Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 52 tekstów

  • Dlaczego przerywamy dietę? Odpowiedź dietetyka może być zaskoczeniem 6 lis 2019, 19:34 „Na tegorocznym Europejskim Kongresie Otyłości naukowcy wzięli pod lupę wskazówki żywieniowe i treningowe publikowane przez wpływowych blogerów. Odkryli, że w ośmiu na dziewięć przypadków są one po prostu wyssane z palca” – mówi Michał Wrzosek, dietetyk kliniczny i trener...
  • Jesienny trening na świeżym powietrzu – jak znaleźć motywację? 25 wrz 2019, 9:55 Wiosną i latem zdecydowanie łatwiej namówić nas na trening na świeżym powietrzu. Jesienią nasza motywacja spada, a i aura sama w sobie raczej nie zachęca do treningów. Jak się przełamać?
  • Co jeść na wiosnę? 29 kwi 2019, 8:10 Wiosna trwa w najlepsze, więc warto rozejrzeć się za tym, co ta pora roku może zaoferować naszemu podniebieniu i wybrać tak, aby było zdrowo i smacznie. Dzięki temu, że natura rodzi się do życia, nie powinno być to trudne.
  • Rusz się na wiosnę! Jak zwiększyć swoją motywację do ćwiczeń? 27 lut 2019, 7:11 Zima jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa, ale już najwyższy czas pomyśleć o wiosennym budowaniu formy. Trzeba powiedzieć „dość” zimowej stagnacji i pożegnać nadmiar kilogramów, zmieniając dietę i niezdrowe nawyki. Myśląc o odzyskaniu atrakcyjnej sylwetki, nie można...
  • Wiosna? Wejdź w nią z przytupem 3 mar 2019, 20:00 Wiosna to dobry moment, by oczyścić organizm po zimie i zacząć wiosnę z przytupem.
  • Najłatwiej schudnąć jest wiosną 15 cze 2011, 15:32 Jesienią i zimą większość z nas tyje średnio o 2 kg, więc wiosną próbujemy zwykle pozbyć się zbędnych kilogramów. Jak zrobić to szybko, by bez wstydu móc wyjść na plażę?
  • „Słodka równowaga”, czyli wiosenna dieta bez wyrzeczeń 3 kwi 2019, 16:59 Czy Polacy wraz ze zmianą pory roku, zmieniają nawyki żywieniowe? Okazuje się, że aż 60 % z nas deklaruje, że przyjście wiosny to moment, kiedy odżywiamy się bardziej zdrowo niż przez pozostałą część roku*. W tym czasie decydujemy się na jedzenie większej ilości świeżych...
  • Jedz szpinak na wiosnę 8 mar 2012, 12:54 Wiosna to doskonały moment, aby wzbogacić dania w warzywa liściaste. Spośród nich najzdrowszy jest szpinak. Zdaniem badaczy, zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C.
  • Wiosenna zupa według Beaty Pawlikowskiej 20 maj 2016, 16:41 Podróżniczka gotuje zgodnie z filozofią pięciu przemian. Przekonuje, że to wcale nie jest trudne. Wystarczy dodawać składniki w określonej kolejności. Oto jej przepis na zupę z groszkiem i kukurydzą.
  • Czas na piękną fryzurę 7 kwi 2019, 20:00 Okres jesienno-zimowy przyczynił się do pogorszenia stanu naszej skóry, włosów i paznokci. Wiosna to idealny czas na ich regenerację. Co jeść, żeby mieć mocne włosy i paznokcie?
  • Co jeść, żeby nie przytyć zimą? Sprawdź! 8 lut 2012, 15:29 Zimą często jesteśmy bardziej senni, zamyśleni i rozleniwieni. Kiedy spada temperatura za oknem, częściej też sięgamy do lodówki, w dodatku po potrawy bardziej kaloryczne i zawierające więcej tłuszczu. Jak nie przytyć w mroźne dni i nie stresować wiosną, kiedy przyjdzie...
  • Wiosenny detoks w 5 krokach 13 kwi 2017, 12:36 Chcesz nabrać energii, lepiej się poczuć i schudnąć kilka zbędnych kilogramów? Detoks to idealne rozwiązanie dla Ciebie! Podpowiadamy, jak bezboleśnie i przy pomocy pięciu prostych kroków go przeprowadzić.
  • Ania biega: Serwuj, aby wygrać! Opowieść Novaka Djokovicia 12 mar 2015, 15:30 Novak Djoković właśnie wygrał Wimbledon. Jest zatem nie lada okazja, żeby napisać dwa słowa o Djokoviciu. Wiem, nie jest biegaczem, a ja się znam na tenisie mniej więcej jak polscy komentatorzy (niektórzy) na piłce nożnej. Dlatego o tenisie pisać nie będę. Za to napiszę o...
  • Kwiaty na talerzu: sernik na zimno 20 kwi 2016, 14:53 Mogą zdobić nie tylko nasze wazony, ale i talerze. Wiosna i lato to idealne pory roku, by cieszyć się nimi. Jadalne kwiaty możemy wykorzystywać w wielu daniach. Na przykład w serniku na zimno.
  • Niewyjaśniona utrata masy ciała? Uważaj, masz powody do zmartwień 13 maj 2019, 20:44 To naturalne, że nasza masa ciała nieznacznie zmienia się w ciągu roku – zimą tyjemy, wiosną i latem łatwiej gubimy zbędne kilogramy. Kiedy jednak zaczynamy w ekspresowym tempie tyć, mamy powód do niepokoju. Podobnie, gdy z niewyjaśnionych powodów chudniemy.
