Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 62 tekstów

  • McDonald's Polska wprowadza produkty „premium”. Zmieni się forma serwowania dań 5 lip 2017, 12:40 Sieć restauracji McDonald’s zdecydowała się na wprowadzenie w Polsce… produktów „premium”. Obok burgerów, są to m.in. krążki serowe ze szparagami.
  • Jesz takie mięso? Możesz mieć większe szanse zachorowania na raka piersi 9 paź 2018, 9:37 Regularne spożywanie pokarmów, takich jak bekon i kiełbasy, może zwiększać ryzyko raka piersi – twierdzą naukowcy. Przegląd badań wykazał, że kobiety, które spożywały duże ilości przetworzonego mięsa miały o 9% większe ryzyko zachorowania na raka w porównaniu z tymi, które...
  • Bruksela debatuje nad bezpieczną żywnością 16 cze 2010, 13:07 Zapewnienie bezpieczeństwa żywności i ochrona zdrowia to temat przewodni Europejskiego Tygodnia Weterynaryjnego (ETW), który rozpoczął sie 14 czerwca. W ramach ETW, organizowanego przez Komisję Europejską i Europejską Federację Lekarzy Weterynarii (FVE), odbyła się dwudniowa...
  • Wieprzowina zdrożeje 26 lip 2011, 11:55 Przeciętny Polak zjada około 42 kg wieprzowiny rocznie. Teraz zapłaci za nią więcej – ostrzega "Super Express”.
  • Polacy: mięso? Tak, ale nie wołowe 11 sie 2011, 7:47 Polacy spożywają więcej mięsa - ale wzrost ten zawdzięczamy przede wszystkim drobiowi. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że w 2011 roku statystyczny Polak zje ok. 75 kilogramów mięsa. To nieco mniej niż w rekordowym, 2007 roku, kiedy każdy z nas...
  • Nowy stary król 20 sty 2015, 19:44 Król powrócił. Jakiś czas temu szykanowany zewsząd eko propagandą ukrył się w jakimś zacisznym kąciku i czekał. Bezkrólewie ciągnęło się latami, choć oczywiście w związku z tym, że przyroda nie znosi pustki podjęto próby...
  • Chemia na talerzu 27 kwi 2015, 7:53 Wraz z intensywniejszą uprawą roślin, na naszym talerzu pojawia się coraz więcej chemii. Stosowana jest powszechnie do oprysków roślin, aby je uchronić przed szkodliwymi owadami, pleśniami i innymi mikroorganizmami, które mogą zagrozić dobrym zbiorom, a tym samym przynieść...
  • Prosta kuchnia Roberta Sowy 19 maj 2016, 16:15 Zupy i przystawki, dania rybne i mięsne, ciasta i desery, wegetariańskie sałatki… W swojej najnowszej książce „Krok po kroku z Robertem Sową” znany szef kuchni sprzedaje nieskomplikowane dania nawet dla początkujących kucharzy.
  • Fast food w wersji home made 15 cze 2016, 14:51 Pyszny burger z kawałkiem soczystego mięsa, czy chrupiące, złociste frytki, to małe przyjemności na które każdy z nas ma czasami ochotę. Nie oznacza to jednak, że zawsze w takiej chwili musimy specjalnie wychodzić z domu...
  • Naturalnie w kuchni: Jak przechowywać warzywa? 5 lip 2016, 11:49 Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać...
  • Nie żyje Jim Delligati. To on dał światu Big Maca 30 lis 2016, 21:44 Michael „Jim” Delligati nie żyje. Mężczyzna prowadził restaurację sieci McDonald's w Pensylwanii i przed niemal 50 laty stworzył recepturę słynnego Big Maca.
  • Niedobór cynku ma fatalny wpływ na skórę i układ odpornościowy 30 maj 2018, 16:46 Cynk pełni ważną rolę w naszym organizmie, choć jego niedobór kojarzy nam się głównie z pogorszeniem stanu cery. Zapewne dlatego, że znajduje się w wielu kosmetykach, suplementach diety i preparatach do stosowania na skórę. Sprawdź, czym charakteryzuje się niedobór cynku.
  • Anemia – co jeść przy niedoborze żelaza? 19 lip 2018, 17:08 Anemia, nazywana inaczej niedokrwistością, jest powszechnie występującym schorzeniem. Może być spowodowana różnymi niedoborami, np. niskim poziomem witaminy B12, małym spożyciem kwasu foliowego lub dietą ubogą w żelazo. Anemia może jednak wynikać nie tylko ze złego odżywiania,...
  • Rządowa agencja zbadała skład mięs. Znalazła w nim dość niespodziewane DNA 5 wrz 2018, 14:24 W składzie ponad jednej piątej mięs badanych w 2017 roku przez brytyjską Food Standards Agency w Anglii, Walii i Irlandii, znajdowały się domieszki mięsa niewiadomego pochodzenia, których nie odnotowano na etykietach.
  • Polacy jedzą coraz więcej drobiu 26 sie 2014, 11:49 Od kilku lat spożycie mięsa drobiowego w Polsce rośnie o pół kilograma rocznie. Statystyczny Polak zjada ok. 27 kg białego mięsa. Coraz większe ilości mięsa trafiają też na zagraniczne rynki. Mimo że Rosja nie jest głównym odbiorcą polskiego drobiu, to embargo może mieć jednak...
