Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1401 tekstów

  • Ryby poprawiają wzrok - dla starszych obowiązkowe 22 lip 2010, 14:30 By zmniejszyć ryzyko osłabienia wzroku, starsze osoby muszą spożywać więcej ryb - doszli do wniosku naukowcy Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Baltimore (USA). Wyniki ich badań opublikowano w najnowszym wydaniu pisma "Oftalmologia".
  • Coca-cola znika z hiszpańskich szkół 22 lip 2010, 19:23 Uczniowie, którzy po wakacjach wrócą do hiszpańskich szkół nie znajdą tam już automatów z Coca-colą. Słodkie napoje gazowane będą również niedostępne w szkolnych sklepikach. Rząd Hiszpanii, w ramach walki z nadwagą młodych ludzi, wprowadził właśnie całkowity zakaz sprzedaży...
  • Zielonogórzanie dzielą się posiłkiem z powodzianami 25 sie 2010, 15:11 W Zielonej Górze po raz piąty zorganizowano Koncert Gwiazd "Podziel się Posiłkiem". W tym roku wzięli w nim udział m.in. Lou Bega, Kasia Cerekwicka, Stachursky, Patrycja Markowska, Łukasz Zagrobelny, Natalia Lesz i Romek Lasota, a także Big Cyc, Feel i Volver, a...
  • Austria: awantura o mleko... po turecku 27 sie 2010, 19:31 Zakłady mleczarskie w Dolnej Austrii rzuciły na rynek mleko w kartonach z tureckim napisem "Sut", chcąc pozyskać imigrantów jako klientów. "Sut" znaczy po turecku mleko. Ten zabieg bardzo się nie spodobał wielu Austriakom.
  • Warzywa chronią przed rakiem płuc 6 wrz 2010, 13:54 Urozmaicony zestaw warzyw i owoców w diecie może obniżyć ryzyko zachorowania na najczęstszą odmianę raka płuc, zwłaszcza u palaczy - wynika z holenderskich badań, które publikuje pismo "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".
  • Polacy ostrożniej z grzybami 13 wrz 2010, 12:45 29 proc. Polaków ostrożniej zbiera i spożywa grzyby - wynika z sondażu Homo Homini dla Polskiego Radia. Ma to związek z nagłaśnianymi przez media przypadkami zatruć grzybami.
  • Mleko pomaga w ochudzaniu 19 wrz 2010, 10:46 Picie mleka w czasie diety odchudzającej pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów - wynika z badań, o których informuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Według autorów pracy, ma to związek z tym, że mleko i jego przetwory są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego...
  • Czosnek zamiast viagry? 28 wrz 2010, 13:53 Dobra wiadomość dla panów, borykających się z zaburzeniami erekcji. By zwiększyć swoje możliwości seksualne nie trzeba brać viagry, wystarczy czosnek.
  • Żywność modyfikowana genetycznie jest nie w smak Europejczykom 6 paź 2010, 15:34 Ponad milion Europejczyków podpisało się pod petycją do Komisji Europejskiej w sprawie wprowadzenia zakazu upraw roślin modyfikowanych genetycznie (GMO) na terenie Unii Europejskiej do momentu usprawnienia systemu ich autoryzacji i kontroli. Podpisy pod petycją zbierają od pół...
  • Alergogenne konserwanty 7 paź 2010, 14:38 Glutaminian sodu, dwutlenek siarki, azotyny - środki chemiczne konserwujące żywność mogą wywoływać alergie oraz powodować astmę.
  • Polak pracujący to Polak głodny 27 paź 2010, 10:59 68 proc. Polaków nie ma czasu na spożywanie głównego posiłku w pracy, niemal co druga osoba (39,7 proc.) żywi się jedynie kanapkami, a co dziesiąta w pracy nie je nic - wynika z badania zrealizowanego przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini.
  • Wojskowi kucharze wyróżnieni w Luksemburgu 23 lis 2010, 15:23 Reprezentacja wojskowych kucharzy z Polski zdobyła dwa wyróżnienia podczas Międzynarodowych Zawodów Sztuki Kulinarnej Expogast 2010 – Culinary Word Cup, które odbyły się w Luksemburgu w ramach światowej wystawy gastronomicznej.
  • W Chinach znaleziono... zupę sprzed 2400 lat 13 gru 2010, 9:17 Chińscy archeolodzy odkryli kociołek z brązu, w którym znajdowała się zupa sprzed 2400 lat - poinformowała miejscowa prasa. Odkrycia dokonano odkopując grób koło miasta Xi'an - dawnej stolicy Chin a obecnie głównego ośrodka prowincji Shaanxi.
  • Posmakuj świąt w Krakowie 15 gru 2010, 15:10 Bożonarodzeniowe produkty i dania pochodzące z całej Małopolski będzie można posmakować i kupić podczas drugiej edycji "Wigilijnego Małopolskiego Smaku", która potrwa od 17 do 19 grudnia na Rynku Głównym w Krakowie. Impreza organizowana przez Województwo Małopolskie jest...
  • Pieprz królem przypraw 17 gru 2010, 17:05 Pieprz jest jednocześnie najstarszą i najczęściej stosowaną przyprawą na świecie. Pojawia się jako trzeci najpopularniejszy składnik przepisów kulinarnych, zaraz po wodzie i soli.
  • W święta jedzmy zdrowo, dbajmy o serce 17 gru 2010, 20:55 Porcja ryby smażonej na oleju to 410 kalorii, ryba pieczona ma ich jedynie 170. Warto wiedzieć, że nie rezygnując z tradycyjnych potraw, można dbać o zdrowie - podkreślali w piątek uczestnicy konferencji "I love, czyli zdrowe święta Bożego Narodzenia".
