Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 209 tekstów

  • Piwa na stacji już nie kupisz? 4 mar 2011, 12:01 Grupa 17 senatorów z PiS, PSL i PO przygotowuje zmianę w ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, polegającą na zakazaniu sprzedaży alkoholu w sklepach przy stacjach benzynowych – informuje „Dziennik Gazeta Prawna”.
  • UE walczy z otyłością - liczba kalorii na opakowaniach obowiązkowa? 15 cze 2011, 18:25 Wkrótce informowanie na opakowaniach żywności w UE o wartości odżywczej produktów, m.in. o liczbie kalorii, może stać się obowiązkowe. Obecnie umieszczanie takiej informacji jest dobrowolne. Wstępne porozumienie w sprawie zmiany obowiązującego prawa osiągnęli już...
  • Rząd ustalił z czego robi się polską wódkę 9 sie 2011, 17:10 "Polska Wódka/Polish Vodka" może być produkowana tylko z żyta, jęczmienia, pszenicy, owsa lub ziemniaków - zakłada projekt nowelizacji ustawy przyjęty przez rząd. Chodzi o nowelizację ustawy o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie...
  • Brytyjczycy: codzienne picie alkoholu? Zły pomysł 9 sty 2012, 16:36 Nawet, gdy nie przekracza się dopuszczalnej dawki alkoholu, nie należy go pić codziennie - przestrzegają brytyjscy parlamentarzyści, a eksperci popierają ich stanowisko - informuje serwis "BBC News". Kierowana przez Andrew Millera parlamentarna komisja ds. naukowych i...
  • Szok! Palenie papierosów sprzyja tyciu 9 kwi 2018, 17:07 Wielu nałogowych palaczy uważa, że to właśnie dzięki papierosom udaje im się utrzymać wagę na odpowiednim poziomie. Strach przed gwałtownym przyrostem masy ciała po rzuceniu palenia bywa niekiedy głównym powodem zaniechania wszelkich prób zerwania z nałogiem. Z najnowszych...
  • Chcesz pozbyć się oponki z brzucha? Jedz to 12 kwi 2018, 12:45 Tłuszcz, który gromadzi się na wysokości talii jest zły nie tylko dlatego, że nieestetycznie wygląda. Jest bardzo groźny przede wszystkim dlatego, że tzw. „otyłość brzuszna” prowadzi do cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Odchudzanie to w tym przypadku bardzo dobra decyzja.
  • Koniec chipsów w szkolnych sklepikach 23 paź 2014, 11:08 Sejm przyjął dziś nowelizację ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
  • Kupujemy coraz więcej wędlin paczkowanych 25 lis 2014, 13:36 Sprzedaż wędlin paczkowanych dynamicznie rośnie. W ostatnich miesiącach udział paczkowanych produktów wzrósł o 5 pkt proc. i dziś stanowi ok. 35 proc. sprzedaży.
  • Pokarm dla genów 18 cze 2015, 7:54 Jesz zdrowo? Pomagasz nie tylko sobie, ale też dzieciom, wnukom i prawnukom. Dieta ma większy wpływ na kod genetyczny, niż dotąd przypuszczaliśmy.
  • Masz trądzik? Tej żywności unikaj! 12 mar 2015, 14:36 Dyskusja na temat wpływu diety na naszą cerę nie ustaje od kilku dziesięcioleci. Przegląd badań klinicznych z ostatnich 50 lat pokazuje, że to, co jemy, w ogromnym stopniu decyduje o wyglądzie naszej skóry. Zobacz, które produkty szkodzą jej najbardziej.
  • Czym karmić nasze dzieci? 25 kwi 2015, 8:35 Prawidłowe żywienie dziecka, począwszy od pierwszych dni na świecie, ma ogromne znaczenie i wpływ na jego rozwój fizyczny i umysłowy. Każdy rodzic chce jak najlepiej dla swojej pociechy, co powinno się przekładać na zapewnienie mu właściwego odżywiania. Niestety rodzice...
  • Maślany sukces: polskie herbatniki Leibniz będą miały taki sam skład jak te niemieckie 14 mar 2017, 14:02 Herbatniki Leibniz sprzedawane Niemcom mają więcej masła w składzie. Te sprzedawane Polakom zamiast masła zawierają olej palmowy. Jak dowiedział się tygodnik ,,Wprost" wkrótce ma się to zmienić i receptura herbatników dla Niemców i Polaków ma być taka sama.
  • Polskie dzieci jedzą śmieci 27 sie 2017, 20:00 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę.
  • Dieta bogata w orzechy zapobiega alergiom? 24 lut 2015, 19:11 Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings’s College London wynika, że podawanie dzieciom potraw bogatych w orzechy w pierwszym roku życia może zapobiec alergiom na ten produkt w późniejszych okresach życia.
  • Produkty z długim terminem przydatności do spożycia bez konserwantów. Jak to możliwe? 12 gru 2015, 11:35 60 proc. konsumentów jest przekonanych, że produkty z długim terminem przydatności do spożycia muszą zawierać konserwanty. Eksperci przekonują, że wcale nie musi tak być, bo producenci stosują inne metody gwarantujące trwałość produktów. Najłatwiej znaleźć żywność bez...
  • Tłuszcz tłuszczowi nierówny 23 paź 2009, 12:24 Tłuszcze to zmora osób mających problem z nadwagą. Nie można jednak przekreślić znaczenia tłuszczów we właściwym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu, można natomiast odpowiednio zbilansować ich spożycie.
