Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1371 tekstów

  • Po „Uncle Ben’s” kolejne rasistowskie marki znikną z rynku 23 cze 2020, 16:25 Pierwsza była marka „Aunt Jemima”, potem gigant spożywczy „Uncle Ben’s”. Teraz Amerykanie i Australijczycy i Anglosasi w ogóle decydują, że z rynku znikną kolejne znane od pokoleń marki.
  • Post wodny, czyli najbardziej ryzykowna z diet. Jakie ma korzyści, a jakie wady? 8 lip 2020, 20:27 Eksperci medyczni zalecają, aby pić co najmniej sześć do ośmiu szklanek wody każdego dnia. Niektóre osoby idą o wiele dalej i decydują się na post wodny, czyli zastępowanie określonych posiłków piciem wody.
  • GIS przypomina seniorom o piciu wody. „Woda przyjacielem osób starszych” 14 sie 2020, 17:43 Główny Inspektorat Sanitarny zaleca zwłaszcza osobom po 65. roku życia, aby regularnie piły wodę w czasie upałów. Starszym osobom w upały grozi odwodnienie, które może prowadzić do inicjacji procesu chorobowego.
  • Jaka jest zawartość kofeiny w białej herbacie? Czy ten napój pomaga schudnąć? 10 wrz 2020, 19:29 Biała herbata to popularny napój pełen smaku i właściwości prozdrowotnych. W przeciwieństwie do wyrazistych herbat czarnych i zielonych, biała herbata znana jest z lekkiego, delikatnego aromatu i smaku. Dlatego wiele osób zastanawia się, czy zawiera taką samą ilość kofeiny,...
  • Chcesz zjeść jajko, ale obawiasz się żółtka? Przestań wierzyć w mity! 25 wrz 2020, 20:31 Podczas przygotowywania potraw z jaj nierzadko rezygnuje się z żółtek. W 1968 roku American Heart Association (AHA) zaleciło spożywanie nie więcej niż trzech żółtek jaj tygodniowo w celu ograniczenia chorób układu krążenia. Toczyła się nieustanna walka o to, czy to białko, czy...
  • Restauracja od kuchni, czyli jakich sprzętów nie powstydziłby się Gordon Ramsay 10 paź 2014, 14:33 Parafrazując słowa Salvadora Dalego, lepiej nie jeść w ogóle, niż jeść źle. W świecie, w którym za każdym rogiem można natknąć się na lokal gastronomiczny, o wyborze tego najlepszego nie decyduje tylko aspekt wizualny. To, co najważniejsze, pozostaje niezmienne – by...
  • Mysz w miodzie - dawny przysmak rzymian 24 lut 2016, 7:27 Italia kojarzy nam się z pizzą, makaronami i risotto, ale starożytni Rzymianie jadali zupełnie inaczej niż dzisiejsi Włosi. Powód? Duża część produktów wykorzystywanych we współczesnej kuchni włoskiej pojawiła się dopiero po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba....
  • Sól jednak (nie zawsze) szkodzi? 30 cze 2011, 8:51 Od lat lekarze zalecają ograniczenie spożycia soli, bez względu na stan zdrowia. Jednak ostatnie badania, w których brali udział także polscy naukowcy, nie potwierdzają słuszności takich ogólnych zaleceń.
  • Chipsy na odchudzanie? 4 lut 2011, 13:41 Czy można schudnąć jedząc słodzone i słone przekąski, czyli tzw. śmieciowe jedzenie, zdecydowanie odradzane przez dietetyków? Okazuje się, że tak. Co więcej, taka dieta może nawet doprowadzić do poprawy wskaźników zdrowotnych, takich jak poziom złego cholesterolu.
  • Większość Polaków nie wie, jaki ma cholesterol 14 lip 2011, 10:52 Niemal trzy czwarte Polaków nie zna swojego poziomu cholesterolu, w tym tzw. złego cholesterolu, zaliczanego do najważniejszych czynników ryzyka zawałów serca i udarów mózgu - wynika z badań.
  • Myślisz, że jesz pomarańcze z Izraela? Mylisz się 29 wrz 2011, 10:49 Znane na polskim rynku pomarańcze "Jaffa" coraz częściej pochodzą nie z Izraela, ale z Hiszpanii czy Ameryki Południowej.
  • Richard Gere doczekał się prywatnego wina 16 maj 2012, 6:01 Amerykański aktor Richard Gere będzie miał własną ekskluzywną linię słynnego czerwonego wina Brunello di Montalcino - podały włoskie media. Wino wyprodukowane w Toskanii trafi do Stanów Zjednoczonych. Znane z długowieczności wino zrobiło w ostatnich dekadach ogromną karierę na...
  • 7 sygnałów świadczących o tym, że ta dieta nie jest zdrowa i może ci zaszkodzić 31 sty 2019, 7:16 Postanowiłeś przejść na dietę. Wydrukowałeś rozpiskę, co wolno, a co jest absolutnie zakazane. Masz gotowy plan posiłków na dwa tygodnie. Wierzysz, że uda ci się zgubić kilka lub nawet kilkanaście kilogramów. Najważniejsze, to jakoś wytrwać, a później cieszyć się z efektów....
  • Dieta antyhistaminowa – kto powinien ją rozważyć? 17 mar 2019, 15:29 Dieta antyhistaminowa nie jest dietą odchudzającą, ale leczniczą. Dzięki niej możliwe jest uniknięcie nieprzyjemnych objawów, które powodowane są nadwrażliwością na histaminę. Na czym polega dieta antyhistaminowa? Jak sprawdzić, czy powinniśmy ją stosować?
