Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 376 tekstów

  • Ziemniaki? Tak, ale bez dodatków 4 sie 2011, 14:14 Ziemniaki są lekkostrawne, zawierają wiele cennych wartości odżywczych i nie są tuczące. Kaloryczność warzywa zwiększają dodatki – sosy oraz tłuszcze.
  • Czy wiesz, że seler zawiera aż 86 cennych składników? 14 wrz 2011, 15:43 Seler naciowy uznawany jest za jedno z najstarszych warzyw na świecie. Przez starożytnych uznawany był za roślinę magiczną oraz kojącą nerwy. W medycynie ludowej nasiona selera wykorzystywano, jako lek na wzdęcia i niestrawności oraz jako środek moczopędny.
  • Coraz więcej dzieci je owoce w szkole 21 paź 2011, 13:16 Prawie 859 tys. dzieci ze szkół podstawowych, czyli o około 100 tys. więcej niż w ubiegłym roku szkolnym, w tym semestrze będzie mogło jeść owoce i warzywa w szkole w ramach unijnego programu promującego zdrowe odżywianie.
  • Pod Radomiem powstanie paprykowe eldorado 13 kwi 2012, 13:45 W Przytyku koło Radomia ma powstać centrum, w którym będzie przetwarzana i dystrybuowana papryka. Przytyk oraz trzy inne okoliczne gminy stanowią tzw. zagłębie paprykowe, z którego pochodzi 80 proc. krajowej produkcji tego warzywa.
  • Rosja akceptuje unijne normy fitosanitarne 25 cze 2010, 17:58 Rosja zaakceptowała unijne normy maksymalnego poziomu pestycydów w warzywach i owocach, co ma znieść barierę w eksporcie europejskim. Problem różnych norm fitosanitarnych był powodem długiego polsko-rosyjskiego konfliktu rozpoczętego w 2005 r.
  • Drożyzna w warzywniakach 9 sie 2010, 17:38 Niewiele jest warzyw, które w tym roku byłyby tańsze niż przed rokiem. Do tych nielicznych należą ogórki i marchew. Eksperci zapowiadają, że na obniżki możemy liczyć dopiero jesienią.
  • Żywność ekologiczna wchodzi do sieci 10 sie 2010, 17:48 W sieci sieć hurtowni dla przedsiębiorców, Selgros pojawiły się ekologiczne owoce i warzywa. Można już tu kupić 12 rodzajów paczkowanych produktów z ekologicznych gospodarstw – informuje Portal Spożywczy.pl. Firma, która je dostarcza zapowiada, że oferta zostanie...
  • Karczochy - nie tylko na wątrobę 7 gru 2011, 12:48 Karczochy od dawno słyną ze swoich leczniczych właściwości. To śródziemnomorskie warzywo, oprócz łagodnego smaku, ma zbawienny wpływ m.in. na wątrobę i trawienie.
  • Czym żywią się młodzi Polacy? Cukrem i tłuszczem 23 kwi 2012, 7:10 W codziennym jadłospisie polskich dzieci nie ma miejsca na warzywa, za to każdego dnia najmłodsi Polacy wypijają ok. dwóch szklanek słodzonych napojów i dwa razy dziennie sięgają po słodkie oraz słone przekąski - wynika z badań przeprowadzonych przez pracowników SWPS.
  • W kuchni - Klub chrup, chrup... 25 maj 2009, 17:41 Papki nikt nie lubi. Ani informacyjnej, ani spożywczej. Dzieci uciekają przed rozgotowanym szpinakiem pod stół, a starsi w akcie protestu sięgają po pilota. Ale za to wszystko, co chrupiące, jest pyszne. Jędrne jabłko, skórka na  pieczonym kurczaku no i młode warzywa. A może...
  • Czarna rzepa, dobra na włosy 7 lut 2011, 15:25 Czarna rzepa wraca do łask. To mało znane warzywo powstrzymuje wypadanie włosów. Trzeba jednak przyzwyczaić się do jego ostrego smaku i zapachu.
  • Owoce w 8,5 tysiącach szkół 2 maj 2011, 14:29 Ok. 800 tys. uczniów szkoła funduje owoce i warzywa - poinformowała rzecznik Agencji Rynku Rolnego Iwona Ciechan. W drugim semestrze tego roku szkolnego unijny program "owoce w szkole" realizuje 8,6 tys. szkół, czyli o 6 proc. więcej niż w pierwszym.
  • Kiszonki są dobre na (prawie) wszystko 18 maj 2011, 16:13 Tradycyjnym sposobem konserwowania żywności jest kiszenie polegające na utrwaleniu produktów przez wytwarzający się dzięki działaniom bakterii kwas mlekowy. Kwaszone owoce i warzywa nie tylko nie tracą składników mineralnych, ale nawet zyskują kolejne zbawienne dla naszego...
  • Warto jeść zupę 6 lip 2011, 11:01 Jeśli chcemy, by wszystkie witaminy jakie znajdują się w podawanych na ciepło warzywach trafiły do naszego organizmu, powinniśmy w naszym jadłospisie znaleźć miejsce na zupę.
  • Jedz szpinak na wiosnę 8 mar 2012, 12:54 Wiosna to doskonały moment, aby wzbogacić dania w warzywa liściaste. Spośród nich najzdrowszy jest szpinak. Zdaniem badaczy, zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C.
