Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 416 tekstów

  • Objawy niedoboru witaminy B6, na które trzeba zwrócić uwagę 19 paź 2018, 12:43 WItamina B6 jest jedną z witamin z grupy B, rozpuszczalnych w wodzie. Często znajduje się w suplementach diety z magnezem i nie bez powodu – witamina B6 ma istotny wpływ na pracę mięśni i funkcjonowanie układu nerwowego. Jak objawia się niedobór witaminy B6?
  • Można odchudzać się nie czując głodu. Mity i porady dotyczące odchudzania 13 paź 2018, 6:10 Powstało wiele teorii na temat tego co jeść żeby obniżyć i utrzymać wagę ciała. Wiele osób kojarzy odchudzanie z wyrzeczeniami, głodówką, jedzeniem nie zawsze smacznych potraw. Czy to prawda? Czy może być inaczej?
  • Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? Garść praktycznych rad i przepis na pierogi z dynią 25 wrz 2018, 13:34 Jak nakłonić dziecko do jedzenia warzyw? To pytanie spędza sen z powiek wielu rodzicom. Wszyscy chcielibyśmy przecież, żeby nasze pociechy rozwijały się prawidłowo, a to umożliwia między innymi pełnowartościowa i zbilansowana dieta, pełna warzyw i owoców. Na szczęście,...
  • Jarmuż – cudowne właściwości prozdrowotne i przepis na smaczne chipsy 2 paź 2018, 7:26 Jarmuż przez wiele osób nazywanych jest prawdziwym „superfood”. Ta niepozorna roślina, przypominająca na pierwszy rzut oka ozdobną sałatę, jest bogata w składniki odżywcze. Kusi intensywnym, zielonym kolorem. Dlaczego warto włączyć do swojej codziennej diety jarmuż?
  • Wszystko, co musisz wiedzieć o kukurydzy 27 wrz 2018, 10:33 Produkty spożywcze, w których składzie znajdziemy kukurydzę, jemy właściwie każdego dnia, nawet o tym nie wiedząc. Ta powszechnie występująca roślina ma bardzo szerokie zastosowanie. A jaki ma wpływ na zdrowie?
  • Sok z marchwi – dlaczego warto regularnie po niego sięgać? 1 paź 2018, 10:44 Świeży sok z marchwi można dostać niemal w każdym sklepie spożywczym. Minus? Na ogół ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia. Plus? A bo to jeden? Sok z marchwi ma cudowne właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie po niego sięgać.
  • Ten owoc pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu 3 paź 2018, 9:07 Nadmiar wody w organizmie powoduje nie tylko opuchliznę i ogólny dyskomfort, ale także może dawać złudzenie przyrostu masy ciała. Nic dziwnego, że wiele osób zastanawia się, co zrobić, żeby organizm przestał zatrzymywać wodę. Kluczowe jest zrozumienie, dlaczego tak się w ogóle...
  • Dlaczego warto sięgać po gruszki? 3 paź 2018, 14:47 Gruszki to jedne z najpopularniejszych, jesiennych owoców. Pojawiają się w sklepach już pod koniec lata, ale najlepiej smakują właśnie na jesieni. Dlaczego warto po nie sięgać? Jaki mają wpływ na zdrowie?
  • Walka z wysokim cholesterolem – co wykluczyć z diety? 8 paź 2018, 5:03 O tym, że zmagamy się z wysokim cholesterolem, najczęściej dowiadujemy się podczas rutynowych badań krwi, a czasem przypadkowo, gdy udaliśmy się do lekarza z powodu problemów ze zdrowiem, a on przy okazji zlecił też badanie poziomu cholesterolu. Co dalej? Najważniejsza jest...
  • Pomagają w przygotowaniu zdrowych, szybkich i prostych dań. Niektóre wymyślili Polacy! 10 paź 2018, 20:00 Małe urządzenia AGD, miksery, blendery ręczne, blendery kielichowe, sokowirówki, wyciskarki wolnoobrotowe, wolnowary to mali sprzymierzeńcy. Skąd się wzięły i co można nimi wyczarować żeby było szybko i zdrowo?
