Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1401 tekstów

  • Chcesz mieć dobrą pamięć? Zamień kawę na... kakao 28 gru 2009, 17:40 Jeżeli na starość chcemy uniknąć problemów z pamięcią powinniśmy zamienić kawę na sok z ciemnych winogron, a golonkę na... orzechy. Jest też dobra wiadomość - dobrej pamięci służy spożywanie dużej ilości czekolady.
  • Kardamon na zdrowie 18 sty 2010, 15:36 Kardamon to zaraz po szafranie najdroższa przyprawa świata. Na jego cenę wpływają duże wymagania tej rośliny co do sposobu uprawy. Jest wykorzystywany od 3000 lat w Indiach i Chinach, gdzie stosuje się go jako remedium w chorobach płuc, układu pokarmowego, w gorączce,...
  • Chcesz być zgrabna? Jedz czekoladę 28 sty 2010, 7:39 Dobra wiadomość dla miłośników słodyczy. Okazuje się, że czekolada nie tylko poprawia nam humor i dostarcza cennego magnezu, ale również... dobrze wpływa na naszą figurę. Nawet na diecie można więc co jakiś czas słodko zgrzeszyć, chociaż najlepiej sięgać po czekoladę... gorzką.
  • Mozzarella z Italii niezbyt świeża i niezbyt włoska 5 lut 2010, 11:32 Co trzecia mozzarella we Włoszech nie została wyprodukowana wyłącznie ze świeżego mleka. Okazuje się, że ser produkowany jest z zamrożonego zsiadłego mleka z Polski, Litwy, Węgier i Niemiec.
  • Żona Obamy będzie odchudzać najmłodszych Amerykanów 9 lut 2010, 19:46 Pierwsza Dama USA Michelle Obama rozpoczęła ogólnokrajową kampanię "Let's Move" (Ruszajmy się), której celem jest walka z otyłością amerykańskich dzieci. - Jedno na troje dzieci cierpi na nadwagę lub jest otyłe, a na leczenie chorób wywołanych otyłością wydajemy 150 mld...
  • Wołowinę jemy co najmniej od miliona lat 12 lut 2010, 10:46 Czaszkę wołu sprzed miliona lat znaleziono w Erytrei. Zwierzę zostało najprawdopodobniej zjedzone przez ówczesnych ludzi - informują naukowcy w piśmie "Quaternary International".
  • Masło lepsze niż oliwa? 12 lut 2010, 13:02 Szwedzcy naukowcy stwierdzili, że masło jest lepiej przyswajane przez organizm niż tłuszcze roślinne.
  • Horror. Zobacz, co jedzą Włosi! 16 lut 2010, 14:47 We Włoszech ukazała się budząca grozę książka o pladze sprzedaży toksycznej, fałszowanej żywności, produkowanej z naruszeniem podstawowych norm bezpieczeństwa. Tom nosi tytuł: "Tak nas zabijają".
  • Piwo mocne (i drogie) jak whisky 16 lut 2010, 21:58 Szkocki browar BrewDog z miejscowości Fraserburgh w hrabstwie Aberdeenshire chce uchodzić za producenta najmocniejszego gatunku piwa w świecie i trafić do światowej księgi rekordów Guinnessa. Jego piwo o nazwie "Zatopić Bismarcka!" zawiera 41 proc. alkoholu. Prowokacyjna nazwa...
  • Smażenia mięsa zabija? 19 lut 2010, 13:44 Smażenie mięsa, zdaniem naukowców, jest gorsze niż samo mięso. Rakotwórcze substancje znajdują się w oparach powstających podczas smażenia.
  • Śląsk chce się promować przez kuchnię 15 mar 2010, 16:59 Regionalna kuchnia woj. śląskiego ma stać się jednym z filarów promocji turystycznej tego regionu. Śląska Organizacja Turystyczna zamierza stworzyć kulinarną markę, którą mogłyby promować się np. odpowiednio certyfikowane restauracje.
  • Przekąś coś na sen 25 mar 2010, 15:19 Osoby, które mają problem z zasypianiem, powinny zwrócić uwagę na indeks glikemiczny produktów, które jedzą na kolację. Te o wysokim indeksie glikemicznym pomagają usnąć dwukrotnie szybciej. Jest tylko jeden warunek, należy je zjeść cztery godziny przed snem.
  • Polski miód - najlepszy 3 kwi 2010, 18:44 Miód pitny z Polski o nazwie Sambuci Flos wygrał jedną z kategorii w The Mazer Cup International, najbardziej prestiżowym i największym na świecie konkursie poświęconym wyłącznie miodom pitnym, który został przeprowadzony w dniach 26-27 marca 2010 roku w Boulder w Kolorado.
  • Greenpeace apeluje: nie jedzcie soli, węgorzy i halibutów 9 kwi 2010, 18:27 Gatunki ryb zagrożone wyginięciem oraz te, których połów lub hodowla zagraża morskim ekosystemom powinny zniknąć ze sklepów - uważają ekolodzy Greenpeace. Na liście przygotowanej przez organizację znalazły się np. tuńczyk błękitnopłetwy, dorsz atlantycki, węgorz europejski i...
