kilogramy po menopauzie - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Alabama w Birmingham. Czy na pewno?
  • Eliksir młodości z Coca-coli 26 lip 2010, 18:37 Międzynarodowy koncern Coca-cola zamierza wprowadzić na rynek napoje gazowane, które mają dać ich konsumentom piękno i młodość, a także wzmocnić ich system immunologiczny. To jeden z elementów nowej strategii firmy.
  • Włosi mają problem z... kolorem swoich serów 29 lip 2010, 11:06 We Włoszech nie minął jeszcze skandal z niebieską mozzarellą, gdy do handlu trafił czerwono-różowy ser ricotta, co być może nie byłoby dziwne, gdyby nie to, że ser ten jest zazwyczaj... biały. W związku ze znalezieniem takiego sera na Sardynii, rozpoczęły się masowe kontrole.
  • Włochy - kraina tęczowej mozzarelli 30 sie 2010, 12:29 Różowa mozzarella - po niebieskiej - trafiła do sklepów we Włoszech. Kolejne opakowanie sera w takim kolorze znaleziono w rejonie Palermo na Sycylii. Tegoroczne lato w handlu upływa we Włoszech pod znakiem epizodów ze zmieniającymi kolor białymi serami, podstawowymi produktami...
  • Suplement nie zastąpi diety 31 sie 2010, 11:25 Suplementy diety, które mają wspomagać odchudzanie są równie skuteczne jak dowolne placebo. Badania dowiodły, że magiczne tabletki z chromem, L-karnityną czy guaraną nie mają wpływu na utratę wagi.
  • Nasze tłuściutkie dzieci 2 wrz 2010, 10:29 Coraz więcej dzieci jest otyłych lub ma poważny problem z nadwagą. Powód? Brak aktywności fizycznej i niezdrowa dieta. Tymczasem otyłość w dzieciństwie znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II oraz choroby związane z krążeniem.
  • Szklanka mleka za 118 mln zł 8 wrz 2010, 13:21 Prawie 2,3 mln uczniów szkół podstawowych może uczestniczyć w I semestrze roku szkolnego 2010/2011 w akcji "szklanka mleka" - poinformowała Maria Pawłowska z Agencji Rynku Rolnego. To o 4 proc. więcej niż w całym ubiegłym roku.
  • Na wolne rodniki - kawa z ekspresu 20 wrz 2010, 12:59 Kawa to naturalne źródło związków pomocnych w zwalczaniu nadmiaru wolnych rodników, który szkodzi zdrowiu. Aby najlepiej wykorzystać te właściwości, kawę powinno się parzyć w ekspresie ciśnieniowym - przekonywała dr Katarzyna Zawada z Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego...
  • Ceny pieczywa idą w górę. Piekarnie mają problem 5 paź 2010, 12:39 W 2009 roku statystyczny Polak zjadł 59 kg pieczywa, czyli o 2 kg mniej niż rok wcześniej. W 2010 ceny poszły w górę, więc branża obawia się kolejnego spadku w spożyciu pieczywa. A pomyśleć, że 10 lat temu Polacy zjadali średnio 80 kg pieczywa.
  • Ryby Marit Bjoergen 25 paź 2010, 12:53 Największa konkurentka Justyny Kowalczyk, pięciokrotna medalistka igrzysk w Vancouver norweska biegaczka narciarska Marit Bjoergen od ponad roku stosuje dietę opartą na rybach i tranie, a ostatnio przedstawia nawet w mediach swoje przepisy kulinarne.
  • Sok bez dodatku cukru... z cukrem 26 paź 2010, 7:22 Prawie 75 procent partii soków zbadanych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miało złe oznakowania - wynika z informacji o wynikach kontroli.
  • Jedz białko, będziesz wielki 2 gru 2010, 12:49 Spożywanie białka po wysiłku fizycznym może wspomagać mechanizmy odpowiedzialne za budowę mięśni zarówno u młodych osób, jak i u seniorów - wynika z badań opublikowanych przez "American Journal of Clinical Nutrition".
