Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 104 tekstów

  • Zatrucie salmonellą – które objawy powinny zaniepokoić? 19 cze 2018, 13:37 Zatrucie salmonellą jest wyjątkowo nieprzyjemne. Intensywna biegunka i wymioty prowadzą do szybkiego odwodnienia i w skrajnych przypadkach konieczna jest hospitalizacja. Sprawdź, jak przebiega zatrucie salmonellą i jak się przed nim uchronić.
  • Koło. 22-latek ukradł ze sklepu 20 kg wędlin i whisky 11 cze 2018, 14:58 Policja zatrzymała 22-latka z miejscowości Koło (województwo wielkopolskie), który ukradł z jednego sklepu wyroby mięsne za około 700 złotych, natomiast w kolejnym whisky warte niemal 400 złotych. Skradziony towar wiózł rowerem w stanie nietrzeźwości.
  • Jak przekonać dziecko do zdrowego jedzenia? 5 najlepszych sposobów 15 cze 2018, 10:01 „Niejadek” – tak mówimy o dziecku, które marudzi przy stole lub odmawia jedzenia zdrowych posiłków. Problem jest poważny, ponieważ źle zbilansowana dieta negatywnie wpływa na rozwój dziecka. Wielu rodziców zadaje sobie pytanie, co robić, gdy dziecko nie chce jeść. Istnieje...
  • Jak zrobić naturalny antybiotyk? Potrzebujesz kilku składników 21 kwi 2018, 8:29 Chociaż naturalne antybiotyki znane są od pokoleń, ostatnimi czasy stały się wyjątkowo popularne. A to za sprawą niepokojących informacji – bakterie stają się oporne na działanie syntetycznych antybiotyków. Coraz chętniej sięgamy więc po stare, sprawdzone receptury. Czy...
  • Tak twoje ciało sygnalizuje nietolerancję glutenu 4 maj 2018, 15:33 Nietolerancja glutenu jest czym innym niż wrażliwość na gluten. Organizm osoby chorej na celiakię odpowiada reakcją immunologiczną na gluten zawarty w pokarmach i powoduje jego nieprawidłowe wchłanianie. Ponieważ diety bezglutenowe stały się ostatnio bardzo mocne, przed jej...
  • Nietypowe produkty, które nadają się na grilla 15 maj 2018, 10:43 Grillowanie nie może się odbyć bez kilku produktów – kiełbasy, karkówki i kaszanki. To kilka rzeczy, które najchętniej grillujemy. Wegetarianie często sięgają natomiast po ryby i warzywa. Okazuje się, że to nie wszystkie produkty spożywcze, które możemy wrzucić na ruszt....
  • Niedobór fosforu – które objawy powinny zaniepokoić? 6 cze 2018, 18:25 Fosfor bardzo cennym pierwiastkiem, niezbędnym do prowidłowego funkcjonowania organizmu. Gdy pojawi się niedobór, nasze kości stają się mniej wytrzymałe, a układ nerwowy nie może właściwie pracować. Sprawdź, jaką rolę odgrywa fosfor, jak objawia się jego niedobór i po które...
  • Wieprzowina w tatarze wołowym i mnóstwo konserwantów. UOKiK wziął pod lupę mięso w polskich sklepach 13 gru 2017, 16:25 Inspekcja handlowa przeprowadziła na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów badanie jakości surowego mięsa w 168 sklepach i hurtowniach. Wyniki są zatrważające.
  • Domowa kiełbasa tylko blisko rolnika 20 lip 2010, 18:01 Rolnicy mogą produkować w swych gospodarstwach kiełbasy i sery, ale ta produkcja może odbywać się tylko na niewielką skalę, a wyroby mogą sprzedawać - jedynie bezpośrednio - konsumentom lub do małych sklepów czy stołówek w obrębie jednego województwa.