  • Młodzi, szczupli, chorzy 7 paź 2018, 20:00 Wysoki cholesterol kojarzony jest głównie z osobami starszymi, ale często odkrywa się go u 30-latków.
  • Seler naciowy – właściwości prozdrowotne 9 paź 2018, 11:18 Selera naciowego możemy kupić właściwie w każdym sklepie warzywnym. Jest jędrny, chrupiący i ma soczysty, zielony kolor. Powszechnie wiadomo, że sprzyja odchudzaniu. Niestety, jego specyficzny smak i zapach wiele osób zniechęca. Dowiedz się, dlaczego warto jeść selera...
  • Czy mrożone i puszkowane warzywa są „gorsze”? 9 sie 2018, 12:36 Mrożone i puszkowane warzywa nie kojarzą nam się dobrze. Chociaż wszyscy korzystamy z nich regularnie, zawsze w tyle głowy pojawia się myśl, że zdecydowanie lepiej i zdrowiej byłoby sięgnąć po świeże warzywa. Czy faktycznie między nimi jest aż taka różnica?
  • Chlorofil – cudowny składnik zielonych warzyw. Jaki ma wpływ na zdrowie? 27 lip 2018, 8:35 Zielony kolor wszystkim nam kojarzy się ze zdrowiem. Podświadomie sięgamy po zielone warzywa, ponieważ jesteśmy przekonani, że to najlepsza opcja z możliwych. Prawdą jest, że zielone warzywa zawierają pewien bardzo istotny składnik – chlorofil. To on nadaje im barwę. A jaki ma...
  • Cukinia – niedoceniane warzywo, które ma bardzo dobry wpływ na zdrowie 3 sie 2018, 7:41 Cukinia jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. Ponieważ nie ma charakterystycznego smaku, wydaje nam się, że nie ma też żadnych wartości odżywczych. Kojarzy nam się z popularnym daniem o nazwie leczo i dietami odchudzającymi. Tymczasem cukinia to bogate źródło wielu...
  • Szpinak i jego prozdrowotne właściwości. Od dziś przestaniesz go unikać 31 lip 2018, 12:24 Miłośnicy szpinaku potrafią przygotowywać go na różne sposoby – dodają zielone listki do koktajli, farszu naleśnikowego, zapiekanek i sałatek. I słusznie, ponieważ to zielone warzywo liściaste ma wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie. Jeśli do tej pory unikałeś szpinaku, teraz...
  • Kwercetyna – niedoceniany związek pochodzenia roślinnego. Jaki ma wpływ na zdrowie? 16 sie 2018, 8:49 Kwercetyna jest związkiem z grupy flawonoli, który możemy znaleźć w owocach i warzywach o intensywnej barwie. Naukowcy od dawna poświęcają mu dużo uwagi, ponieważ jego właściwości prozdrowotne są zdumiewające.
  • Chcesz schudnąć bez uczucia głodu? Sięgaj po te produkty 24 lip 2018, 8:53 Odchudzanie wcale nie musi wiązać się z jedzeniem niewielkiej ilości produktów i ciągłym uczuciem głodu. Warto po prostu sięgać po niskokaloryczne warzywa i owoce. Dzięki temu możemy zjeść ich więcej, a co ciekawe, zawierają mnóstwo składników odżywczych. Sprawdź, po które są...
  • Cudowne właściwości buraków. Dlaczego warto po nie sięgać? 4 wrz 2018, 12:39 Buraki są nieodłącznym elementem tradycyjnej, polskiej kuchni. Większości z nas kojarzą się z dobrym, domowym obiadem. Są podstawą czerwonego barszczu, ale mogą być też podawane w formie surówki (w niektórych regionach na zasmażane buraczki mówi się „jarzynka”). Buraki mają...
  • Lidl wycofał ze sprzedaży paprykę. Powód? Przekroczony poziom etefonu 28 lip 2018, 13:39 Sieć Lidl postanowiła wycofać ze sprzedaży całą partię słodkiej papryki. Powód? Wewnętrzne badania wykazały, że przekroczony jest w niej dopuszczalny poziom etefonu – związku, który powodować może częste oddawanie moczu i biegunkę.