  • Zobacz, czego nie wiesz o wiosennych warzywach 9 mar 2012, 13:58 Wraz z nadejściem wiosny w sklepach i na targach pojawiają się świeże warzywa. Większość z nas nie może doczekać się smaku wiosennej rzodkiewki czy sałaty. Czy nowalijki są jednak zawsze rzeczywiście zdrowe? Warto przyjrzeć się bliżej temu, co kupujemy.
  • Wielkanoc: co jeść, żeby nie przytyć 3 kwi 2012, 13:56 Nadejście wiosny to czas kiedy zaczynamy bardziej dbać o swoją sylwetkę i odpowiednią wagę ciała. Tymczasem, Wielkanoc, domowe wypieki i smakołyki nie sprzyjają zachowywaniu diety. Jak jeść, żeby cieszyć się smakami świąt i jednocześnie nie przytyć? Oto kilka porad.
  • Czy jedzenie z grilla może być zdrowe? 14 maj 2012, 13:48 Wiosna wróciła na dobre, czas odkurzyć grilla i zaprosić znajomych na soczystą kiełbaskę. Z drugiej strony lato tuż za rogiem, a zimą i w święta przybyło nam trochę ciałka, którego warto by było się pozbyć. Czy można połączyć grillowanie ze zdrowym odżywianiem? Okazuje się, że...
  • Jedzcie jarmuż - chrońcie się przed rakiem 10 mar 2010, 10:06 Za oknami widać zbliżającą się wiosnę, więc na naszych stołach powinien pojawić się... jarmuż. Ta roślina najlepiej smakuje właśnie po zimie (jej gorzki smak staje się łagodniejszy), a warto się nią raczyć ponieważ zielone liście jarmużu chronią przed rakiem i oczyszczają...
  • Jogurt Danone ma  90 lat 23 kwi 2010, 18:03 Od chwili wypuszczenia na rynek pierwszego jogurtu Danone upłynęło 90 lat. Wiosną 1919 r. Izaak Carasso założył w Hiszpanii firmę i wyprodukował jogurt z mleka poddanego fermentacji wywołanej przez te bakterie Lactobacillus bulgaricus dostarczane przez Instytut Pasteura
  • Jabłka za 7 złotych? Być może... 30 wrz 2011, 10:15 Za kilogram jabłek w szczycie sezonu sadowniczego trzeba w tym roku płacić nawet 3 złote. Jabłka są w związku z tym w Polsce droższe od... bananów, których kilogram kosztuje w tym samym czasie 2,7 złotego. Sadownicy już ostrzegają: wiosną za kilogram jabłek trzeba będzie...
  • Sposób na wiosenny detoks 15 kwi 2015, 8:03 Wiosenny detoks nie musi oznaczać rygorystycznej diety. Wystarczy zastąpić kawę i herbatę wodą, a do codziennego jadłospisu wprowadzić posiłki bogate w witaminy i substancje mineralne. Codziennie należy jeść zwłaszcza takie warzywa, jak papryka, natka pietruszki, kalafior,...
  • Czarna herbata działa odkażająco i pomaga w leczeniu niestrawności 4 lut 2015, 15:10 Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że oprócz walorów smakowych, herbata ma też działanie lecznicze – odkaża organizm, zwalcza wolne rodniki, poprawia pracę układu trawiennego i obniża cholesterol. Poza tą najbardziej popularną, czyli czarną – smakosze mają do wyboru...
  • Co sprawia, że Polacy chodzą do restauracji? 24 lis 2015, 17:45 Ludzie od zawsze lubili gromadzić się podczas wspólnych posiłków, dyskutując o rzeczach dużych i małych. Wielkomiejską odmianą tej aktywności są wspólne wyjścia do restauracji.
  • Cudowne właściwości ogórków. Wolisz świeże czy kiszone? 30 lip 2018, 11:47 Ogórki są niedoceniane. Większość z nas kupuje je z przyzwyczajenia, ponieważ idealnym dodatkiem do kanapek i stanowią bazę mizerii, która idealnie pasuje do schabowego. Tyle o ogórku świeżym. A kiszony lub małosolny? Te doceniamy zdecydowanie częściej. Sprawdź, dlaczego warto...
  • Jemy coraz mniej jabłek 2 lis 2010, 17:01 Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w tym roku konsumpcja jabłek prawdopodobnie zmniejszy się do 15.5 kg na osobę. Jeszcze kilka lat temu, statystyczny Polak zjadał ich 24 kg rocznie.
  • Pszczoły wymierają, miodu nie będzie? 9 lis 2011, 11:04 Przyczyną masowego wymierania pszczół są chemiczne środki ochrony roślin z grupy neonikotynoidów - twierdzą nowosądeccy pszczelarze powołując się na badania francuskich naukowców. Bartnicy domagają się zakazu stosowania tych pestycydów w Polsce.
  • Ciepła zima, drogi miód? 10 sty 2012, 14:06 Ciepła zima może przyczynić się do wiosennego osłabienia pszczół. Jeśli do tego dojdzie miodu będzie w przyszłym roku mało, a jego ceny wzrosną.
  • Na ochłodę emocji i nie tylko 20 sty 2015, 20:17 Upały!! uuuuppppaaaałłłyyy!! Nareszcie! W sercach rozkwita jeszcze rozbuchana emocjami wiosna, ale organoleptycznie niezaprzeczalnie i bezsprzecznie panuje już lato. Nie mogę się już doczekać kwaszonych ogórków (Martyna- patrzę w Twoim...
  • Czarny bez - czyli jak nie dać się wirusom 27 mar 2015, 15:20 "W marcu, jak w garncu" - pogoda w tym okresie bywa kapryśna i nie raz odczuliśmy to na własnej skórze. Lekarze apelują, że przełom zimy i wiosny to okres wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę, których przyczyną są wirusy....