  • Kto zabije świnię złotnicką i najlepszą wędlinę zrobi? 27 sty 2012, 9:55 Do końca stycznia producenci mięsa i wędlin mogą zgłaszać swoje produkty w III edycji konkursu "Złotnicka Premium" na najlepsze wyroby z mięsa świni złotnickiej. Świnie tej rasy znajdują się na liście gatunków zagrożonych wyginięciem.
  • Rząd ustalił z czego robi się polską wódkę 9 sie 2011, 17:10 "Polska Wódka/Polish Vodka" może być produkowana tylko z żyta, jęczmienia, pszenicy, owsa lub ziemniaków - zakłada projekt nowelizacji ustawy przyjęty przez rząd. Chodzi o nowelizację ustawy o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie...
  • Warmińsko-mazurskie: przetwory mięsne... bez mięsa 13 sie 2012, 15:42 W ponad 40 proc. skontrolowanych w woj. warmińsko-mazurskim przetworów z mięsa czerwonego wykryto tańsze dodatki w postaci skrobi czy surowców sojowych. Producenci nie informowali o rzeczywistym składzie tych wyrobów - podał Inspektorat Jakości Handlowej.
  • "Żywność to atut Polski" 7 gru 2009, 21:42 Ponad 200 produktów spożywczych uzyskało znak Poznaj Dobrą Żywność. Ich producenci otrzymali certyfikaty z rąk ministra rolnictwa Marka Sawickiego. Do tej pory znak przyznano w sumie ponad 600 wyrobom.
  • Apetyczne targi 3 wrz 2010, 17:17 Wyroby piekarnicze i cukiernicze prosto z pieca, regionalne przysmaki, produkty mleczarskie, wędliny, zdrowa żywność, przyprawy, wina, wódki, likiery, a do tego najnowsze urządzenia, najlepsi kucharze i zapach świeżo parzonej kawy – tak smakowicie zapowiadają się targi...
  • Jarmark smaków i kolorów w Ochli z blinami na czele 30 mar 2011, 10:37 W skansenie w Ochli koło Zielonej Góry, po raz siódmy odbędzie się w niedzielę (3 kwietnia) tradycyjny jarmark Kaziukowy. Nie zabraknie na nim wyrobów rękodzieła ludowego, warsztatów artystycznych i tradycyjnych potraw.
  • Kolejni producenci wesprą promocje regionalnych wędlin 7 kwi 2011, 13:50 Osiemnastu wielkopolskich producentów uzyskało certyfikaty jakości na wyrób regionalnych wędlin. Certyfikacja Jakości Tradycyjnych Wielkopolskich Wędlin ma pomóc w promowaniu lokalnych wyrobów zwykle trafiających na wielkanocne stoły.
  • Podróbki szynek i serów będą znakowane? 17 mar 2010, 14:18 Niemiecki rząd podjął intensywne starania, aby Komisja Europejska wydała nakaz znakowania wyrobów imitujących prawdziwe szynki oraz sery żółte.
  • Francuska firma cukiernicza rozszerzy działalność w Polsce 8 lis 2010, 15:16 Francuska firma Abtey Chocolaterie, która znana jest z produkcji czekoladek i innych słodyczy, ma w planach rozszerzenie swojej działalności w Polsce. Obecnie firma pochodząca z Alzacji sprzedaje swoje wyroby w dwóch sklepikach w Warszawie.
  • Kupujesz żywność? Zachowaj czujność! 22 wrz 2011, 14:09 163 kontrole, 111 nieprawidłowości - to bilans rajdu Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej po warszawskich sklepach spożywczych. Handlowcy zostali ukarani grzywnami. Najwięcej uchybień (20) stwierdzono u sprzedawców mięsa i jego przetworów oraz wyrobów garmażeryjnych...
  • Najwięcej produktów tradycyjnych jest w Pomorskiem 1 mar 2012, 9:46 132 wyroby kulinarne z Pomorskiego znajdują się na liście produktów tradycyjnych. Województwo jest krajowym liderem pod tym względem. W styczniu do spisu dopisano pięć nowych pozycji z Pomorza, w tym m.in. kaszubską kawę brejkę.
