Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 1040 tekstów

  • Boisz się choroby wieńcowej? Postaw na owies 15 maj 2012, 16:02 Do najcenniejszych zbóż należy owies, który ma niewielkie wymagania względem jakości gleby, na której jest uprawiany. Słoma i ziarno owsa mają, o czym nie wszyscy wiedzą, właściwości lecznicze.
  • Idziesz do szpitala? Pamiętaj o jedzeniu 18 maj 2012, 14:57 Podczas pobytu w szpitalu żywienie ma tak samo duże znaczenie jak terapia lekowa – powiedzieli specjaliści na otwarcie XIV Zjazdu Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, który rozpoczął się w Jachrance pod Warszawą.
  • Włosi jedzą coraz mniej warzyw i owoców 29 maj 2012, 18:48 Włosi chcą pogłębić współpracę z polskimi producentami owoców i warzyw w ramach działań zmierzających do zwiększenia spożycia tych produktów. Konsumpcja owoców i warzyw we Włoszech spada, tymczasem kraj ten jest największym ich wytwórcą w Unii Europejskiej.
  • Trzęsienie ziemi we Włoszech uderzyło w producentów parmezanu 14 cze 2012, 11:07 Wielomilionowe straty producentów dwóch słynnych włoskich serów, Parmigiano Reggiano, czyli parmezanu i Grana Padano - to jeden z najpoważniejszych ekonomicznych skutków majowego trzęsienia ziemi w regionie Emilia-Romania.
  • Włosi masowo podrabiają trufle 19 cze 2012, 13:47 Masowy proceder podrabiania trufli odkryli karabinierzy we Włoszech. Bezwartościowe grzyby sprowadzane nielegalnie z Afryki Północnej poddawano obróbce syntetycznymi aromatami oraz olejkami i sprzedawano jako trufle do restauracji w kraju i za granicę.
  • Porzeczki coraz tańsze - nie wiadomo dlaczego 5 lip 2012, 9:53 Ceny skupu czarnych porzeczek na Lubelszczyźnie spadły poniżej 2 zł za kilogram. Zdaniem plantatorów nie pokrywają kosztów produkcji. W ubiegłym roku przetwórnie płaciły za te owoce nawet powyżej 5 zł za kilogram.
  • Alkoholem z upałem nie wygrasz 6 lip 2012, 15:43 W upalne dni pijmy wodę i unikajmy alkoholu, zakupy róbmy rano lub wieczorem a samochód schładzajmy przed jazdą - radzą eksperci. Za to kleszczy możemy obawiać się mniej niż zwykle. One również nie lubią upałów i unikają nasłonecznionych miejsc.
  • W Polsce zjesz bezpieczniej niż w USA 16 lip 2012, 7:14 Polska znalazła się na 24. pozycji pośród 105 krajów, które uwzględnia Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności opracowany przez Economist Intelligence Unit – informuje "Dziennik Polski".
  • Cebula na zakrzepy żylne! 16 lip 2012, 13:10 O zaletach cebuli można pisać długo. Wzmacnia odporność, działa bakteriobójczo, niszczy robaki, ma zbawienny wpływ na skórę. Jej walory powinni też docenić chorzy na miażdżycę.
  • Warmińsko-mazurskie: przetwory mięsne... bez mięsa 13 sie 2012, 15:42 W ponad 40 proc. skontrolowanych w woj. warmińsko-mazurskim przetworów z mięsa czerwonego wykryto tańsze dodatki w postaci skrobi czy surowców sojowych. Producenci nie informowali o rzeczywistym składzie tych wyrobów - podał Inspektorat Jakości Handlowej.
  • W upały nie pij piwa, tylko słoną wodę 20 sie 2012, 11:35 W upalne dni jedzmy lekkostrawne posiłki, pijmy dużo wody i unikajmy alkoholu. Nie żałujmy czasu, żeby przed jazdą przewietrzyć samochód i starajmy się częściej odpoczywać - radzą eksperci.
  • Lekarze: Polacy, jedzcie witaminę D! 22 wrz 2012, 10:44 Chroni przed nowotworami, osteoporozą, wspiera nas w walce z bakteriami i wirusami grypy - to tylko niektóre korzyści płynące z przyjmowania witaminy D. Tymczasem jej niedobór w populacji jest powszechny, dlatego wszyscy powinni ją zażywać - alarmują lekarze.
  • Kobiety i mężczyźni odczuwają smaki tak samo, ale... 2 kwi 2014, 20:21 Kobiety i mężczyźni tak samo odczuwają smaki, jednak mają inne preferencje smakowe. Panie wolą potrawy łagodne i słodkie, a mężczyźni ostre i pikantne. U wielu osób z wiekiem zmieniają się jednak upodobania kulinarne, ponieważ ludzie coraz więcej podróżują, próbują nowych...
  • Badania potwierdzają: tłuste jedzenie jak narkotyki 15 kwi 2014, 16:57 Państwowe Centrum Poszukiwań Naukowych we Francji opublikowało wyniki badań, z których wynika, że tłuste produkty spożywcze działają na ludzki mózg jak silne narkotyki i można się od nich psychicznie uzależnić. M.in. w ten sposób można wyjaśnić wiele przypadków otyłości.
