Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 50 tekstów

  • Naturalnie w kuchni: Jak przechowywać warzywa? 5 lip 2016, 11:49 Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać...
  • Nie żyje Jim Delligati. To on dał światu Big Maca 30 lis 2016, 21:44 Michael „Jim” Delligati nie żyje. Mężczyzna prowadził restaurację sieci McDonald's w Pensylwanii i przed niemal 50 laty stworzył recepturę słynnego Big Maca.
  • Polacy jedzą coraz więcej drobiu 26 sie 2014, 11:49 Od kilku lat spożycie mięsa drobiowego w Polsce rośnie o pół kilograma rocznie. Statystyczny Polak zjada ok. 27 kg białego mięsa. Coraz większe ilości mięsa trafiają też na zagraniczne rynki. Mimo że Rosja nie jest głównym odbiorcą polskiego drobiu, to embargo może mieć jednak...
  • Burger powlekany złotem kosztuje 1100 funtów 15 paź 2014, 17:54 Londyńska restauracja Honky Tonk serwuje wyjątkowe danie.
  • Nowy trend w polskich restauracjach: rotacyjne menu 29 sty 2015, 7:24 Na kulinarnej mapie Polski pojawia się coraz więcej restauracji, które oferują swoim klientom rotacyjne menu. Nie są one nastawione tylko na jeden typ kuchni. Każdego dnia można w nich skosztować potraw z różnych zakątków świata. Ich szefowie wykorzystują także regionalne,...
  • Soja zapobiega nowotworom 7 lut 2015, 8:38 Dietetycy podkreślają, że wystarczy dziennie spożywać 20-30 g produktów sojowych, by nie tylko poprawić swoje samopoczucie, lecz także zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę, nowotwór piersi, jajników czy szyjki macicy. Soja jest lekkostrawna i bogata w pełnowartościowe...
  • Eko żywność z Polski trafi na stoły w USA i Japonii 7 kwi 2015, 13:12 Bardzo perspektywicznymi rynkami dla producentów zdrowej żywności są Japonia, Singapur i Stany Zjednoczone. Mieszkańcy tych krajów coraz częściej zaczynają zwracać uwagę na to, jaka żywność trafia na ich stoły. Japoński rynek już podbija polski sok z aronii. Dużym...
  • Najdroższe przekąski świata 5 lis 2009, 17:14 Każdy z nas ma ogólne wyobrażenie o tym, co mogą jeść najbogatsi ludzie świata - homary, ostrygi, kawior - obowiązkowo popijane francuskim szampanen. Takie są pierwsze skojarzenia, jeśli chodzi o potrawy, znajdujące się na stołach milionerów. Okazuje się jednak, że stereotypy...
  • Deko luksusu za tysiące dolarów 10 gru 2009, 11:49 Czy hamburger może być eleganckim i drogim daniem? „Forbes”, który opublikował listę najbardziej luksusowych i ekstrawaganckich dań, pokazuje, że nawet tak pospolite danie, synonim junk foods, może kosztować, bagatela, 5 000 dolarów.
  • Zupa pho w Warszawie jest lepsza niż w Paryżu 20 lut 2010, 9:41 Gdzie można zjeść lepszą wietnamską zupę pho niż w Paryżu. Okazuje się, że taki przysmak serwują w zupodajniach znajdujących się... w okolicach warszawskiego Dworca Stadion. Wprawdzie standard miejscowych "lokali" odbiega od paryskich restauracji, za to smak zupy nadrabia te...
  • Jak wykryć wieprzowinę 3 maj 2010, 19:35 Naukowcy z zamieszkanego w większości przez muzułmanów Kazachstanu wymyślili błyskawiczny test na obecność wieprzowiny w posiłku - poinformował miejscowy tygodnik "Megapolis".
  • Kanapka dla całej rodziny 13 maj 2010, 13:43 8 tysięcy kalorii ma serwowany przez amerykańską restaurację "Heart Attack Grill" hamburger o wdzięcznej nazwie "poczwórny bypass". Zważywszy, że dziennie powinniśmy spożywać od 2 do 2,5 tysiąca kalorii jeden hamburger wystarczy by zaspokoić całodzienne zapotrzebowanie na...
  • Przepis na zawał i cukrzycę: jedzcie mięso 19 maj 2010, 11:00 Okazuje się, że przetworzone mięso jest nie tylko bogate w białko i kalorie, ale również... śmiertelnie niebezpieczne dla naszego organizmu. Jedzenie steków i szaszłyków zwiększa bowiem ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca - wynika z badań przeprowadzonych przez...
  • Polacy marnują rocznie 4 miliony ton żywności 22 gru 2010, 9:19 Polacy wyrzucą w tym roku do śmieci roku blisko 4 mln ton jedzenia - taka jego ilość wystarczyłaby do trzykrotnego wypełnienia warszawskiego Stadionu Narodowego. Banki Żywności zachęcają, by przed świętami zapoznać się ze sposobami na niemarnowanie żywności.
  • Potrawy na myślenie 23 mar 2011, 14:06 Od dawna wiadomo, że sposób odżywiania ma wpływ na naszą aktywność i efektywność funkcjonowania. Okazuje się, że odpowiednio zbilansowana dieta dostarczająca naszemu organizmowi niezbędne witaminy i substancje odżywcze pobudza nie tylko nasze ciało, ale i umysł. Co jeść, aby...
  • Uwaga, oszukują na mięsie! 12 maj 2011, 12:55 Kupujesz mięso mielone? Uważaj! W sklepach roi się od podróbek, a i z przydatnością do spożycia bywa różnie.
  • UE walczy z otyłością - liczba kalorii na opakowaniach obowiązkowa? 15 cze 2011, 18:25 Wkrótce informowanie na opakowaniach żywności w UE o wartości odżywczej produktów, m.in. o liczbie kalorii, może stać się obowiązkowe. Obecnie umieszczanie takiej informacji jest dobrowolne. Wstępne porozumienie w sprawie zmiany obowiązującego prawa osiągnęli już...
  • Flaki - danie z importu tylko dla bogatych 30 lis 2011, 11:59 120 proc. - o tyle w ciągu ostatniego roku wzrosła cena... flaków wołowych.
  • Będziemy jeść drożej 1 gru 2011, 12:52 Dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej ostrzega w rozmowie z "Super Expressem", że w najbliższym czasie czeka nas podwyżka cen żywności. To efekt wzrostu zapowiadanego wzrostu ceny paliw.
  • Marnując jedzenie, szkodzimy środowisku 21 mar 2012, 12:03 Wyrzucona żywność to zmarnowane hektolitry wody i energii zużytej do jej produkcji, transportu, przechowywania i przygotowania - podkreśla Federacja Polskich Banków Żywności, która w środę zainaugurowała kampanię informacyjną "Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie".