Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 58 tekstów

  • Kasza jaglana, perłowa, gryczana – którą wybrać? 2 maj 2020, 17:49 Kasza powstaje z ziaren korzystnych dla zdrowia zbóż, dlatego warto znaleźć dla niej miejsce w zbilansowanej diecie. Czy lepiej sprawdzi się kasza jaglana, perłowa, czy gryczana? Dowiedz się, jakie właściwości posiada każda z nich i która stanowi najlepszy wybór
  • 5 nowych sposobów użycia jajek – czy już je znasz? 25 mar 2020, 20:34 Myśląc o potrawach z jajkiem, zazwyczaj przychodzi nam do głowy standardowa jajecznica czy jajko na miękko. Tymczasem istnieje wiele innych sposobów wykorzystania jajka w kuchni.
  • Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię? 24 gru 2019, 12:31 Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.
  • Co się stanie, gdy połączysz ocet jabłkowy i miód? Ten napój potrafi zdziałać cuda 12 sty 2020, 17:12 Nie od dziś wiadomo, że proste metody bywają najskuteczniejsze. Medycyna naturalna zna receptury, które pomagają nie tylko zachować dobre zdrowie i uchronić się przed chorobami, ale także potrafią zwalczać niektóre dolegliwości. Tak jest w przypadku połączeniu octu jabłkowego...
  • Kulinarne grzeszki. Które z nich masz na swoim koncie? 19 gru 2019, 16:08 Tu batonik, tam garść chipsów, w południe kawa z syropem smakowym, po obiedze kawałek ciasta... Brzmi znajomo? Każdy z nas ma na koncie kulinarne grzeszki. Sprawdź, po jaki produkt sięgnąć, gdy dopadnie cię nagła ochota na coś słodkiego.
  • Jak przyrządzić idealny stek na zwykłej patelni? 27 sty 2020, 10:52 Stek wysmażony? A może lekko krwisty? Cóż, każdy wie, że przyrządzenie steku o odpowiednim stopniu wysmażenia jest prawdziwą sztuką. A czy w ogóle możliwe jest przyrządzenie go na zwykłej, domowej patelni?
  • Zjedz ryż, zostaw mięso. Przepisy Jana Kuronia 10 sty 2020, 15:30 Ryż – produkt, który każdy z nas ma w kuchni. Ratujemy się nim, gdy skończą się ziemniaki i makaron. Tymczasem po ryż warto sięgać regularnie. Może stanowić bazę wielu smacznych dań.
  • Objawy niedoboru witaminy B6, na które trzeba zwrócić uwagę 19 paź 2018, 12:43 WItamina B6 jest jedną z witamin z grupy B, rozpuszczalnych w wodzie. Często znajduje się w suplementach diety z magnezem i nie bez powodu – witamina B6 ma istotny wpływ na pracę mięśni i funkcjonowanie układu nerwowego. Jak objawia się niedobór witaminy B6?
  • Nie brakuje suplementów z witaminą B6. Komu mogą być potrzebne? 19 lip 2018, 7:05 Witamina B6 znajduje się w składzie wielu suplementów diety. Najczęściej spotykamy ją w towarzystwie magnezu, po który również chętnie sięgamy. Pytanie, czy tego typu preparaty są naprawdę potrzebne i kto powinien po nie sięgać? Dowiedz się, jaki wpływ na nasz organizm ma...
  • Witamina B lekiem na Alzheimera? 8 paź 2010, 15:24 Uzupełnianie diety witaminami z grupy B może nawet o połowę zmniejszyć tempo degradacji mózgu u osób chorych na Alzheimera – wykazali brytyjscy naukowcy z Oxford University.
  • Nie przepadasz za porzeczkami? Od dziś zmienisz zdanie i będziesz jeść je częściej 3 cze 2019, 12:59 Porzeczki kojarzą nam się głównie z wakacjami. To właśnie latem krzaczki uginają się pod ciężarem tych owoców. Są idealną przekąską, bogatą w witaminę C. Pasują do ciast i deserów, nadają się na przetwory. Dlaczego warto po nie sięgać jak najczęściej?
  • 4 zielone warzywa, których nie może zabraknąć w twojej diecie 15 lip 2019, 13:07 Kolor ma znaczenie – nie tylko w przypadku ubioru, makijażu czy karoserii. Jest istotny zwłaszcza w diecie. Dlatego też przez wzgląd na witaminy i składniki mineralne to właśnie zielone warzywa stanowią skarbiec dietetycznego bogactwa. Dzisiaj przyjrzymy się czterem spośród...
  • Dieta na dobry humor 19 sty 2019, 19:00 Przejściowe obniżenie nastroju, uczucie lęku i bezsilność mogą się pojawić każdego dnia. Nawet jeśli nie jest to jeszcze depresja, wymaga szybkiej reakcji.
  • Ten sok chroni przed rakiem. Pijemy go bardzo rzadko 9 kwi 2018, 15:24 Sok ze świeżego ananasa jest bogatym źródłem wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Idealne sprawdza się jako baza do koktajli, ale można nim także nacierać mięso przed pieczeniem. Dlaczego warto jak najczęściej sięgać po sok z ananasa?
  • Zacznij jeść 3 daktyle dziennie i zobacz, co się stanie 12 maj 2019, 8:23 Daktyle zawierają mnóstwo minerałów, witamin i pożytecznych dla zdrowia składników odżywczych. Są jednak mniej popularne niż inne, suszone owoce. Tymczasem okazuje się, że wystarczy jeść tylko trzy sztuki dziennie, by znacznie poprawić stan swojego zdrowia. Jak to możliwe?
