Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 29 tekstów

  • Osoby starsze też powinny ćwiczyć. Jak często i ile minut? 27 maj 2019, 11:33 Powszechnie wiadomo, że regularna aktywność fizyczna ma pozytywny wpływ na zdrowie – sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, pozwala utrzymać kości, mięśnie i stawy w dobrej formie, zapobiega depresji i chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Dotyczy to...
  • Dieta norweska, czyli 10 kg w 14 dni. Czy to możliwe? 7 maj 2019, 16:21 Dieta norweska trwa 14 dni, a jej jadłospis opiera się głównie na jajkach i grejpfrutach. Odchudzanie tą metodą wymaga dużej samodyscypliny oraz zrezygnowania z aktywności fizycznej, jednak wiele osób decyduje się na nią ze względu na efekt – 10 kg mniej. Czy to możliwe?...
  • Czy wyciąg z konopi pomaga schudnąć? 28 maj 2019, 15:27 Wyciągi z konopi cieszą się coraz większą popularnością i to nie tylko wśród zwolenników medycyny naturalnej. Naukowcy już od dawna intensywnie badają wpływ konopi na organizm człowieka. Liczne bada wykazały, że mają szereg właściwości i mogą znaleźć zastosowanie przy różnych...
  • Główne zalecenia diety niskosodowej. Kto powinien z niej skorzystać? 15 cze 2019, 7:12 Dieta niskosodowa przeznaczona jest dla osób, które muszą ze względów medycznych ograniczyć spożycie sodu. Stosowana zgodnie z indywidualnymi zaleceniami, pomaga zarówno ograniczyć ryzyko rozwoju wielu chorób, jak i wpływa na efektywne kontrolowanie już występujących problemów...
  • Jaki cukier wybrać na diecie? 2 mar 2019, 7:16 Biały cukier uważany jest za głównego wroga szczupłej sylwetki. Jego wadą jest nie tylko wysoka kaloryczność, która przyczynia się do nadwagi oraz otyłości, ale także brak jakichkolwiek wartości odżywczych. Cukier przyczynia się także do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych,...
  • Jakie pieczywo jeść na diecie odchudzającej? 9 lut 2019, 7:25 Chleb od czasów starożytnych był ważnym elementem w żywieniu człowieka. Przez wiele wieków stanowił podstawę diety m.in. mieszkańców Europy, pełnił także szczególną rolę kulturową i symboliczną. Dziś jest uważany za tuczący i niezdrowy, przez co bardzo często całkowicie...
  • Żeby serce biło dłużej 17 lut 2019, 20:00 Na kondycję układu sercowo-naczyniowego pracujemy całe życie. To oznacza, że wielu chorób można uniknąć. Również zawału.
  • WHO: uwaga na żywność z Japonii 21 mar 2011, 9:44 Rzecznik Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ocenił , że wykrycie podwyższonego poziomu radioaktywności w żywności w następstwie kryzysu nuklearnego w Japonii jest poważniejszym problemem, niż się wcześniej wydawało. - Oczywiście jest to poważna sytuacja - stwierdził rzecznik...
  • Jak uniknąć raka? Poznaj sposoby na zmniejszenie ryzyka nowotworu 4 lis 2015, 8:51 Wędliny i produkty mięsne dołączyły do tak niebezpiecznych substancji jak alkohol, papierosy, azbest czy arsen. Przynajmniej według Światowej Organizacji Zdrowia. I co teraz zrobią mięsożercy?
  • Polskie dzieci jedzą śmieci 27 sie 2017, 20:00 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę.
  • Zdrowe żywienie podnosi wydajność pracowników 16 mar 2011, 14:26 Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że odpowiednie żywienie może podnieść wydajność pracowników o 20 proc. Właściwe odżywianie to jeden z najważniejszych czynników warunkujących efektywność pracy.
  • Katarzyna Bosacka: Bez czytania etykiet nie da się kupić nawet chleba 31 sie 2017, 13:09 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Katarzyna Bosacka,...
  • Jak poprawić żywienie dzieci? Radzi Robert Makłowicz 31 sie 2017, 13:27 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jak zmienić przyzwyczajenia i czego unikać? Radzi Robert Makłowicz...
  • Jesteśmy krajem mięsożerców 17 maj 2011, 10:30 Polska należy do najbardziej mięsożernych narodów na świecie – wynika z najnowszego opracowania „Who eats what” firmy Euromonitor, które publikuje „Puls Biznesu”.
  • Jedz dużo błonnika. Będziesz żyć dłużej 20 paź 2011, 10:44 Spożywanie większych ilości błonnika może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu, m.in. z powodu chorób układu krążenia, infekcji i schorzeń oddechowych.
  • "5 porcji warzyw, owoców lub soku" dla uczniów 2 lut 2012, 14:11 Co czwarta szkoła podstawowa uczestniczy w programie edukacyjnym "5 porcji warzyw, owoców lub soku” - ocenia Krajowa Unia Producentów Soków. Program rozszerza wiedzę dzieci o zdrowym odżywianiu i służy kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.
