Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 17 tekstów

  • Wigilia: jak jeść, żeby nie przytyć 20 gru 2011, 11:19 W Wigilię tradycyjnie siadamy przy suto zastawionym stole. Pierogi, śledź w oleju, smażony karp - wszystkie te dania kuszą, ale na pewno nie pomagają zachować szczupłej sylwetki. Ale przecież na stole są również inne dania.
  • Co robią Brytyjczycy w święta? 24 gru 2014, 16:16 W Wielkiej Brytanii tradycyjne zasiadanie do stołu ma miejsce Pierwszego Dnia Świąt, podczas gdy w Wigilię młodzi ludzie zazwyczaj spotykają się ze znajomymi, by w ten sposób uczcić zbliżające się Święta, a rodziny zostają w domu z dziećmi.
  • Wigilia niejedno ma imię 18 gru 2009, 12:50 Karp, barszcz z uszkami, kapusta z grzybami, kompot z suszonych owoców – wydaje się, że to obowiązkowy zestaw polskiej kolacji wigilijnej. Czy na pewno? Czy we wszystkich regionach naszego kraju kolacja wigilijna jest taka sama? Jeśli przyjrzeć się bliżej, można dostrzec...
  • Czosnek, kapuśniak i miodowe opłatki - Wigilia po słowacku 24 gru 2010, 16:51 Słowacy Boże Narodzenie starają się spędzać w gronie rodziny, hołdując świątecznej tradycji: w domach ustawia się choinki, a chowane pod wigilijny talerz rybie łuski mają zapewnić bogactwo.
  • Amerykańscy dyplomaci spróbowali polskich dań wigilijnych. Warto zobaczyć uśmiechy na ich twarzach 20 gru 2017, 14:33 Pracownicy US Embassy Warsaw zamieścili na Youtube krótki filmik, na którym pokazują swoje reakcje na tradycyjne polskie postawy wigilijne. Jak zwykle nie zabrakło śmiechu przy okazji wymawiania polskich nazw.
  • "Choinka i smażony kurczak w panierce". Boże Narodzenie w Japonii 24 gru 2014, 16:15 W Japonii, młode pary Wigilię wolą spędzać w restauracjach – dużą popularnością cieszy się kuchnia francuska czy włoska a restauracje przygotowują specjalne zestawy kolacyjne.
  • Ekspert PAN podkreśla: Karp najbardziej ekologicznym produktem spożywczym w Polsce 24 gru 2017, 6:52 Królujący na świątecznym stole Polaków karp to najbardziej ekologiczny produkt spożywczy w Polsce – przekonują naukowcy z Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Gołyszu na Śląsku. Żywi się naturalnym pokarmem, dokarmiany jest jedynie paszami zbożowymi.
  • Karp za 6,99 zł? Hodowcy: To dziwne 22 gru 2014, 10:19 Przed świętami w sklepach pojawiają się karpie w cenie kilogram za 9,99 zł, czy nawet 6,99 zł. "To dziwne" - mówią hodowcy wyliczając, że 7 złotych to minimalny koszt samego wyhodowania kilograma wigilijnej ryby. - Żywy karp z wody powinien mieć oznaki życia, żeby ruszał się...
  • Rozsądne ilości potraw, woda z cytryną i kminek. Dietetyk zdradza „taktyki” na świąteczne obżarstwo 25 gru 2017, 15:22 Dla osób, które ze względu na schorzenia powinny ograniczać niektóre produkty w swojej diecie, święta wydają się koszmarem, ale nie powinny się tym stresować. Osoby na diecie bezglutenowej mogą zwykłe mąki zastąpić kukurydzianą czy gryczaną, a diabetycy ograniczać potrawy...
  • 29 grudnia - dniem żałowania za świąteczne obżarstwo 29 gru 2009, 14:47 Jeżeli w wigilię nie odmówiliście sobie czwartej dokładki makowca i kolejnej porcji pierogów, a potem zagryźliście to jeszcze półkilogramowym karpiem to dziś przeżywacie najmocniej tzw. moralniaka związanego z przyjęciem w czasie świąt kilkunastu tysięcy kalorii. Według badań...
  • Wigilijna kolacja we Włoszech - ryby i warzywa 24 gru 2011, 11:10 Włoska kolacja w Wigilię składa się głównie z ryb, owoców morza i warzyw. Wielu pracujących do ostatniej chwili Włochów zjada uroczysty posiłek 24 grudnia w restauracjach, które w roku kryzysu oferują uczty w przystępnych cenach.
  • Boże Narodzenie bez laktozy 20 gru 2015, 20:00 Jak przeżyć święta przy nietolerancji laktozy? Unikać sałatek z majonezem, śledzi w śmietanie i ciast z kremem.
  • Ania biega: Jak polubić brokuł... Pappardelle z zielonymi różyczkami 26 mar 2015, 15:30 Brokułu nie lubiłam programowo. Od kilkunastu lat, kiedy to na jakiejś wystawnej imprezie podano go we wcieleniu tak paskudnym, że jeszcze długo wzdragało mnie na sam widok. Z czasem wstręt przemogłam i zdarzało mi się przyswajać brokuł – ale w wersji maksymalnie...
  • Do Trzech Króli każda włoska rodzina wyrzuci żywność za 80 euro 14 gru 2010, 10:50 W dniach od Bożego Narodzenia do Trzech Króli każda włoska rodzina wyrzuci resztki jedzenia o wartości 80 euro. Do śmieci trafi 500 tys. ton żywności za 1,5 mld euro. Takie dane na temat marnotrawstwa przedstawiła we wtorek konfederacja rolników.
  • Zjedz szczodraka na Trzech Króli 6 sty 2011, 8:18 Dawniej na Kielecczyźnie na Trzech Króli dawano dzieciom szczodraki, czyli słodkie bułki. Był to także podarek dla kolędników. W innych regionach kraju szczodraki nadziewano mięsem, kapustą lub serem. Wypieki miały różne kształty.
  • Mak, miód i grzyby - słowiański wkład w Boże Narodzenie 23 gru 2011, 9:41 Obecność na wigilijnym stole maku, miodu czy grzybów sięga korzeniami kultury starosłowiańskiej - wskazują etnologowie. Niektórym potrawom przypisano właściwości pomocne w osiąganiu łączności między światem doczesnym a zaświatami.
  • Siemieniotka, moczka i konopiotka - śląski smak Bożego Narodzenia 23 gru 2011, 10:39 Mieszkańcy Górnego Śląska i Zagłębia Dąbrowskiego podczas świąt Bożego Narodzenia znajdują wspólne elementy tradycji - np. te same dla obu regionów potrawy. Łączą je również elementy, których - w przeciwieństwie do reszty kraju - w tych regionach się nie praktykuje (np. ani na...