  • Cudowne właściwości cykorii. 8 powodów, by jeść ją każdego dnia 8 kwi 2019, 17:54 Cykorię kupimy w każdym, większym sklepie spożywczym. Mimo to można się pokusić o stwierdzenie, że roślina ta rzadko ląduje na naszych stołach. Jej specyficzny smak nie każdemu bowiem pasuje. Warto jednak włączyć cykorię do codziennej diety. Jeden listek jest bogaty w...
  • Sposoby na zdrowego i smacznego kurczaka 3 cze 2016, 13:22 Jest niskokaloryczne, chude i niskotłuszczowe. Bogate w białko i witaminy. Mięso drobiowe jest idealne nie tylko dla sportowców, ale i dla osób, które dbają o zdrowie i smukłą sylwetkę.
  • Rozsmakuj się w warzywnych kolorach lata 20 cze 2016, 10:33 Lato to bez wątpienia najlepszy okres na urozmaicenie diety. To właśnie w tym czasie lokalne targowiska obfitują we wspaniałe warzywa, które zachwycają nie tylko smakiem czy kolorem, ale też niską ceną. Na jakie produkty...
  • Suplementy diety nie pomagają w odchudzaniu 21 lis 2011, 10:40 Na polskim rynku dostępny jest jeden lek na odchudzanie. Więcej jest suplementów diety wspomagających odchudzanie, ale nie zastąpią one leków ani racjonalnej diety i aktywności fizycznej.
  • "W cukrzycy lepsza mądra dieta niż suplementy" 24 paź 2010, 9:03 Źle dobrane suplementy diety nie pomagają chorym na cukrzycę, a gdy zostaną przedawkowane lub wejdą w interakcje z lekami zapisanymi przez lekarza, mogą wręcz szkodzić - uważają dietetycy. Ich zdaniem, diabetycy powinni skoncentrować się przede wszystkim na przestrzeganiu...
  • Twój przyjaciel ziemniak 5 maj 2010, 9:49 Okazuje się, że ziemniaki są nie tylko tanie i powszechnie dostępne, ale również niezwykle zdrowe. W dodatku mitem jest stwierdzenie, że ziemniaki są tuczące. Wystarczy po prostu nie smażyć ich w tłuszczu - a frytki zastąpić ziemniaczaną sałatką lub zapiekanką warzywną.
  • Jak pozbyć się centymetrów w pasie? 4 przydatne suplementy 1 lip 2019, 15:58 Nareszcie przyszło lato, a twój obwód w pasie i biodrach nie pozwala na założenie ulubionej sukienki. Próbowałaś wszystkich możliwych sposobów na odchudzanie, ale w rezultacie przytyłaś jeszcze bardziej. Sprawdź, jakie suplementy warto przetestować, by twoja waga wróciła na...
  • Dlaczego warto jeść banany? O tym mogłeś nie wiedzieć 8 lis 2018, 7:00 Banany, choć nie rosną w naszym kraju, możemy kupić w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. To zdecydowanie jedne z najpopularniejszych owoców, po które możemy sięgać właściwie przez cały rok. Dzięki swoim walorom smakowym, mają szerokie zastosowanie. Czy wiesz, dlaczego...
  • Suszone śliwki na zdrowe kości 19 cze 2015, 9:46 Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy (International Symposium on Nutritional Aspects of Osteoporosis) wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych.
  • Młody jęczmień – dlaczego warto włączyć go do diety? 10 paź 2018, 11:28 Młody jęczmień już od kilku lat cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Ta niepozorna, zmielona trawa młodego jęczmienia jest doskonałym i niezwykle odżywczym dodatkiem do koktajli. Świetnie smakuje też z sokiem jabłkowym. Dowiedz się, jakie...
  • Ekstrakt z czarnej porzeczki ułatwia spalanie tłuszczu 14 maj 2018, 8:40 Ekstrakt z czarnej porzeczki pozwala spalić tyle samo tłuszczu co regularne ćwiczenia, wykonywanie przez cztery tygodnie – tak wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Johna Mooresa w Liverpoolu. Suplement diety podawany dwa razy dziennie przez tydzień, zwiększa spalanie...
  • Czy warto jeść śledzie? 24 gru 2018, 8:30 Śledzie to jedne z najpopularniejszych ryb, po które sięgamy. Przygotowujemy je na różne sposoby – pod pierzynką, po kaszubsku, w oleju czy w occie. Chociaż często goszczą na naszym stole, nie doceniamy ich właściwości prozdrowotnych. Czy warto jeść śledzie? Jak najbardziej....
  • Uwielbiasz jajka? Te przepisy cię zachwycą 18 lis 2019, 12:30 Jajka możemy kupić właściwie w każdym sklepie spożywczym, a z ich pomocą mozemy wykonać wiele różnych potraw i deserów. Zdaniem dietetyków są dobrym źródłem białka. Jeśli znudziła ci się tradycyjna jajecznica, spróbuj wykonać jedno z dań, polecanych przez Andrzeja Polana.
  • Czy można jeść kiełkujący czosnek? 19 kwi 2018, 15:23 Z gotowaniem wiąże się kilka mitów. Na przykład wszyscy wierzymy, że czosnek, który zaczął kiełkować nie nadaje się już do spożycia i należy go wyrzucić. Nie zastanawiamy się, czy to prawda, nie próbujemy, nie wąchamy. Po prostu wyrzucamy, a to błąd.
  • Dlaczego warto sięgać po pieprz cayenne? 20 lip 2018, 9:30 Pieprz cayenne możemy dostać właściwie w każdym sklepie. Niektórzy sięgają po niego regularnie, by podkreślić smak potrawy, inni omijają go szerokim łukiem z obawy, że danie będzie zbyt ostre. Prawdą jest, że tę intensywną przyprawę trzeba stosować z umiarem, ale warto....