  • Co nam szkodzi, na co uważać? 7 składników żywności, przed którymi ostrzegają eksperci 31 sie 2017, 13:53 Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jakie najczęściej popełniamy grzechy żywieniowe?
  • Kawa na wirusowe zapalenie wątroby 5 lis 2009, 11:27 Kawa może pomóc w walce z groźnym wirusem HCV wywołującym zapalenie wątroby typu C, a w konsekwencji nawet raka i marskość wątroby. Już trzy filiżanki kawy dziennie spowalniają rozwój choroby i zmniejszają ryzyko wystąpienia powikłań - wynika z amerykańskich badań,...
  • Placek ze ślimaków zamiast steku 20 lis 2009, 16:31 Placek ze ślimaków zawiera o wiele więcej składników odżywczych niż wołowina - zapewnia nigeryjska specjalistka od żywienia, której badania zostały opublikowane w "International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health". Jej zdaniem łatwo dostępne w Afryce ślimaki...
  • Lżejsi, piękniejsi i... bardziej wydajni 30 kwi 2010, 15:32 Złe odżywianie może złamać karierę zawodową. Takie wnioski nasuwają się po opublikowaniu wyników badania „"Chitinin Extra. Lżej w pracy", pierwszego tego typu badania w Polsce, z których wynika, że prawie 70 proc. Polaków jest zdania, że szczupła sylwetka pomaga w...
  • Ustronianka zamiast soli 4 cze 2010, 16:26 Producent wód mineralnych Ustronianka chce wprowadzić na polski rynek wodę funkcjonalną wzbogaconą jodem. Produkt został już opatentowany – informuje portalspozywczy.pl.
  • Śliwki i brzoskwinie niszczą komórki rakowe 9 cze 2010, 14:24 Związki zawarte w śliwkach i brzoskwiniach niszczą komórki agresywnego raka piersi, oszczędzając zarazem komórki zdrowe - wynika z amerykańskich badań laboratoryjnych, o których informuje internetowy serwis EurekAlert.
  • Sól jednak (nie zawsze) szkodzi? 30 cze 2011, 8:51 Od lat lekarze zalecają ograniczenie spożycia soli, bez względu na stan zdrowia. Jednak ostatnie badania, w których brali udział także polscy naukowcy, nie potwierdzają słuszności takich ogólnych zaleceń.
  • Bardzo ciężki problem 5 sie 2018, 20:00 Powiedzieć osobie z otyłością, żeby schudła, to tak jak powiedzieć osobie z depresją, żeby zaczęła się cieszyć życiem. Otyłość jest chorobą, którą trzeba leczyć. A najlepiej – jak każdej chorobie – jej zapobiec.
  • Można odchudzać się nie czując głodu. Mity i porady dotyczące odchudzania 13 paź 2018, 6:10 Powstało wiele teorii na temat tego co jeść żeby obniżyć i utrzymać wagę ciała. Wiele osób kojarzy odchudzanie z wyrzeczeniami, głodówką, jedzeniem nie zawsze smacznych potraw. Czy to prawda? Czy może być inaczej?
  • Jesz takie mięso? Możesz mieć większe szanse zachorowania na raka piersi 9 paź 2018, 9:37 Regularne spożywanie pokarmów, takich jak bekon i kiełbasy, może zwiększać ryzyko raka piersi – twierdzą naukowcy. Przegląd badań wykazał, że kobiety, które spożywały duże ilości przetworzonego mięsa miały o 9% większe ryzyko zachorowania na raka w porównaniu z tymi, które...
  • Naukowcy: Istnieje związek między otyłością a węchem 28 gru 2018, 13:12 Związek pomiędzy zapachem a masą ciała był do tej pory stosunkowo nieznanym obszarem badań naukowych. Teraz jednak okazało się, że związek ten istnieje i jest dość silny. Co udało się ustalić naukowcom z Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii?
  • Produkty, które mają więcej cukru niż myślisz 3 sty 2019, 7:09 Postanowiłeś zrzucić kilka kilogramów lub po prostu zdrowiej się odżywiać? Zapewne odstawiłeś słodycze i przestałeś słodzik herbatę. Brawo! To już duży postęp. Ale czy wiesz, ile cukru zjadasz wraz z produktami, których nigdy byś nie podejrzewał o znaczną zawartość cukru?
  • Jak pozbyć się boczków? Dieta i ćwiczenia 21 sty 2019, 15:09 Płaski brzuch, bez oponki i boczków, które spędzają sen z powiek to marzenie wielu kobiet. Niestety, tak jak łatwo jest przybrać na wadze, tak trudniej zrzucić zbędne kilogramy – odchudzanie wymaga zaangażowania, motywacji i przede wszystkim konsekwencji. Aby pozbyć się...