Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 51 tekstów

  • Rządowa agencja zbadała skład mięs. Znalazła w nim dość niespodziewane DNA 5 wrz 2018, 14:24 W składzie ponad jednej piątej mięs badanych w 2017 roku przez brytyjską Food Standards Agency w Anglii, Walii i Irlandii, znajdowały się domieszki mięsa niewiadomego pochodzenia, których nie odnotowano na etykietach.
  • Anemia – co jeść przy niedoborze żelaza? 19 lip 2018, 17:08 Anemia, nazywana inaczej niedokrwistością, jest powszechnie występującym schorzeniem. Może być spowodowana różnymi niedoborami, np. niskim poziomem witaminy B12, małym spożyciem kwasu foliowego lub dietą ubogą w żelazo. Anemia może jednak wynikać nie tylko ze złego odżywiania,...
  • Co zjedli Kim Dzong Un i Donald Trump? Biały Dom pokazał menu 12 cze 2018, 14:38 Wołowina i słodko-kwaśna wieprzowina – Biały Dom opublikował jadłospis z uroczystego lunchu Kim Dzong Una i Donalda Trumpa w Singapurze. Posiłki łączyły smaki Wschodu i Zachodu.
  • Oto co dzieje się z twoimi oczami, gdy jesz te produkty 6 kwi 2018, 16:26 Ludzie uważają, że problemy ze wzrokiem są naturalnym elementem procesu starzenia się lub wynikają ze zmęczenia i niewyspania. Tymczasem okazuje się, że istotny jest nie tylko nasz styl życia, ale i dieta. Niedobory niektórych składników mogą bowiem powodować problemy ze...
  • Niedobór cynku ma fatalny wpływ na skórę i układ odpornościowy 30 maj 2018, 16:46 Cynk pełni ważną rolę w naszym organizmie, choć jego niedobór kojarzy nam się głównie z pogorszeniem stanu cery. Zapewne dlatego, że znajduje się w wielu kosmetykach, suplementach diety i preparatach do stosowania na skórę. Sprawdź, czym charakteryzuje się niedobór cynku.
  • Czy sałatki tuczą? Niektóre tak 5 cze 2018, 10:36 Na pytanie, czy sałatki tuczą, większość z nas odpowie, że jest to niemożliwe. Tymczasem sałatka może być prawdziwą bombą kaloryczną. Wszystko zależy od tego, z jakich składników ją zrobimy i jakiego sosu użyjemy. Może się okazać, że niepozorna sałatka zastąpi dwudaniowy obiad...
  • Szparagi, wołowina i deser z lawendą 15 cze 2015, 14:11 Plac Trzech Krzyży i schodząca w dół ulica Książęca. Widzą Państwo napis: „Krystian‘s Kitchen”? To tu się mieści prowadzona przeze mnie restauracja, do której zapraszam od rana do późnego wieczora.
  • Czerwone mięso – dlaczego warto włączyć je do menu 2 cze 2016, 13:05 Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego, poprawia kondycję fizyczną, reguluje metabolizm. Sprawdź, jak jeszcze możesz pomóc swojemu organizmowi, jedząc wołowinę.
  • Za 10 lat powstaną... fabryki wołowiny 13 mar 2010, 9:15 Wołowina, drób i wieprzowina produkowane w fabrykach, tak jak piwo czy jogurt? Tak - taka najprawdopodobniej będzie przyszłość przemysłu spożywczego. Pozostaje jeszcze kwestia smaku. "O to różowe nawet się poprawiło" - niewykluczone że takimi słowami bohatera Seksmisji...
  • Sportowcu, uważaj na wołowinę 9 wrz 2011, 8:01 Meksykańscy sportowcy, którzy od połowy października będą startowali w Igrzyskach Panamerykańskich w Guadalajarze, otrzymali zakaz jedzenia popularnej potrawy - tacos z mięsa wołowego. W ich menu przez najbliższy miesiąc mają być wyłącznie ryby oraz drób. Z apelem o...
  • Kolor z insekta i wołowina w daniach vege. Siedem zaskakujących faktów o żywności 14 lis 2011, 12:44 Jak się robi smak truskawki? Dlaczego do lodów dodaje się wodorosty? Jaki insekt wchodzi w skład Twojego obiadu? Przedstawiamy siedem zaskakujących faktów o żywności produkowanej masowo.
  • Wołowina wróci na polskie stoły 5 paź 2011, 8:07 Hodowcy i producenci bydła mięsnego z Polski przystępują do ofensywy marketingowej, która ma przywrócić ten gatunek mięsa na polskie stoły - informuje "Puls Biznesu".
  • Wołowinę jemy co najmniej od miliona lat 12 lut 2010, 10:46 Czaszkę wołu sprzed miliona lat znaleziono w Erytrei. Zwierzę zostało najprawdopodobniej zjedzone przez ówczesnych ludzi - informują naukowcy w piśmie "Quaternary International".
  • Kebaby drożeją 26 sty 2011, 7:51 Mięso wołowe, chińskie dania z wołowiny i wołowe kebaby jeszcze nigdy nie były tak drogie, alarmuje „Metro”. Co ciekawe, zdaniem ekspertów to znak, że świat wychodzi z kryzysu.
  • Placek ze ślimaków zamiast steku 20 lis 2009, 16:31 Placek ze ślimaków zawiera o wiele więcej składników odżywczych niż wołowina - zapewnia nigeryjska specjalistka od żywienia, której badania zostały opublikowane w "International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health". Jej zdaniem łatwo dostępne w Afryce ślimaki...
