Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 344 tekstów

  • Naukowe warsztaty nt. żywności dla uczniów z Warmii i Mazur 11 lut 2020, 22:19 Suplementy diety, opakowania żywności, alergeny pokarmowe i inne tematy będą zgłębiali uczniowie warmińsko-mazurskich szkół w ramach "TRUST your FOOD" – warsztatów przygotowanych przez naukowców i jedną z firm.
  • Cudowne właściwości pomarańczy – dlaczego warto sięgać po nie jak najczęściej? 24 gru 2019, 20:47 Pomarańcze – jedne z najpopularniejszych cytrusów, które cieszą się ogromną popularnością i które możemy kupić przez cały rok. Chętnie sięgamy po nie latem, ponieważ doskonale rozgrzewają, ale ich zapach wielu z nas kojarzy się także z Bożym Narodzeniem. Dlaczego warto jeść...
  • Cykoria – właściwości prozdrowotne i zastosowanie 12 sty 2020, 18:48 Niskokaloryczna i zdrowa cykoria nie jest warzywem, które często gości na naszych stołach, a szkoda, bo nie tylko jest cennym urozmaiceniem jadłospisu, ale także cechuje się wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Poznaj właściwości zdrowotne i zastosowanie cykorii.
  • Goździki – właściwości lecznicze i zastosowanie 15 gru 2019, 19:39 Goździki to nie tylko aromatyczna przyprawa, która kojarzy się nam ze świętami Bożego Narodzenia. To także skuteczny lek łagodzący objawy wielu schorzeń oraz sposób na redukcję niektórych, dość krępujących, dolegliwości np. nieprzyjemnego zapachu z ust. W jaki sposób korzystać...
  • Wigilijny kompot z suszu – cudowne właściwości prozdrowotne 24 gru 2019, 14:00 Kompot z suszu jest jednym z elementów tradycyjnej, polskiej wigilii. Po prostu nie może go zabraknąć. Nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale ma też cudowne właściwości prozdrowotne. Jest uwielbiany przez dorosłych i omijany szerokim łukiem przez dzieci – do wigilijnego kompotu z...
  • Dlaczego właśnie dziś warto sięgnąć po buraki? Zdziwisz się 24 lis 2019, 6:30 Nawet burak zasługuje na własne święto! Choć nie wszyscy pałają do niego miłością, to jednak wszyscy powinni docenić jego prozdrowotne właściwości. 24 listopada świętujemy Dzień Buraka – sprawdź, dlaczego to warzywo jest doceniane w profilaktyce chorobowej już od czasów...
  • Olej czy oliwa – co wybrać? 4 sty 2020, 13:30 Olej, a może oliwa – co wybrać? Zanim wybierzemy właściwy tłuszcz, musimy przede wszystkim dowiedzieć się więcej na temat jego przeznaczenia i właściwości prozdrowotnych. Warto pamiętać o jednej zasadzie – do obróbki termicznej należy wybierać tłuszcze jednonienasycone, które...
  • Nie przepadasz za śledziami? Od dziś zaczniesz się nimi zajadać! 9 gru 2019, 19:30 Ludzi można podzielić na dwie grupy: miłośników śledzi i tych, którzy omijają je szerokim łukiem. Tych pierwszych nie trzeba do nich przekonywać, choć z pewnością zaciekawią ich nowe formy podania. Drugich może zaskoczyć, jakie właściwości prozdrowotne posiadają śledzie.
  • Co potrafi imbir? O tym mogłeś nie wiedzieć 17 gru 2019, 19:32 Imbir to przyprawa używana w sztuce kulinarnej od tysięcy lat. Ma on także swoje zastosowania w medycynie. Jego właściwości są nie do przecenienia. Ułatwia on trawienie, poprawia krążenie krwi i działa przeciwobrzękowo. Dlaczego jeszcze warto po niego sięgać i to nie tylko zimą?
  • Czy sok z selera pomaga schudnąć? 30 lis 2019, 19:01 Czy sok z selera pomaga schudnąć? To zależy przede wszystkim od tego, jaką dietę stosujemy. Dowiedz się więcej na temat właściwości i prozdrowotnego działania soku z selera oraz sprawdź, kiedy warto po niego sięgać.