  • Burger powlekany złotem kosztuje 1100 funtów 15 paź 2014, 17:54 Londyńska restauracja Honky Tonk serwuje wyjątkowe danie.
  • Nowy trend w polskich restauracjach: rotacyjne menu 29 sty 2015, 7:24 Na kulinarnej mapie Polski pojawia się coraz więcej restauracji, które oferują swoim klientom rotacyjne menu. Nie są one nastawione tylko na jeden typ kuchni. Każdego dnia można w nich skosztować potraw z różnych zakątków świata. Ich szefowie wykorzystują także regionalne,...
  • Soja zapobiega nowotworom 7 lut 2015, 8:38 Dietetycy podkreślają, że wystarczy dziennie spożywać 20-30 g produktów sojowych, by nie tylko poprawić swoje samopoczucie, lecz także zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę, nowotwór piersi, jajników czy szyjki macicy. Soja jest lekkostrawna i bogata w pełnowartościowe...
  • Eko żywność z Polski trafi na stoły w USA i Japonii 7 kwi 2015, 13:12 Bardzo perspektywicznymi rynkami dla producentów zdrowej żywności są Japonia, Singapur i Stany Zjednoczone. Mieszkańcy tych krajów coraz częściej zaczynają zwracać uwagę na to, jaka żywność trafia na ich stoły. Japoński rynek już podbija polski sok z aronii. Dużym...
  • Najdroższe przekąski świata 5 lis 2009, 17:14 Każdy z nas ma ogólne wyobrażenie o tym, co mogą jeść najbogatsi ludzie świata - homary, ostrygi, kawior - obowiązkowo popijane francuskim szampanen. Takie są pierwsze skojarzenia, jeśli chodzi o potrawy, znajdujące się na stołach milionerów. Okazuje się jednak, że stereotypy...
  • Deko luksusu za tysiące dolarów 10 gru 2009, 11:49 Czy hamburger może być eleganckim i drogim daniem? „Forbes”, który opublikował listę najbardziej luksusowych i ekstrawaganckich dań, pokazuje, że nawet tak pospolite danie, synonim junk foods, może kosztować, bagatela, 5 000 dolarów.
  • Zupa pho w Warszawie jest lepsza niż w Paryżu 20 lut 2010, 9:41 Gdzie można zjeść lepszą wietnamską zupę pho niż w Paryżu. Okazuje się, że taki przysmak serwują w zupodajniach znajdujących się... w okolicach warszawskiego Dworca Stadion. Wprawdzie standard miejscowych "lokali" odbiega od paryskich restauracji, za to smak zupy nadrabia te...
  • Jak wykryć wieprzowinę 3 maj 2010, 19:35 Naukowcy z zamieszkanego w większości przez muzułmanów Kazachstanu wymyślili błyskawiczny test na obecność wieprzowiny w posiłku - poinformował miejscowy tygodnik "Megapolis".
  • Kanapka dla całej rodziny 13 maj 2010, 13:43 8 tysięcy kalorii ma serwowany przez amerykańską restaurację "Heart Attack Grill" hamburger o wdzięcznej nazwie "poczwórny bypass". Zważywszy, że dziennie powinniśmy spożywać od 2 do 2,5 tysiąca kalorii jeden hamburger wystarczy by zaspokoić całodzienne zapotrzebowanie na...
  • Przepis na zawał i cukrzycę: jedzcie mięso 19 maj 2010, 11:00 Okazuje się, że przetworzone mięso jest nie tylko bogate w białko i kalorie, ale również... śmiertelnie niebezpieczne dla naszego organizmu. Jedzenie steków i szaszłyków zwiększa bowiem ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca - wynika z badań przeprowadzonych przez...
  • Polacy marnują rocznie 4 miliony ton żywności 22 gru 2010, 9:19 Polacy wyrzucą w tym roku do śmieci roku blisko 4 mln ton jedzenia - taka jego ilość wystarczyłaby do trzykrotnego wypełnienia warszawskiego Stadionu Narodowego. Banki Żywności zachęcają, by przed świętami zapoznać się ze sposobami na niemarnowanie żywności.
  • Potrawy na myślenie 23 mar 2011, 14:06 Od dawna wiadomo, że sposób odżywiania ma wpływ na naszą aktywność i efektywność funkcjonowania. Okazuje się, że odpowiednio zbilansowana dieta dostarczająca naszemu organizmowi niezbędne witaminy i substancje odżywcze pobudza nie tylko nasze ciało, ale i umysł. Co jeść, aby...
  • Uwaga, oszukują na mięsie! 12 maj 2011, 12:55 Kupujesz mięso mielone? Uważaj! W sklepach roi się od podróbek, a i z przydatnością do spożycia bywa różnie.
  • UE walczy z otyłością - liczba kalorii na opakowaniach obowiązkowa? 15 cze 2011, 18:25 Wkrótce informowanie na opakowaniach żywności w UE o wartości odżywczej produktów, m.in. o liczbie kalorii, może stać się obowiązkowe. Obecnie umieszczanie takiej informacji jest dobrowolne. Wstępne porozumienie w sprawie zmiany obowiązującego prawa osiągnęli już...
  • Flaki - danie z importu tylko dla bogatych 30 lis 2011, 11:59 120 proc. - o tyle w ciągu ostatniego roku wzrosła cena... flaków wołowych.