  • Solą zdrowiu nie posłodzisz 1 lip 2010, 13:53 Cichy zabójca – tak często nazywana jest sól. Kardiolodzy i dietetycy ostrzegają, że jemy jej stanowczo za dużo. Często zapominamy, jak zły wpływ ma na nasze zdrowie.
  • Zmniejszają ci żołądek? Schudną... twoi krewni 12 gru 2011, 16:24 Zmniejszenie żołądka przez jednego z członków rodziny sprawia, że... pozostali członkowie tej rodziny, którzy mają problemy z wagą, chudną - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców ze Stanford University School of Medicine. Okazuje się, że zdrowy tryb życia zalecany...
  • Polacy uważają, że jedzą zdrowo 3 lut 2012, 11:10 Trzy czwarte respondentów CBOS uważa, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo; jednak nawyki żywieniowe odbiegają od zaleceń dietetyków dotyczących np. jedzenia jarzyn, owoców i ryb - zauważa ośrodek w sondażu.
  • Jedz orzechy. Są zdrowe 7 mar 2012, 13:15 Powszechnie znana jest opinia, że jeżeli chce się zachować dobrą sylwetkę, należy unikać orzechów i bakalii, ponieważ są to przekąski wysokokaloryczne i wysokotłuszczowe. Tymczasem, orzechy są bardzo wskazane dla zdrowia i urody. W odpowiednio zbilansowanej diecie nie...
  • Rzym kusi... supermarketem z żywnością 28 lip 2012, 8:27 Kilkupiętrowy sklep z najwyższej klasy włoskim jedzeniem, z certyfikatami znanego ruchu Slow Food, stał się w ciągu miesiąca od otwarcia kolejną atrakcją turystyczną Rzymu. Przybywają tam tysiące Włochów i wycieczki cudzoziemców z całego świata.
  • "W cukrzycy lepsza mądra dieta niż suplementy" 24 paź 2010, 9:03 Źle dobrane suplementy diety nie pomagają chorym na cukrzycę, a gdy zostaną przedawkowane lub wejdą w interakcje z lekami zapisanymi przez lekarza, mogą wręcz szkodzić - uważają dietetycy. Ich zdaniem, diabetycy powinni skoncentrować się przede wszystkim na przestrzeganiu...
  • Sok bez dodatku cukru... z cukrem 26 paź 2010, 7:22 Prawie 75 procent partii soków zbadanych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miało złe oznakowania - wynika z informacji o wynikach kontroli.
  • Większość Polaków przekonana, że jada zdrowo 15 lis 2010, 15:37 Trzy czwarte respondentów CBOS uważa, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo; jednak nawyki żywieniowe odbiegają od zaleceń dietetyków dotyczących np. jedzenia jarzyn, owoców i ryb - zauważa ośrodek w sondażu.
  • Chipsy obniżają iloraz inteligencji 10 lut 2011, 11:32 Dzieci, które jedzą dużo przetworzonej żywności, np. chipsów i słodyczy, mają nieco niższy iloraz inteligencji niż rówieśnicy na zdrowszej diecie - wynika z pracy opublikowanej w piśmie "Journal of Epidemiology and Community Health". Zdaniem autorów pracy - naukowców z...
  • Żmijówka po wietnamsku 24 mar 2011, 17:00 Najbardziej znanym alkoholem z Dalekiego Wschodu jest sake, napój alkoholowy z Japonii wytworzony przez fermentację ryżu. Mniej popularną formą wytwarzania alkoholu ryżowego jest Wietnamskie wino ryżowe, fermentujące razem z marynowanym wężem.
  • Mniej czerwonego mięsa, mniejsze ryzyko raka 27 maj 2011, 15:12 Fundacja The World Cancer Research Fund twierdzi, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego. "W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć spożycie mięsa, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Lepiej też całkowicie zrezygnować z jedzenia wędlin,...
  • Jabłko - owoc dobry na wszystko 25 sie 2011, 12:49 Są znane od starożytności. Współcześnie uprawiane w ponad pięciu tysiącach najpopularniejszych odmian! A mowa o jakże popularnych owocach jesieni – jabłkach.
  • Receptory gorzkiego smaku w... płucach 3 paź 2011, 9:58 Receptory gorzkiego smaku są obecne nie tylko w jamie ustnej, ale też w płucach, a gorzkie substancje rozszerzają drogi oddechowe lepiej niż obecnie znane leki - informują naukowcy z USA.
  • Bądź jak Kleopatra - pij ocet jabłkowy 3 lis 2011, 20:39 Odchudzające właściwości octu jabłkowego znano już w czasach starożytnych. Ocet jabłkowy miała nałogowo spożywać m.in. Kleopatra, która nie stroniła od ciężkostrawnych potraw, a mimo to zachwycała współczesnych nienaganną figurą.
  • Orzechy pomogą walczyć z cholesterolem 6 gru 2011, 11:37 Na obniżenie poziomu złego cholesterolu lepiej działa jedzenie orzechów, soi czy owsianki niż zmniejszanie ilości tłuszczu w pożywieniu - wynika z najnowszych badań na Uniwersytecie Toronto (UofT).
  • 4 rzeczy, których mogłeś nie wiedzieć o spirulinie 24 sie 2018, 8:17 Coraz więcej mówi się o spirulinie, czyli mikroskopijnych, sproszkowanych algach, które w medycynie naturalnej znane są od lat. Oszaleliśmy na ich punkcie, gdy o spirulinie zaczęły opowiadać znane blogerki, celebrytki i dietoterapeuci. Dziś spirulinę nazywa się „superfood”, ze...