  • Barszcz czerwony z uszkami w… Afganistanie 24 gru 2010, 10:12 Kapusta z grochem, barszcz czerwony z uszkami, krokiety z kapustą i grzybami oraz pierogi z kapustą – takie potrawy znajdą się na wigilijnych stołach w… Afganistanie. Oczywiście tylko tam, gdzie służbę pełnią polscy żołnierze.
  • Soczewica i... faszerowane świńskie racice - czyli Sylwester po włosku 31 gru 2010, 12:45 Na sylwestrowych stołach we Włoszech, po toaście o północy pojawia się tradycyjnie soczewica - jako wróżba obfitości pieniędzy w nowym roku - oraz dwa gatunki gotowanych kiełbas - cotechino (serdelowa) i zampone, czyli rodzaj golonki. Posiłek złożony z tych dwóch dań wieńczy...
  • Zjedz szczodraka na Trzech Króli 6 sty 2011, 8:18 Dawniej na Kielecczyźnie na Trzech Króli dawano dzieciom szczodraki, czyli słodkie bułki. Był to także podarek dla kolędników. W innych regionach kraju szczodraki nadziewano mięsem, kapustą lub serem. Wypieki miały różne kształty.
  • Ile jest pomidorów w pomidorowej salsie? 10 sty 2011, 21:53 Żaden z pomidorowych sosów - popularnej salsy - na meksykańskim rynku nie zawiera 12 proc. pomidorów, czego wymagają przepisy, by salsę nazwać salsą - poinformowała Profeco, meksykańska instytucja rządowa stojąca na straży praw konsumentów.
  • Wybuchnie trzecia wojna obwarzankowa? 3 lut 2011, 10:55 Nie jest wykluczone, że pod Wawelem wybuchnie trzecia wojna światowa. Będzie to wojna o ... obwarzanki, wynika z publikacji "Dziennika Polskiego".
  • Kurkuma nie tylko w kuchni 11 lut 2011, 18:05 Kurkuma, jedna z podstawowych przypraw kuchennych w krajach Azji i Bliskiego Wschodu (m.in. wchodzi w skład curry), wspomaga procesy naprawy tkanki nerwowej, zwłaszcza po udarze mózgu – wynika z badań, które zaprezentowano w Los Angeles na międzynarodowej konferencji...
  • Napoje energetyczne groźne dla dzieci i młodzieży? 14 lut 2011, 14:44 Amerykańscy naukowcy ostrzegają: napoje energetyczne mogą być niebezpieczne dla dzieci i młodzieży. Potencjalnie groźne skutki ich picia to głównie spowodowane nadmiarem kofeiny lub podobnych substancji palpitacje serca i udary, mogące nawet spowodować zgon.
  • Marihuana i rybi tłuszcz zwiększają apetyt u chorych na raka 3 mar 2011, 10:33 Aktywny składnik marihuany oraz tłuszcz rybi mogą obniżać ryzyko chudnięcia i niedożywienia u chorych na raka - wynika z badań kanadyjskich naukowców. Utrata apetytu, jadłowstręt i chudnięcie są częstymi ubocznymi efektami choroby nowotworowej oraz jej leczenia. Chemioterapia...
  • Polacy kuszą Brytyjczyków dżemem z płatków róży 2 kwi 2011, 8:49 Niezwykła polska książka kucharska zatytułowana "Dżem z płatków róży" ukazała się na brytyjskim rynku czytelniczym nakładem wydawnictwa Tabula Books. Niezwykłość książki bierze się stąd, że jest alfabetem wspomnień, przewodnikiem po polskiej kulturze, zapisem letnich wędrówek...
  • Otyłość jest chorobą 5 kwi 2011, 12:06 Dawniej była symbolem wysokiego statusu, dziś dla większości z nas oznacza po prostu zbędne kilogramy. Jednak z  medycznego punktu widzenia otyłość jest chorobą, której nie powinniśmy ignorować.
  • Dieta dla łakomczucha 7 kwi 2011, 6:55 Jeżeli należysz do grona osób, które nie są w stanie powiedzieć "nie" gdy ktoś proponuje im kolejny kawałek ciasta, a jednocześnie bardzo zależy ci na tym, by twoja waga spadła – musisz zainteresować się dietą dla łakomczucha. Dieta ta eliminuje produkty...
  • Ile jest mięsa w mięsie? 12 kwi 2011, 10:34 Inspekcja Handlowa w Gdańsku sprawdziła czy producenci mięsa mielonego podają na opakowaniach ze swoim produktem jego prawdziwy skład. Okazało się, że jest z tym bardzo różnie - w przetworach w których, zgodnie z informacją na opakowaniu, powinno znajdować się 10 procent mięsa...
  • Jak nie zmarnować jedzenia w święta? 20 kwi 2011, 8:32 Policzmy, ile osób będzie uczestniczyć w świątecznych posiłkach, ile dni spędzimy w domu, a ile odwiedzając bliskich; przygotujmy kilka potraw w mniejszych porcjach - Federacja Polskich Banków Żywności radzi, jak przygotować się do świąt, by nie zmarnować jedzenia.
  • Ryż udomowiliśmy tylko raz - 9 tysięcy lat temu 4 maj 2011, 9:01 Ryż został udomowiony tylko raz, w jednym miejscu. Tak wynika z badań genomu tego jednego z najważniejszych zbóż na świecie - informuje serwis BBC.