  • Jogurt Danone ma  90 lat 23 kwi 2010, 18:03 Od chwili wypuszczenia na rynek pierwszego jogurtu Danone upłynęło 90 lat. Wiosną 1919 r. Izaak Carasso założył w Hiszpanii firmę i wyprodukował jogurt z mleka poddanego fermentacji wywołanej przez te bakterie Lactobacillus bulgaricus dostarczane przez Instytut Pasteura
  • UE wyda 10 milionów euro na owoce dla polskich dzieci 29 kwi 2010, 17:11 9,2 mln euro przypadnie w tym roku Polsce na program "Owoce w szkole" - ogłosiła Komisja Europejska, która podjęła ostateczną decyzję o podziale unijnych środków na ten cel w roku szkolnym 2010/11. Celem akcji, która trwa już drugi rok, jest krzewienie zdrowego trybu życia i...
  • Kobiety w ciąży powinny jeść ryby 4 maj 2010, 11:04 Uzupełnienie diety witaminą D podczas ciąży jest korzystne zarówno dla przyszłej matki, jak i dziecka, zapobiega przedwczesnym porodom i infekcjom - poinformowali naukowcy z USA podczas spotkania Związku Pediatrów w Vancouver (Kanada). W latach 50. i 60. sądzono, że witamina D...
  • Zamień schabowego na soję i sezam 28 maj 2010, 15:35 Chcesz żyć długo i zdrowo? Zamień tradycyjnego schabowego z kapustą na soję, grzyby shiitake, imbir i ser tofu - czyli innymi słowy przenieś się z Polski do Azji. Okazuje się, że kuchnia azjatycka jest nie tylko niezwykle lekkostrawna, ale działa również przeciwbólowo, obniża...
  • Warzywa drogie jak nigdy 29 maj 2010, 7:59 Deszcze i majowe chłody opóźniły wegetację warzyw. Mniejsza ich podaż spowodowała wzrost cen nowalijek. Zdaniem ekspertów, ceny spadną, gdy poprawi się pogoda. - Warzywa są droższe niż przed rokiem, bo jest mniejsza podaż - poinformowała rzecznik rynku hurtowego w Broniszach...
  • Ustronianka zamiast soli 4 cze 2010, 16:26 Producent wód mineralnych Ustronianka chce wprowadzić na polski rynek wodę funkcjonalną wzbogaconą jodem. Produkt został już opatentowany – informuje portalspozywczy.pl.
  • Olej rzepakowy lepszy niż oliwa z oliwek 14 cze 2010, 17:26 Oliwa z oliwek cieszy się znakomita opinią wśród smakoszy i dietetyków. W jej cieniu wciąż pozostaje olej rzepakowy, choć to on znacznie przewyższa ją pod względem walorów zdrowotnych. Jest m.in. cennym źródłem kwasu alfa-linolenowego, z którego powstają kwasy omega-3,...
  • Bruksela debatuje nad bezpieczną żywnością 16 cze 2010, 13:07 Zapewnienie bezpieczeństwa żywności i ochrona zdrowia to temat przewodni Europejskiego Tygodnia Weterynaryjnego (ETW), który rozpoczął sie 14 czerwca. W ramach ETW, organizowanego przez Komisję Europejską i Europejską Federację Lekarzy Weterynarii (FVE), odbyła się dwudniowa...
  • Borówka lekiem na marskość wątroby 18 cze 2010, 14:28 Borówka amerykańska spowalnia rozwój marskości wątroby oraz związane z nim zmiany w strukturze i pracy tego narządu - wynika z chińskich badań, które publikuje pismo "World Journal of Gastroenterology".
  • Herbata i kawa chronią przed zawałem 22 cze 2010, 13:17 Picie w umiarkowanych ilościach kawy i herbaty zmniejsza ryzyko chorób serca - informują naukowcy z Holandii na łamach pisma "Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology".
  • Pij wino - ochronisz wzrok 25 cze 2010, 11:16 Z najnowszych badań amerykańskich naukowców wynika, że picie czerwonego wina może pomóc w zatrzymaniu procesu pogarszania się wzroku – pisze brytyjski dziennik „The Daily Telegraph”.
  • Brokułem i brukselką w raka 2 lip 2010, 14:51 Substancja o nazwie indolo-3-karbinol (I3C) dostarczana naszemu organizmowi podczas jedzenia brokułów i brukselki blokuje proliferację komórek nowotworowych dzięki usuwaniu z nich białka niezbędnego do podziałów komórek raka - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Cancer...
  • Włosi bronią swojej mozzarelli 6 lip 2010, 14:59 Tysiące włoskich rolników i hodowców z całego kraju manifestowało we wtorek przy przełęczy Brenner na granicy z Austrią w obronie rodzimej żywności. Protest zorganizowano w związku ze skandalem z niebieską mozzarellą z Niemiec, kolejną podróbką włoskiej specjalności z...
  • Suplementy diety czyli... placebo 14 lip 2010, 15:12 Popularne suplementy diety, m.in. L-karnityna, błonnik w tabletkach, poliglukozamina i inne nie pomagają w odchudzaniu bardziej od placebo - wynika z najnowszych prac, o których informuje serwis internetowy EurekAlert. Wyniki badań zostały zaprezentowane na Międzynarodowym...
  • Orzechy nerkowca chronią przed cukrzycą 15 lip 2010, 13:43 Orzechy nerkowca mogą pomóc w profilaktyce cukrzycy typu 2 - potwierdzają badania naukowców z Kanady i Kamerunu, o których informuje pismo "Molecular Nutrition & Food Research".
  • Hiszpanie będą uprawiać żółte kiwi 21 lip 2010, 13:00 W hiszpańskiej Galicji powstanie pierwsza w tym kraju plantacja owoców kiwi o żółtym miąższu. Hiszpania otrzymała już na nią dofinansowanie z unijnego programu promocji rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich - poinformował serwis fresh-market.pl.