  • Jak zdrowo jeść, by przybrać na wadze 9 gru 2010, 11:03 Choć większość z nas zmaga się z problemem otyłości i nadwagi, to są też osoby, które powinny przybrać na wadze. Wbrew pozorom, zdrowa dieta na przytycie, nie jest odwrotnością diety mającej na celu pomóc zrzucić nam zbędne kilogramy.
  • Polacy kupują mniej wódki 5 sty 2011, 12:28 Sprzedaż wódki w Polsce spadła o 5 proc. - wynika z danych firmy Nielsen, przytoczonych przez "Rzeczpospolitą".
  • Chipsy na odchudzanie? 4 lut 2011, 13:41 Czy można schudnąć jedząc słodzone i słone przekąski, czyli tzw. śmieciowe jedzenie, zdecydowanie odradzane przez dietetyków? Okazuje się, że tak. Co więcej, taka dieta może nawet doprowadzić do poprawy wskaźników zdrowotnych, takich jak poziom złego cholesterolu.
  • Kakao na wagę złota 24 lut 2011, 9:07 Cena kakao od początku stycznia wzrosła o ponad 21 proc. osiągając najwyższy poziom od 32 lat. Dzieje się tak m.in. z powodu niepokojów na Wybrzeżu Kości Słoniowej oraz wzrost popytu na ten surowiec - uważają eksperci. Najwięcej kakao zużywa Europa.
  • Zdrowe żywienie podnosi wydajność pracowników 16 mar 2011, 14:26 Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że odpowiednie żywienie może podnieść wydajność pracowników o 20 proc. Właściwe odżywianie to jeden z najważniejszych czynników warunkujących efektywność pracy.
  • Odchudzasz się? Jedz białko na śniadanie 30 maj 2011, 14:32 Im więcej białka zjemy na śniadanie, tym mniejsza szansa, że w ciągu dnia będziemy się przejadać - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Missouri w Kolumbii. Okazuje się, że białko - oddziałując na aktywność mózgu - wpływa na zwiększenie poczucia...
  • A jednak lepiej posolić 13 cze 2011, 15:46 Lekarze ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem soli podkreślając, że sól powoduje niewydolność serca i udar mózgu. Okazuje się jednak, że nadmierne spożywanie soli nie jest tak groźne jak jej niedobór.
  • Dzieci nie lubią warzyw? Nieprawda 13 cze 2011, 18:49 Dzieci lubią owoce, warzywa i soki, chętnie po nie sięgają, gdy mają taką możliwość - wynika z badań podsumowujących program edukacyjny "5 porcji warzyw, owoców lub soku" mający na celu zachęcenie do zdrowego odżywiania.
  • Większość Polaków nie wie, jaki ma cholesterol 14 lip 2011, 10:52 Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu - wynika z badań.
  • Chcesz być jak gwiazda tenisa? Zastosuj dietę bezglutenową 1 sie 2011, 7:32 Novak Djokovic wygrał w tym roku 48 meczów, a poniósł tylko jedną porażkę, dzięki czemu został liderem rankingu ATP World Tour. Przyczyną sukcesów serbskiego tenisisty jest specjalna dieta bezglutenowa, która wyeliminowała jego problemy zdrowotne.
  • Dieta matki chroni jej córkę przed rakiem 10 sie 2011, 12:55 Spożywanie niektórych pokarmów w okresie ciąży może zmniejszać ryzyko raka sutka u żeńskiego potomstwa - wynika z najnowszych ustaleń naukowców. Badania wskazują, że szczególnie korzystnymi elementami diety mają być rybie tłuszcze i kwas foliowy. Wnioski badaczy na ten temat...
  • Polacy: mięso? Tak, ale nie wołowe 11 sie 2011, 7:47 Polacy spożywają więcej mięsa - ale wzrost ten zawdzięczamy przede wszystkim drobiowi. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że w 2011 roku statystyczny Polak zje ok. 75 kilogramów mięsa. To nieco mniej niż w rekordowym, 2007 roku, kiedy każdy z nas...
  • Dieta może mieć wpływ na udany seks 15 sie 2011, 12:11 Wiele składników diety może korzystnie wpływać na naszą aktywność seksualną. Z drugiej strony objadanie się, nadwaga i otyłość osłabiają ją.