  • Co warto wiedzieć o szpinaku? 30 mar 2012, 11:32 Szpinak kojarzy się przede wszystkim z bajkami dla dzieci oraz – rzekomo – kiepskim smakiem. Szpinak to jednak w rzeczywistości smaczne i pożywne warzywo. Warto się do niego przekonać. Co należy o nim wiedzieć?
  • Marchew - na zdrowie 3 kwi 2012, 14:08 Marchew jest dzisiaj tak popularnym warzywem, że mało kto zastanawia się nad tym skąd pochodzi i kiedy na dobre weszła do naszej kuchni. Tymczasem, chociaż znana jest już od starożytności, na dobre zagościła na naszych stołach dopiero w XVI w. Jej najpopularniejsze odmiany to...
  • Na miażdżycę – pomidory 14 cze 2012, 13:21 Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw na świecie. Naukowcy z Uniwersytetu Kioto w Japonii odkryli, że zawierają one związki mogące powstrzymać rozwój chorób układu krążenia, a także pomóc w odchudzaniu.
  • Licz kalorie z Mr Fruitnessem 10 lis 2009, 19:21 Kalkulator kalorii w kształcie freesbie - to najnowsza propozycja organizatorów akcji "Fruitness enjoy it" finansowanej przez Komisję Europejską, Agea (włoską Agencję Finansowania Rolnictwa) i CSO (włoskie Centrum Owocowo-Warzywne). Akcja, której symbolem jest ubrany w zielony...
  • Więcej owoców w polskich szkołach 9 lut 2010, 18:05 Rząd zmienił rozporządzenie, ułatwiając firmom dostarczanie owoców i warzyw do szkół w ramach unijnego programu "Owoce w szkole". Owoce będą mogły być dostarczane do szkół w całości, a nie jak dotąd pokrojone w słupki.
  • Jedz kaktusy; są zdrowe i odchudzają 18 lut 2010, 11:43 Jadalny kaktus, uważany za warzywo w Meksyku, Indiach czy Australii, staje się coraz popularniejszy w Europie i w Stanach Zjednoczonych. W Afryce Południowej dochodzi nawet do kradzieży tej rośliny. Także w Polsce od jakiegoś czasu można w supermarketach kupić sok z kaktusa.
  • Oszukują na mrożonkach 14 mar 2011, 10:58 Miała być mieszanka warzyw, a w paczce znajdujesz głównie ziemniaki? Nic nadzwyczajnego. W większości skontrolowanych mrożonek wykryto nieprawidłowości.
  • Seniorze - pamiętaj o burakach 1 kwi 2011, 13:01 Regularne jedzenie buraków lub picie soku z tych warzyw zwiększa przepływ krwi przez mózg u osób starszych - wynika z najnowszych badań. Buraki swoje właściwości zawdzięczają wysokiemu stężeniu azotanów znajdujących się w nich - azotany rozszerzają naczynia krwionośne i...
  • Problemy z nadciśnieniem? Pij sok z buraków 28 lip 2011, 14:30 Sok z buraków wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego. Takie działanie to zasługa zawartych w warzywie azotanów.
  • Czarna papryka, niebieskie kartofle.... 23 paź 2011, 8:00 Czarna papryka, kartofle z niebiesko-fioletowym miąższem, czerwona bazylia - te niezwykłe okazy zaprezentował włoski związek rolników. Zapewniono, że oryginalne warzywa nie tylko są bezpieczne i wolne od groźnych barwników, ale mają nader dobroczynne działanie.
  • Dla własnego dobra weź przykład z jaskiniowców 14 lis 2011, 12:06 Dieta wysokoproteinowa bogata w warzywa znacząco poprawi twoje zdrowie, zmniejszy ciśnienie krwi i pomoże zrzucić zbędne kilogramy. Nie trzeba męczyć się na siłowni i na trasach joggingowych by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wystarczy być aktywnym i jeść jak... jaskiniowiec -...
  • Rezygnujesz z drugiego śniadania? Możesz mieć problem z nadwagą 1 kwi 2015, 19:05 Drugie śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem i nie można z niego rezygnować – przekonują dietetycy. Batonik czy drożdżówka nie zastąpią kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z wędliną, żółtym serem czy warzywami. Warto więc w domu przygotować przekąskę, która przed południem...
  • Zupa krem z marchewki 23 lut 2015, 11:25 Skład 8 marchewek (średniej wielkości) około 1 1/2 l wody 1 cebula 2-3 ząbki czosnku kawałek imbiru 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki chili sól i pieprz do smaku kilka łyżek jogurtu naturalnego 1/3 szklanki orzechów laskowych Zaczynamy...
  • Kotleciki schabowe 25 lut 2015, 17:04 Skład 40 dag schabu bez kości 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku 50 dag ziemniaków szczypiorek  kilka garści rukoli 2  pomidory 1 czerwona cebula Zaczynamy Schab dzielimy na plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i miodem i smażymy na...
  • Pasta z awokado 12 mar 2015, 10:27 Składniki: 110 g dojrzałego 30 g serka kremowego naturalnego (u mnie Bieluch lekki) 65 g papryki czerwony 55 g papryki żółtej kilka listków świeżej bazylii kilka kropli soku z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu białego szczypta ostrej...