  • Bakterie przedłużą świeżość chleba 14 paź 2009, 12:35 Statystyki mówią, że jedna piąta wyrobów piekarniczych w Irlandii, nie znajduję nabywcy, psuje się i jest wyrzucana. Naukowcy postanowili rozwiązać ten problem, dodając do pieczywa szczep bakterii mlekowych.
  • Bakterie powstrzymają psucie chleba 20 paź 2009, 17:48 Statystyki mówią, że jedna piąta wyrobów piekarniczych w Irlandii, nie znajduję nabywcy, psuje się i jest wyrzucana. Naukowcy postanowili rozwiązać ten problem, dodając do pieczywa szczep bakterii mlekowych.
  • Święto chleba w Bogdańcu 20 sie 2010, 11:46 Gmina Bogdaniec zaprasza do wspólnej zabawy podczas tegorocznego XV Lubuskiego Święta Chleba, które odbędzie się 21 i 22 sierpnia. Ważnym elementem imprezy są prezentacje regionalnych potraw, lokalnych tradycji i zwyczajów. Swoje wyroby przedstawiają także twórcy ludowi.
  • Święto chleba w Lubuskiem 12 sie 2011, 17:11 W Bogdańcu 13 sierpnia rozpocznie się Lubuskie Święto Chleba. Podczas imprezy zaplanowano m.in. korowód z chlebami, prezentację regionalnego jadła i koncerty. Imprezą towarzyszącą będą Polsko-Niemieckie Spotkania z Tradycją, podczas których swoje wyroby zaprezentują...
  • Cena kakao rośnie, producenci słodyczy będą walczyć z ebolą 14 paź 2014, 18:45 Największe na świecie firmy produkujące słodycze będą walczyły z epidemią eboli. Znaczna część ich wyrobów powstaje z czekolady produkowanej w Afryce Zachodniej, regionie najbardziej dotkniętym przez ten wirus. Już teraz ceny ziarna kakaowego znacznie wzrosły.
  • 10 produktów, które okazały się być niezdrowe 18 mar 2015, 13:30 Trendy obowiązują nie tylko w modzie. Popularnością cieszą się produkty, które producenci reklamują jako zdrowe. Jednak jak pokazują badania, niektóre wyroby nie są tak zdrowe jak się dotychczas wydawało.
  • Czekolada ma już 3 tysiące lat! 14 kwi 2012, 11:20 Historia czekolady liczy 3 tys. lat, choć ledwie od niespełna 200 lat jemy ją w tabliczkach i bombonierkach. Służące do wyrobu czekolady ziarna kakaowca były niegdyś środkiem płatniczym, a kawiarnie, gdzie od XVII pito czekoladę – ogniskami rozmaitych rewolucji.
  • Co wiemy o jakości ryb na Pomorzu po kontroli Inspekcji Handlowej? Nic dobrego 14 kwi 2017, 13:13 Po przeprowadzeniu 12 kontroli w zakresie jakości i prawidłowości oznakowania ryb, przetworów rybnych i mrożonych produktów w glazurze, Inspekcja Handlowa w Gdańsku nie miała wielu dobrych wiadomości.
  • Czy wiesz co jesz? 15 lip 2010, 11:18 W poziomkowych biszkoptach z galaretką w czekoladzie zamiast poziomek jest... sok jabłkowy, kawowa czekolada, ale bez kawy, czy wino, które według producenta jest białe, a importera - czerwone - takie nadużycia wykryła Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK.
  • Magda Gessler nagrodzona za promocję polskich produktów 16 gru 2010, 21:08 Około 100 produktów spożywczych z 35 firm uzyskało znak Poznaj Dobrą Żywność. Certyfikaty wręczył firmom w czwartek wieczorem minister rolnictwa Marek Sawicki. Wcześniej znak otrzymało ponad 1000 produktów z 66 firm. Dyplom od ministra dostała też felietonistka "Wprost" Magda...