  • Zaciskajcie pasa - żywność drożeje 14 lut 2011, 11:38 W pierwszym tygodniu lutego wzrosły ceny pszenicy, kukurydzy, wieprzowiny, mleka oraz drobiu - wynika z cotygodniowej analizy Agencji Rynku Rolnego. Ceny żyta i wołowiny były stabilne.
  • Amerykanie wolą colę od mleka i kurczaki od hamburgerów 12 mar 2010, 22:25 W USA spadło spożycie wołowiny i mleka, a wzrosła konsumpcja drobiu, serów i słodzonych napojów gazowanych - wynika z raportu Departamentu Rolnictwa, w którym analizuje się zmiany nawyków żywieniowych Amerykanów w ciągu 100 lat.
  • "O mój Boże" - dwukilogramowy hamburger 7 kwi 2010, 12:26 Amerykanie znani są z tego, że wszystko u nich musi być największe - nic dziwnego, że to właśnie w USA pojawił się hamburger gigant - kawał mięsa, który znajduje się w oferowanym przez kalifornijską restaurację hamburgerze waży, bagatela, 2 kilogramy. A gdyby ktoś nie najadł...
  • Jedz tłuszcz - będziesz zdrowy 12 maj 2010, 11:06 Kokosy, łososie i wołowina pochodząca od krów karmionych trawą - to produkty żywnościowe, które powinniśmy jeść, aby poprawić stan swojego zdrowia. Amerykańscy dietetycy alarmują, że produkty te mają niewiele wspólnego z tzw. piramidą żywieniową, która dla większości...
  • Wieprzowina w tatarze wołowym i mnóstwo konserwantów. UOKiK wziął pod lupę mięso w polskich sklepach 13 gru 2017, 16:25 Inspekcja handlowa przeprowadziła na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów badanie jakości surowego mięsa w 168 sklepach i hurtowniach. Wyniki są zatrważające.
  • Naleśniki z mięsem mielonym i szpinakiem 31 sty 2015, 12:58 Skład Na naleśniki 2 szklanki mąki orkiszowej (można zamienić pszenną) ok. 1 szklanki mleka ok. 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajo 1 łyżka oliwy szczypta soli i pieprzu Na farsz 400g mięsa mielonego dobrej jakości 1 opakowanie...
  • Mniej czerwonego mięsa, mniejsze ryzyko raka 27 maj 2011, 15:12 Fundacja The World Cancer Research Fund twierdzi, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego. "W trosce o własne zdrowie należy ograniczyć spożycie mięsa, w tym szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Lepiej też całkowicie zrezygnować z jedzenia wędlin,...
  • Unia mięsożerców 13 sty 2011, 13:26 Według prognoz Komisji Europejskiej, do 2020 r. spożycie mięsa w krajach UE na jednego mieszkańca zwiększy się o 2 proc. w stosunku do 2009 r. i wyniesie rocznie 85,4 kg na osobę. W tym samym okresie produkcja mięsa w Unii wzrośnie 4 proc.
  • McDonald's Polska wprowadza produkty „premium”. Zmieni się forma serwowania dań 5 lip 2017, 12:40 Sieć restauracji McDonald’s zdecydowała się na wprowadzenie w Polsce… produktów „premium”. Obok burgerów, są to m.in. krążki serowe ze szparagami.
  • Bruksela debatuje nad bezpieczną żywnością 16 cze 2010, 13:07 Zapewnienie bezpieczeństwa żywności i ochrona zdrowia to temat przewodni Europejskiego Tygodnia Weterynaryjnego (ETW), który rozpoczął sie 14 czerwca. W ramach ETW, organizowanego przez Komisję Europejską i Europejską Federację Lekarzy Weterynarii (FVE), odbyła się dwudniowa...
  • Wieprzowina zdrożeje 26 lip 2011, 11:55 Przeciętny Polak zjada około 42 kg wieprzowiny rocznie. Teraz zapłaci za nią więcej – ostrzega "Super Express”.
  • Polacy: mięso? Tak, ale nie wołowe 11 sie 2011, 7:47 Polacy spożywają więcej mięsa - ale wzrost ten zawdzięczamy przede wszystkim drobiowi. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje, że w 2011 roku statystyczny Polak zje ok. 75 kilogramów mięsa. To nieco mniej niż w rekordowym, 2007 roku, kiedy każdy z nas...
  • Nowy stary król 20 sty 2015, 19:44 Król powrócił. Jakiś czas temu szykanowany zewsząd eko propagandą ukrył się w jakimś zacisznym kąciku i czekał. Bezkrólewie ciągnęło się latami, choć oczywiście w związku z tym, że przyroda nie znosi pustki podjęto próby...
  • Chemia na talerzu 27 kwi 2015, 7:53 Wraz z intensywniejszą uprawą roślin, na naszym talerzu pojawia się coraz więcej chemii. Stosowana jest powszechnie do oprysków roślin, aby je uchronić przed szkodliwymi owadami, pleśniami i innymi mikroorganizmami, które mogą zagrozić dobrym zbiorom, a tym samym przynieść...
  • Prosta kuchnia Roberta Sowy 19 maj 2016, 16:15 Zupy i przystawki, dania rybne i mięsne, ciasta i desery, wegetariańskie sałatki… W swojej najnowszej książce „Krok po kroku z Robertem Sową” znany szef kuchni sprzedaje nieskomplikowane dania nawet dla początkujących kucharzy.