  • Najbogatsi muszą zmienić dietę 5 lut 2011, 8:39 Wyżywienie ludności świata w 2050 r., czyli 9 miliardów osób, będzie możliwe tylko pod warunkiem wzrostu produkcji żywności co najmniej o 35 proc., a jednocześnie zmniejszenia indywidualnego spożycia i skali marnowania jedzenia - uważają francuscy analitycy.
  • Walka z otyłością młodzieży kuleje 2 cze 2011, 13:19 Kampanie walki z otyłością młodzieży są źle zaprojektowane, nie wykorzystują aktualnej wiedzy psychologicznej i w dodatku nie za dobrze wiadomo czy działają - naukowcy z SWPS sprawdzili polskie programy promujące zdrowe odżywianie.
  • W piekarniach pojawił się chleb ze... świerszczy. Co myślą o nim klienci? 23 lis 2017, 19:45 Piekarnia Fazer w Helsinkach jest pierwszym na świecie sklepem, w którym kupić można chleb zrobiony ze sproszkowanych świerszczy. Szef firmy przekonuje, że chleb jest źródłem białka i dobrym sposobem na zapoznanie się z żywnością na bazie owadów.
  • Kolor warzyw ma znaczenie. Ten podkręci metabolizm 3 kwi 2018, 17:00 Nie od dziś wiadomo, że zdrowa, zbilansowana dieta powinna w dużej mierze składać się ze świeżych warzyw. Są one bogate w witaminy i mikroelementy. Chcąc schudnąć, powinniśmy wybierać te z dużą zawartością błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit. Okazuje się, że nie...
  • Spędzasz całe dnie w pracy? 4 sposoby, by zachować dobrą formę i schudnąć 3 kwi 2018, 20:02 Nie ma co się oszukiwać - większość z nas spędza dzień w pozycji siedzącej. Badania wykazały, że przebywanie przez dłuższy czas na siedząco wiąże się z otyłością, cukrzycą typu 2 i zwiększonym ryzykiem zgonu z powodu chorób serca czy raka. Ponadto, siedzący tryb życia ma wpływ...
  • Dobroczynne właściwości afrykańskiej diety 5 kwi 2018, 10:53 Okazuje się, że wystarczą tylko dwa tygodnie, by diametralnie poprawić stan swojego zdrowia i zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Wystarczy… zmienić dietę na „afrykańską”. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy przeprowadzili eksperymentów z udziałem grupy...
  • Oto co dzieje się z twoimi oczami, gdy jesz te produkty 6 kwi 2018, 16:26 Ludzie uważają, że problemy ze wzrokiem są naturalnym elementem procesu starzenia się lub wynikają ze zmęczenia i niewyspania. Tymczasem okazuje się, że istotny jest nie tylko nasz styl życia, ale i dieta. Niedobory niektórych składników mogą bowiem powodować problemy ze...
  • Wzmocnij kości. W tych produktach znajdziesz witaminę D 12 kwi 2018, 8:29 Witamina D, zwana też „witaminą słońca”, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej niedobory prowadzą do krzywicy, częstych złamań i osteoporozy. Chociaż ludzki organizm potrafi wytwarzać ją sam, czasem nie potrafimy lub nie możemy stworzyć mu...
  • Masz żółte zęby? To dlatego 25 kwi 2018, 12:52 Wybielanie zębów to ostateczność. Raz, że bardzo dużo kosztuje, a dwa, że można go uniknąć. Większość z nas każdego dnia popełnia mnóstwo błędów, które powodują, że szkliwo zębów robi się żółte. Dowiedz się, które nawyki należy zmienić, żeby uniknąć wybielania zębów w...
  • Czym żywią się młodzi Polacy? Cukrem i tłuszczem 23 kwi 2012, 7:10 W codziennym jadłospisie polskich dzieci nie ma miejsca na warzywa, za to każdego dnia najmłodsi Polacy wypijają ok. dwóch szklanek słodzonych napojów i dwa razy dziennie sięgają po słodkie oraz słone przekąski - wynika z badań przeprowadzonych przez pracowników SWPS.
  • Ot to Pęczotto! 20 sty 2015, 19:30 Uwielbiam risotto. Ten subtelny, rozpływający się w ustach smak masła, sera, wina.. do tego fenkuł, albo podgrzybki.. czy jesteście już w stanie wyższego łechtania zmysłów jak ja?
  • Truskawki w wersji m(i)ęskiej 21 sty 2015, 16:18 Przyjmowanie gości to idealny moment wprowadzający pewną część święta do zwykłej codzienności. Uwielbiam spotkania cykliczne u Oli na winko i komedię romantyczną, ale także wszystkie obiady, podwieczorki i kolacje jakie mam...
  • Kawa na ławę! 5 mar 2015, 10:54 Zapewnia zastrzyk energii na cały dzień czy pobudza tylko na chwilę? Jest sposobem na miłą przerwę w ciągu dnia czy uzależniającą używką? Pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów czy pozbawia zdrowia? Jaki naprawdę wpływ na Twoje ciało i umysł ma kawa, czyli jeden z...
  • Cała prawda o mleku 5 mar 2015, 11:28 Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w żywieniu człowieka. Czy mleko i jego przetwory są niezbędne w naszej codziennej...