  • Jak przyrządzić boczniaki? Kucharz zdradza swój sekret 4 gru 2019, 16:40 Miłośników boczniaków z pewnością zadowoli wiadomość, że grzyby te można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Do tej pory jedynie je panierowałeś i smażyłeś jak kotlety? Koniecznie wypróbuj nowe przepisy. A tych, którzy nie przepadają za boczniakami, może przekonają ich...
  • Jak zrobić doskonałą zupę z soczewicy? Kucharz zdradza swój sekret 28 lis 2019, 10:39 Rośliny strączkowe królują w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jednak i mięsożercy powinni regularnie po nie sięgać, ponieważ sprzyjają zachowaniu dobrego zdrowia.
  • Makowce i ciasta z makiem. Swoje przepisy zdradził Andrzej Polan 16 gru 2019, 8:00 Święta Bożego Narodzenia bez makowca? Nie wchodzi w rachubę. Do tej pory kupowałeś go w sklepie? A może podczas wieczerzy wybierałeś inne rodzaje ciast? Sprawdź, jak samodzielnie przyrządzić makowca i dlaczego warto sięgać po ciasta z makiem.
  • Zjedz ryż, zostaw mięso. Przepisy Jana Kuronia 10 sty 2020, 15:30 Ryż – produkt, który każdy z nas ma w kuchni. Ratujemy się nim, gdy skończą się ziemniaki i makaron. Tymczasem po ryż warto sięgać regularnie. Może stanowić bazę wielu smacznych dań.
  • Makłowicz o terapii „stołowej”: Może być bezskuteczna 24 gru 2019, 13:24 – Zawsze myślałem, że stół ma właściwości terapeutyczne, a zasiadanie przy nim jednoczy niemal automatycznie. Musimy jednak pamiętać, że dla niektórych stół, taki o okrągłych kształtach, to również synonim zdrady. Dla nich terapia stołowa wydaje się bezskuteczna – stwierdził...
  • Ogórki i kapusta – kiszonki, które rewelacyjnie wpływają na zdrowie 25 lis 2019, 11:45 Kiszonki można jeść przez cały rok, jednak zdecydowanie najlepiej smakują jesienią i zimą. I właśnie w tym okresie powinny regularnie gościć na naszych stołach, ponieważ są doskonałym źródłem pożytecznych bakterii i witamin.
  • Wyrzucasz skórkę od banana? Naukowcy radzą, by ją jeść. Zwróć tylko uwagę na jej kolor 6 gru 2019, 14:07 Banan jest owocem idealnym – jest smaczny i sycący, a poza tym można go zapakować do plecaka czy torebki i zabrać ze sobą, wychodząc z domu. O ile miąższ lubi większość z nas, tak skórki raczej nikt nie spożywa. A okazuje się, że warto.
  • Jak zrobić idealne, świąteczne pierniczki? 9 gru 2019, 10:54 W wielu polskich domach już na początku grudnia piecze się świąteczne pierniczki. To zabawa dla całej rodziny, która pomaga wprowadzić świąteczną atmosferę. Choć przygotowanie pierniczków wydaje się proste, nie zawsze kradną one podniebienia. Jak zrobić pierniki idealne?
  • Śliwkowe tiramisu – tym deserem oczarujesz gości 18 gru 2019, 11:05 Jak co roku planujesz podać sernik i makowca? A może czasem warto zaszaleć? Samar Khanafer, finalistka III. edycji programu „MasterChef”, proponuje śliwkowe tiramisu. Jakie jeszcze dania z przyprawami korzennymi przygotowała?
  • Jakie będą trendy w dietach w 2020 roku? 12 sty 2020, 8:27 Nowy rok, nowe trendy. Dotyczy to nie tylko mody, ale także żywienia. Miłośnicy ostrych potraw będą w tym roku zachwyceni. Przyprawy takie jak cynamon, kurkuma, czosnek, imbir i kminek, a także chili, mają wiele zalet zdrowotnych.
  • Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię? 24 gru 2019, 12:31 Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.