Wyniki wyszukiwania: Znaleziono 27 tekstów

  • Dieta lodowa. Czy można schudnąć, jedząc lody? 7 cze 2019, 17:42 Lato bez lodów? Nie wchodzi w grę! Nigdy smakują tak dobrze, jak w czasie upałów. A gdyby tak połączyć przyjemne z pożytecznym i schudnąć, jedząc lody? Dlaczego nie jest to najlepszy pomysł wyjaśnia Ula Mijakoska – dietetyczka i diet coach.
  • Czy warto jeść tofu? 5 paź 2018, 11:29 Tofu – jedni zajadają się nim każdego dnia i przyrządzają na wiele różnych sposobów, inny omijają szerokim łukiem, twierdząc, że jest to żywność przeznaczona wyłącznie dla wegetarian. Tymczasem tofu ma swoje wady i zalety i nie bez powodu wzbudza mieszane uczucia.
  • Zamień schabowego na soję i sezam 28 maj 2010, 15:35 Chcesz żyć długo i zdrowo? Zamień tradycyjnego schabowego z kapustą na soję, grzyby shiitake, imbir i ser tofu - czyli innymi słowy przenieś się z Polski do Azji. Okazuje się, że kuchnia azjatycka jest nie tylko niezwykle lekkostrawna, ale działa również przeciwbólowo, obniża...
  • 5 częstych niedoborów, które mogą wystąpić u większości z nas 3 sty 2019, 11:02 Niedobory składników odżywczych mogą wystąpić u każdego, kto nieprawidłowo się odżywia, prowadzi stresujący tryb życia, cierpi na zaburzenia wchłaniania lub przyjmuje niektóre leki. Dowiedz się, z jakimi niedoborami zmagamy się najczęściej.
  • Cała prawda o mleku 5 mar 2015, 11:28 Mleko to obecnie jeden z najbardziej kontrowersyjnych produktów na rynku spożywczym. Zamieszanie wokół mleka i produktów mlecznych skłania do zastanowienia się nad ich rzeczywistym znaczeniem w żywieniu człowieka. Czy mleko i jego przetwory są niezbędne w naszej codziennej...
  • Czas na fito(r)ewolucję! 12 mar 2015, 14:46 Jeśli Twoja dieta jest odpowiednio zbilansowana, nietrudno dostarczyć organizmowi składników odżywczych, których potrzebuje. Jednakże, menstruacja, menopauza, ciąża, wahania poziomu hormonów wpływają na zwiększone zapotrzebowanie na pewne kluczowe składniki odżywcze.
  • Najlepszy street food w Warszawie 21 cze 2016, 13:16 Tytuł ,,Warszawskiej Pyzy 2016”, najlepszego punktu z ulicznym jedzeniem, otrzymał w tym roku wietnamski Viet Street Food. W plebiscycie czytelników zwyciężył zaś meksykański Gringo Bar. Firma MAKRO Cash&Carry Polska, będąca...
  • Sposób na jesienną słotę 25 wrz 2017, 18:47 Chociaż sezon wakacyjny powoli dobiega końca, a dni stają się coraz krótsze i zimniejsze to knajpki i restauracje na bulwarach wiślanych nie poddają się jesiennej aurze.
  • Banh mi - modna kanapka 26 lis 2009, 13:13 Czy jedzenie może być modne? Według najnowszych badań - może. Taką modną przekąską jest właśnie wietnamska kanapka zwana banh mi.
  • Orzechy walczą ze złym cholesterolem 27 sie 2011, 10:10 Na obniżenie poziomu złego cholesterolu lepiej działa jedzenie orzechów, soi czy owsianki niż zmniejszanie ilości tłuszczu w pożywieniu – wynika z najnowszych badań na Uniwersytecie Toronto (UofT).
  • Orzechy pomogą walczyć z cholesterolem 6 gru 2011, 11:37 Na obniżenie poziomu złego cholesterolu lepiej działa jedzenie orzechów, soi czy owsianki niż zmniejszanie ilości tłuszczu w pożywieniu - wynika z najnowszych badań na Uniwersytecie Toronto (UofT).
  • Chcesz schudnąć? Zjedz więcej (rano) 9 sty 2012, 14:44 Drugie śniadanie należy do najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Często brakuje nam jednak czasu by je zjeść. A warto, zwłaszcza jeżeli chcemy zadbać o naszą sylwetkę.
  • Soja zapobiega nowotworom 7 lut 2015, 8:38 Dietetycy podkreślają, że wystarczy dziennie spożywać 20-30 g produktów sojowych, by nie tylko poprawić swoje samopoczucie, lecz także zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę, nowotwór piersi, jajników czy szyjki macicy. Soja jest lekkostrawna i bogata w pełnowartościowe...
  • Co jeść, żeby poprawić potencję? 22 sty 2016, 11:38 Szybkie tempo życia, stres i niewłaściwa dieta to czynniki, które często wpływają na jakość życia seksualnego, w tym na potencję. O ile odpoczynek i relaks można zapewnić sobie bez większych problemów, to ze zmianą nawyków żywieniowych bywa trudniej. Od czego zacząć dietę i na...
  • Nie jesz mięsa? Te produkty zawierają mnóstwo białka 16 lip 2018, 9:07 Mięso i ryby nie są jedynymi źródłami białka. Warzywa, rośliny strączkowe i inne produkty wegetariańskie mogą z powodzeniem zapobiegać niedoborowi białka. Sprawdź, po jakie produkty warto sięgać, by zachować dobre zdrowie.
  • Produkty bogate w żelazo, po które warto regularnie sięgać 5 paź 2018, 13:55 Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym, który musimy każdego dnia dostarczać wraz z pożywieniem. To minerał, którego głównym zadaniem jest przenoszenie tlenu w organizmie i wytwarzanie czerwonych krwinek. Niedobór żelaza wywołuje anemię.
  • Niedobór wapnia – które objawy powinny wzbudzić niepokój? 13 lis 2018, 5:00 Niedobór wapnia jest bardzo poważnym stanem, który może doprowadzić do rozwoju osteoporozy. Wówczas nawet najdrobniejszy uraz może skończyć się poważnym złamaniem. Kto jest najbardziej narażony na niedobór wapnia i które objawy powinny wzbudzić niepokój?
  • Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię? 15 gru 2018, 11:47 Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.