  • Cudowne właściwości ogórków. Wolisz świeże czy kiszone? 30 lip 2018, 11:47 Ogórki są niedoceniane. Większość z nas kupuje je z przyzwyczajenia, ponieważ idealnym dodatkiem do kanapek i stanowią bazę mizerii, która idealnie pasuje do schabowego. Tyle o ogórku świeżym. A kiszony lub małosolny? Te doceniamy zdecydowanie częściej. Sprawdź, dlaczego warto...
  • Dlaczego warto chrupać marchewki? 6 dobrych powodów 26 lip 2018, 6:30 Marchewki to zdecydowanie jedne z najpopularniejszych warzyw. Jako składnik włoszczyzny, znajduje się w niemal wszystkich zupach i rybie po grecku. Jako warzywo niskokaloryczne, pełni rolę zdrowej przekąski w diecie odchudzającej. Jednak marchewki mają dużo więcej właściwości....
  • Cudowne właściwości kapusty. Od dziś zaczniesz ją jeść częściej 24 lip 2018, 10:24 Kapusta jest bardzo popularnym warzywem, które w Polsce można kupić przez cały rok. Sięgamy po nią bardzo chętnie, ponieważ jest tania i można wykorzystać ją na wiele sposobów. Na jej bazie powstała nawet dieta kapuściana, która cieszy się ogromną popularnością. Zalet jedzenia...
  • Fruktoza – dlaczego należy ograniczać jej spożycie? 14 wrz 2018, 11:26 Powszechnie wiadomo, że nadmiar cukru w diecie ma niekorzystny wpływ na zdrowie – sprzyja występowaniu cukrzycy, zwiększa ryzyko otyłości, pobudza apetyt i powoduje nagłe skoki cukru we krwi. Jednakże, w przeciwieństwie do wielu innych niezdrowych produktów spożywczych, cukier...
  • Ziemniaki – tanie, zdrowe... i wcale nie tuczą! 12 wrz 2018, 10:43 Ziemniaki to zdecydowanie najpopularniejsze warzywa w naszym kraju. Są wyjątkowo tanie i łatwo dostępne – możemy kupić je w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. Są doskonałym dodatkiem do mięs, zapiekanek, zup i sałatek. Mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych i... wcale...
  • Sezon na pomidory. Dlaczego warto jeść je jak najczęściej? 31 lip 2018, 7:58 Pomidory kojarzą nam się ze słonecznym latem. Chociaż w sklepach możemy je dostać przez cały rok, to właśnie w sierpniu są zdecydowanie najsmaczniejsze. Ponieważ sezon na pomidory jest w pełni, warto dowiedzieć się, jakie właściwości ma to popularne warzywo. Czy wiesz, że...
  • Bakłażan – właściwości prozdrowotne 12 wrz 2018, 7:36 Bakłażan ze względu na swój purpurowy kolor wygląda bardzo apetycznie. Chociaż sięgamy po niego głównie po to, by robić zapiekanki w formie faszerowanych bakłażanów, warzywo to ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Dlaczego powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej?
  • Dynie – dlaczego warto po nie sięgać? 3 wrz 2018, 11:59 Dynie zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i straganach już na początku września, choć największy wybór kształtów, rozmiarów i kolorów jest dopiero w październiku. Dynie kojarzą nam się głównie z Halloween, a szkoda – ma niesamowite właściwości prozdrowotne.
  • 9 antyoksydantów, których nie może zabraknąć w twojej diecie 12 wrz 2018, 8:59 Antyoksydanty, nazywane także przeciwutleniaczami, to cudowne związki, które w dużych ilościach znajdują się głównie w przeróżnych warzywach i owocach. Ich właściwości prozdrowotne są cenione przez lekarzy na całym świecie. Potrafią zdziałać cuda. Nie wierzysz?
  • Jak wzmocnić serce? Najlepsze i najprostsze sposoby 28 sie 2018, 10:40 Z powodu chorób serca każdego roku giną miliony ludzi na całym świecie. Problem jest bardzo poważny, a niestety w większości przypadków można byłoby uniknąć śmierci, dzięki wprowadzeniu odpowiednich zmian w stylu życia. Tak, to jak żyjemy ma ogromny wpływ na zdrowie serca.