  • Co najczęściej piją Polacy? 24 kwi 2014, 12:19 Woda to najważniejsze źródło nawodnienia organizmu. Jednak Polacy, gdy chcą się czegoś napić, najchętniej sięgają po napoje smakowe – wynika z badania PBS dla Stowarzyszenia „Woda w Domu i w Biurze”.
  • Nie męczyć truskawek 3 cze 2009, 17:47 To one rekompensują nam zmienny klimat i łagodzą naszą sarmacką naturę. Ich aromat najlepiej podkreślą zioła, czekolada i ocet balsamiczny. O ile nie przekombinujemy z nietypowymi dodatkami.
  • Koszyczek piknikowy 16 cze 2009, 12:52 To nie jest zwykła wałówka. Banalne kanapki możesz upychać do torby, choćby i ekologicznej. Ale porządny piknik wymaga koszyka. Menu może być międzynarodowe, ale wiklina raczej polska.
  • Poczuj miętę do... mięty 23 cze 2009, 15:31 Doskonale ożywia umysł i ciało. Robi to brawurowo, zdrowo i ze smakiem. Dlatego nie warto skazywać jej na apteczne zesłanie.
  • Do czego służą lody? 18 sie 2009, 15:13 Lody waniliowe z espresso i orzechami pekan a może sorbet z limonek i bazylii?
  • Warstwami jesień się zaczyna... 29 wrz 2009, 17:19 Odcienie jesiennego parku można przenieść do menu i stworzyć kolorowy pejzaż na talerzu.
  • Zupa krzepi! 20 paź 2009, 16:09 Zwłaszcza w słotny jesienny dzień. I niekoniecznie musi pełnić skromną rolę supportu, czyli dania wprowadzającego. Z powodzeniem może być także głównym bohaterem obiadowego menu.
  • Czym dogrzewać się jesienią? 20 paź 2009, 17:52 I znowu mamy jesień, noce coraz zimniejsze, a dzień coraz krótszy. Mamy coraz większą ochotę zaszyć się pod ciepłym kocem z filiżanką gorącej herbaty. Instynktownie szukamy produktów rozgrzewających i aromatycznych, produktów, które pomogą nam przetrwać nadciągające chłody.
  • Witamina B-12 i wegetarianizm 20 paź 2009, 18:01 Witamina B12 jest niezbędna do tworzenia i prawidłowego rozwoju czerwonych krwinek, buduje odporność i wspomaga leczenie chorób degeneracyjnych – nowotworów, artretyzmu, stwardnienia rozsianego. Jest stosowana przy leczeniu chorób umysłowych i nerwowych. Wzmacnia poziom...
  • Tłuszcz tłuszczowi nierówny 23 paź 2009, 12:24 Tłuszcze to zmora osób mających problem z nadwagą. Nie można jednak przekreślić znaczenia tłuszczów we właściwym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu, można natomiast odpowiednio zbilansować ich spożycie.
  • Szklanka zagęszczacza zamiast posiłku 11 lis 2009, 0:01 Brytyjscy naukowcy są w trakcie opracowywania napoju, który ma sycić tak samo, jak duży, kaloryczny posiłek. W tym celu zmodyfikowali oni popularnie stosowany zagęszczacz spożywczy, używany przy produkcji sosów do sałatek czy lodów, i chcą go wykorzystać jako broń do walki z...
  • Placek ze ślimaków zamiast steku 20 lis 2009, 16:31 Placek ze ślimaków zawiera o wiele więcej składników odżywczych niż wołowina - zapewnia nigeryjska specjalistka od żywienia, której badania zostały opublikowane w "International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health". Jej zdaniem łatwo dostępne w Afryce ślimaki...
  • Wybredni polscy Piwosze 22 lis 2009, 13:23 Polacy mają dosyć piw zalewających polski rynek, które są jak hamburgery – nie można nic zarzucić ich jakości, ale prawie nie różnią się smakiem. Dlatego coraz częściej sięgają po ofertę mniejszych browarów.
  • Cadbury nie na sprzedaż 14 gru 2009, 15:57 17 miliardów dolarów to za mało by wykupić brytyjski producent słodyczy Cadbury - ocenił zarząd brytyjskiego producenta słodyczy. Ofertę wykupu firmy złożył amerykański koncern spożywczy Kraft, który od pewnego czasu stara się przejąć firmę Cabdury.
  • Jaja soborowe, czyli co jedzą święci 28 gru 2009, 16:54 Perliczkę św. Franciszka, pierożki Pawła II, skwarki św. Łucji, gołębie a'la Marcin V, langustę w sosie na sposób Piusa V, zająca z rusztu św. Klemensa, tort św. Klary i jaja soborowe - przepisy na takie specjały można znaleźć w nietypowej książce kucharskiej "Kuchnia świętych...
  • Chcesz mieć dobrą pamięć? Zamień kawę na... kakao 28 gru 2009, 17:40 Jeżeli na starość chcemy uniknąć problemów z pamięcią powinniśmy zamienić kawę na sok z ciemnych winogron, a golonkę na... orzechy. Jest też dobra wiadomość - dobrej pamięci służy spożywanie dużej ilości czekolady.